Ediția 2019 de FITS lasă în urmă nu doar amintiri de retrăit ci și un loc de (re)vizitat la Sibiu: Micro-Folie, o expoziție interactivă ce rămâne orașului, în care oricine, mare sau mic, poate vizita, printr-un parteneriat foarte iscusit, muzee celebre din lume, dar și alte lăcașe de cultură, cu ajutorul Samsung și dARe by Samsung.


Micro-Folie este un proiect pornit de La Villette, un parc parizian care include, printre altele, cel mai mare muzeu al științei din Europa –  Cité des Sciences et de l’Industrie, trei spații de concerte și prestigiosul Conservator parizian, fondat în 1795. Mă rog, sunt foarte multe chestii super mișto acolo, dacă vreți să plângeți făcând comparația cu ce-i pe la noi, intrați la ei pe site sau măcar pe pagina lor de Wikipedia.

Folie este numele dat fiecăreia dintre cele 26 de construcții de culoare roșie din La Villette, create de arhitectul Bernard Tschumi ca puncte de referință în perimetrul generos al parcului, ușor de recunoscut și, cu siguranță, greu de  uitat. Fiecare dintre aceste structuri are design propriu si funcționalitate distinctă, iar ansamblul a dat numele proiectului-extensie adaptat de La Villette împreună cu Ministerul Culturii din Franța și autoritățile/instituțiile locale în peste 200 de orașe din lume. Alți parteneri ai proiectului sunt: Château de Versailles, Centre Pompidou, Louvre, Musée National Picasso, Musée du Quai Branly – Jacques Chirac, Philharmonie de Paris, RMN – Grand Palais, Universcience, Festival d’Avignon, l’Institut du Monde Arabe, l’Opéra National de Paris și Musée d’Orsay. Parte din operele expuse/create în aceste instituții culturale sunt parte din ceea ce se poate vizita, virtual, la Micro-Folie.



Sibiu este primul oraș din România cu Micro-Folie, muzeul virtual este găzduit de Muzeul Astra în Piața Mică iar accesul este gratuit. Micro-Folie-ul sibian a fost inaugurat oficial, ca parte a FITS și, de asemenea, ca parte a sezonului cultural România-Franța, în timpul Festivalului, dar rămâne deschis în permanență (de verificat programul înainte).

Micro-Folie este o idee destul de versatilă, adaptată de la oraș la oraș. La Sibiu, într-o experiență digitală facilitată de Samsung și dARe by Samsung, există trei destinații distincte, legate prin curiozitatea și dorința de explorare a vizitatorilor:

1. Muzeul digital cu peste 500 de capodopere din 12 instituții culturale și muzee naționale din Franța, un spațiu ce le permite vizitatorilor să acceseze, prin intermediul unor tablete, informații despre picturi, spectacole de balet, dans contemporan, operă sau teatru, arhitectură, obiecte din patrimoniul universal, dar și piese muzicale din repertoriul clasic sau modern.

2. Realitatea virtuală: Echipați cu ochelari VR, telefoane și căști de ultimă generație, vizitatorii pot accesa aproximativ 40 de filme scurte preluate de pe canalele Arte, pentru a experimenta, în varianta 360˚, explorări subacvatice, zboruri pe deasupra munților, dar și recitaluri de muzică ori vizite ghidate în muzee importante ale spațiului occidental. Eu, de exemplu, am căscat gura prin Scala din Milano.

This image has an empty alt attribute; its file name is Micro-Folie-5-1-1024x682.jpg
3. Fab Lab: Conceput ca un spațiu flexibil care poate funcționa fie ca ludotecă, fie ca atelier în care copiii vor fi asistați de diverși traineri, această alveolă a Micro-Folie le oferă participanților posibilitatea de a lucra cu imprimante 3D și markere inteligente, pentru a crea sau personaliza diverse obiecte sau desene – pentru partea asta de M-F, însă, trebuie să vă programați.

În plus, în hol, sunt niste tablouri ale Anei Bănică pe care vizitatorii le pot scana cu dARe, aplicația de la Samsung, știți voi, și care prind viață, 2D care devine 3 sau mai mulți D (unele au și muzică), ceea ce încă mi se pare super cool!
 

Deci, rețineți: dacă mergeți la Sibiu, treceți și la pe Micro-Folie!
Poza de la VR e făcută de Dragoș Dumitru | FITS2019, celelalte două sunt by me.

Share: