Vă povesteam zilele trecute că ediția asta de festival e mai pe chill. Văd un film, scriu, documentez, mă duc la un concert, mai stau la povești, mai văd un film, mai mă bucur de invitații lui Mihnea Măruță la TIFF Lounge… Când nu mă duc undeva, sunt prin Lounge-ul IQOS din Piața Unirii și mai trag cu urechea la ce spun promoterițele sau la materialele lor informative – deh, metehne de comunicator!
Unul dintre lucrurile pe care le știu deja despre IQOS este diferența între sistemul ăsta și țigările convenționale în ceea ce privește toxicitatea din aerul expirat. Dar una e să citești despre asta, și alta e să vezi diferența aia, negru pe alb. Mă rog, de fapt, maroniu pe alb.
Sunt conștientă că există legende și basme circulate de oameni cărora le e lene să se informeze ori pur și simplu n-au nici o intenție în sensul ăsta și zic ce le trebuie lor să zică, cum că asta cu diferența între IQOS și convenționale nu există, toate astea care se bagă în gură pe post de livrator de tutun/nicotină sunt la fel de nasoale pentru sănătate, deși n-au cum, pentru că sunt sisteme diferite.
Una e fumatul, adică arderea, și alta e încălzitul. Și, pentru ca poate așa, din vorbe și teste de laborator nu pare suficient, aici, la TIFF, am văzut prima dată un ???device??? pe care cei de la IQOS l-au dezvoltat pentru a arăta diferența. În fapt, o chestie foarte simplă și smart: două ???cotonete??? prinse între două cartoane, alăturate, ca să poți face diferența între una și alta (scuzaț’ calitatea pozei, nu era programat un shooting cu testul, nici nu știam că există așa ceva):
Și încerci cu heets (???țigările??? folosite în dispozitivul IQOS), expiri aerosolul cu gura aproape de cotonetă, apoi faci același lucru și cu țigara convențională. Testul ăsta basic măsoară în special gudronul, dar sunt vreo o grămadă de substanțe ???prietenoase??? în fumul de țigară, și nici ele nu absentează. Vă las să vedeți diferența, vizibilă chiar la primul fum expirat.
Nu știu voi, dar mie mi se pare convingător. Și nici măcar nu vreau să încep să mă gândesc ce rămâne în plămâni!
Leave a Comment