Printre filmele văzute la ediția asta de TIFF a fost și Aparatul de radio (Radiogram), o producție venită din țara vecină și prietenă cu nisipuri de aur și castravețitătă. M-am dus întru amintirea serilor în care la noi în bucătărie se asculta încet Radio Europa Liberă sau BBC la vechiul radio marca Gloria – nu știți voi!
Ar fi trebuit să fie cu/despre muzica interzisă a acelor vremuri, cu rocknroll și alte Wild Thing(s), dar cumva a fost și n-a fost.

Nici n-o să vorbesc despre film, de fapt, e ok, e corect, e chiar mișto pe alocuri, dar, chiar dacă n-a fost ceea ce mă așteptam eu, l-aș recomanda tinerilor. În fapt, producția cu buget redus va fi difuzată de Televiziunea Națională Bulgară, și mi se pare grozav că fac asta.
În Radiogram muzica interzisă e mai degrabă un pretext, un unghi prin intermediul căruia se ???atacă??? vechea temă a comunismului, oprimarea oricărei ruperi de ritm și rând, orice cântec sau vers care nu e o slavă partidului, beat-ul care devine bătaie de-a dreptul, e o metaforă cinematografică reușită, cum ziceam.
DA, posibil să fie și la ei destule filme despre comunism, e o pată neagră care ne bântuie conștiința colectivă la nivel de Balcani și cred că filmele despre asta pot fi o formă de exorcizare aproape necesară la același nivel colectiv. Și mulți dintre noi e posibil să ne fi săturat de filme care tratează subiectul ăsta! Totuși, mi-am adus aminte de un sondaj de acum câțiva ani, despre care am scris și eu pe-aici, din care reieșea că tineri care nu existau nici măcar în stadiul de proiect până în 1989 regretau comunismul, nene! Doar pentru că părinții și bunicii lor aveau nostalgia unui tătuc și a poruncilor de partid și de stat!

Și poate că sunt prea multe filme despre comunism la noi, poate și bulgarii au prea multe, si toate fostele state comuniste, dar atâta vreme cât tinerii au o viziune mai degrabă trandafirie asupra vremurilor de tristă amintire, Radiogram și altele de genul sunt binevenite și e de salutat difuzarea la Televiziunea lor națională. Să vadă, să știe, să nu repete vreodată!

Share: