November 5

Cum să te laşi de fumat (4)

Sunt la un seminar antifumat după metoda Easy Way a lui Allen Carr şi vă povestesc şi vouă ce şi cum, este una dintre experienţele prin care mi-am propus să trec şi despre care să scriu în cadrul campaniei “Obiceiuri sănătoase??? de la Activia. Nu sunt, mărturisesc onest, suficient de motivată pentru a mă lăsa, mie îmi place să fumez. Dar pentru că mi-a fost oferită această experienţă, sunt gata să ascult şi, de ce nu, să fiu convinsă să nu mai fumez. Primele părţi ale acestei experienţe sunt aici 1, aici 2 şi aici 3, apropo, iar acum continuăm… după a treia a pauză de ţigară.

Reîncepem prin a vorbi despre ţigările speciale, ţigara de dimineaţă, cea de după… diverse, prima ţigară după ce te dai jos din avion sau după ce ieşi dintr-un loc în care n-ai putut fuma. Sunt mai satisfăcătoare decât altele, nu? Dar asta se întâmplă pentru că am fost, o perioadă, fără nicotină. Aşa-zisa plăcere e dată de satisfacerea nevoii chimice, nu e o plăcere în sine.

Poate cel mai important argument împotriva fumatului este satisfacţia de a te simţi bine fără ca acest lucru să presupună fumat: cum ar fi o masă foarte bună te care te poţi bucura pur şi simplu, fără ţigara de după.

Ţigara electronică, plasturii şi guma cu nicotină sunt, apropo, o prostie, fiindcă nu poţi învinge adicţia de nicotină cu… nicotină! Sigur, nu mai sunt cele peste 250 de substanţe chimice otrăvitoare, între care şi poloniu, dar nicotina nu e nici ea prea simpatică. În fapt, e un insecticid, e acea substanţă pe care a “inventat-o” planta de tutun pentru a se apăra de puricii de plante. Apropo, azi am aflat de snus, un fel de mini pliculeţe de ceai pline cu tutun, care se pun între buză şi gingie, în aşa fel încât organismul să aibă parte de nicotină tot timpul. Ştiu că poate sună ipocrit venind de la un fumător, dar e scârbos tare!

Practic, gândiţi-vă la ce anume renunţaţi când renunţaţi la fumat. La plăcere? Am arătat că e falsă. La concentrare? Ei bine, concentrarea dată de prezenţa ţigării între două degete este dată de oprirea sevrajului prin aprinderea ţigării. La ce alte “beneficii” renunţaţi odată cu ţigara, fiindcă de ceea ce e rău suntem toţi conştienţi, da?

Exerciţiu: personalizaţi ţigara (fumatul), cu beneficii şi dezavantaje, gândiţi-vă că e o persoană. Ar fi prieten, ar fi duşman, aţi tolera o asemenea persoană în preajmă?

Primim şi temă pentru acasă: un eseu despre viaţa noastră de fumători, motivele pentru care fumam, de ce am ales să fumăm şi de ce (nu) ne place asta şi să păstrăm acest document, în caz că uităm cumva cât de nasol era când fumam, când  şi dacă am fi tentaţi să ne reapucăm.

Mai e de observat şi faptul că, semantic, nefumătorul e un fumător precedat de o particulă ce anunţă, îndeobşte, lucruri rele: nebun, nefericit, nedumerit, nesimţit etc, ceea ce e puţin ciudat, fiindcă nefumător e de bine, în timp ce fumător e rău :)

În fine, suntem invitaţi acum să ieşim şi să fumăm ultima noastră ţigară şi şă ne promite, nouă înşine, că e ultima. După asta vom primi o serie de instrucţiuni şi un ghidaj cu privire la ceea ce ne aşteaptă în cele câteva zile în care sevrajul va fi greu de trecut. Vestea bună e că după doar şapte zile, nicotina dispare din organism.

Onest, nu am putut face această promisiune. Dar dacă ceva s-a schimbat, şi s-a schimbat, e că acum înţeleg că e stupid că fumez. De-a dreptul stupid, şi nu pentru că e dăunător sănătăţii ci pentru că realmente nu are sens să fumezi, nu există absolut nici un beneficiu în fumat.

Plecat-am sceptică la seminar, demotivată, dar curioasă să aflu ce naiba ar putea să mi se spună ca să mă convingă să mă las, ceva nou, ceva ce nu ştiam până acum. Ei bine… nu mă credeţi pe cuvânt, mergeţi şi voi la un seminar Allen Carr Easy Way, chiar dacă nu sunteţi convinşi că vreţi sau puteţi să vă lăsaţi. Dacă sunteţi conştienţi că fumatul e dăunător sănătăţii, e cel mai bun lucru pe care puteţi să-l faceţi pentru voi.


Tags: , , , ,
Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 05/11/2011 by ruxandra in category "Dileme", "Obiceiuri sănătoase

7 COMMENTS :

 1. By Adriana on

  Ehe, la fel ca si tine, cand apareau inevitabilele discutii “de ce nu te lasi de fumat?” raspundeam simplul pentru ca nu vreau, pentru ca imiplace sa fumez! Era evident vorba si de dependenta, dar mie pur si simplu imi placea sa savurez tigara. Pana cand, intr-o zi friguroasa de iarna, am ramas fara tigari… era seara, era frig si imi era lene! Mi-a fost lene vreo 5 luni! Dupa care am reluat vechiul obicei si, sincer, nu imi pare rau!

  Reply
 2. By matei andreea on

  nu-mi vine sa cred, dana tu sa fumezi? doamne si cand imi amintesc ca erai atat de deranjata de fumul de tigara de oriunde… :)) si cat de mult ne asemanam la faza aia ca fumam din placere….si ce placereeeee….teoretic si eu vreau sa ma las, practic n-am incercat. cartea o am la dispozitie in format pdf de mai bine de un ane da “inca nu i-a venit ceasul” :))
  ps: se poate, o fosta colega de munca cu o experienta in fumat de aproape 40 de ani, s-a lasat dupa ce a citit cartea. mai vedem, poate poate reusim. te pupacesc scumpa mea verisoara

  Reply
 3. By matei andreea on

  imi cer scuze, am facut o confuzie, eram pe un alt blog al verisoarei mele si din greseala am deschis aici….si n-am observat cine e autoarea. si pana la urma, nu conteaza gradul de rudenie (sper) e super tare articolul si ce am scris eu in cometariul precedent e pe bune….cu exceptia danei…. scz inca o data

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   e ok, comentariul era pertinent, dar nu pricepeam cine e dana! :))
   si, da, eram deranjata de fumul de tigara, inca sunt, chiar daca fumez. cartea nu stiu cum e, dar pentru cineva care chiar vrea sa se lase (nu ca mine), recomand seminarul Dianei. Meritul absolut e ca te face sa te simti stupid pentru ca fumezi iar pentru oamenii smart asta e suficient :) (sau ar trebui sa fie!)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *