Cum ar fi să n-ai absolut nici o legătură cu televiziunea, dar să dai un interviu, un singur interviu, şi să ţi se propună, apoi, să prezinţi o emisiune?! Pentru unii s-ar putea să fie (încă) un vis, dar pentru Adrian Măniuţiu, un economist de 33 de ani, soţ şi, de curând, tată, e un fapt care a devenit realitate. Şi când te gândeşti că, la început, nici măcar nu a vrut să se ducă la interviul ăla!

– Bună! Sunt Adrian!

Un tip înalt îmi întinde mâna. Strângerea e fermă, onestă, cum îmi place mie, nici să mi mi se împrăştie falangele, odată eliberate, nici să mi se scurgă mâna celuilalt printre degete.

– Mulţumesc că ai venit!, adaugă zâmbind.

Un cadru informal într-o cafenea de prin centrul vechi, o mână de bloggeri şi jurnalişti veniţi să-l cunoască pe el, pe Adrian, noul prezentator al emisiunii Income Magazine, prelungirea televizată a revistei cu acelaşi nume. Gazdele întâlnirii sunt Elena Cristian, redactor şef al revistei, şi un alt Adrian, jurnalistul Adrian Ursu, director de integrare editorială al trustului Intact şi unul dintre cei care l-au pregătit pe Adrian Măniuţiu pentru noua sa postură, de prezentator TV.

Adi Ursu povesteşte de proiectul Income Magazine prin intermediul căruia l-au şi cunoscut pe Adrian Măniuţiu, “Viitorul sună RO”, un proiect prin care caută şi prezintă oameni excepţionali în domeniile lor, oameni care au deprins în afara ţării un mod de viaţă pe care îl adaptează la realitatea românească. Adrian a fost subiectul unuia dintre articolele acestui serial, a dat şi un interviu TV şi, nu după mult timp, a venit propunerea de a se alătura echipei Income Magazine!

Când am primit emailul despre campania asta, despre interviu, nu prea am fost înclinat să accept. Adică ce puteam eu să spun despre mine, despre business, cum să fac asta? Dar pe urmă mi-am zis “What the Hell!”, am acceptat şi uite unde am ajuns!

– Cum v-aţi decis să lucraţi cu Adrian?, îl întreb pe celălat Adrian.

– Ne-a atras atenţia la interviul pentru TV, e dezinvolt, ştie economie şi, mai important decât atât, ştie cum să povestească despre economie pe înţelesul oricui, or ăsta e un lucru mai degrabă rar. Camera îl place şi, după cum s-a văzut dintr-un sondaj cu partea feminină a echipei, nu doar camera. Noi nu căutam un prezentator, dar s-a potrivit atât de bine cu formatul emisiunii, cu ideea pe care vrem s-o transmitem – Există viaţă după business! – încât nu am vrut să ratăm ocazia.

Aflăm mai apoi despre întâlnirile cu Tresti, regizoarea de emisie binecunoscută de toţi anteniştii (şi nu numai!), care l-a învăţat cum să fie mai relaxat în faţa camerelor (nu pot să reproduc textual partea cu scosul unor chestii dintr-un loc în care nu răsare soarele!) , despre exerciţiile de dicţie, despre conţinut… Cine crede că e uşor să faci televiziune greşeşte foarte tare!

Din păcate, cei prezenţi nu prea au pus întrebări. De fapt, n-au pus întrebări deloc – dar problema întrebărilor adresate la conferinţe sau întâlniri din astea e o altă poveste! Am mai aflat, totuşi, că emisiunea e live, sâmbătă, de la ora 13, pe Antena 3 şi, într-o discuţie separată, că Adi Ursu a lucrat cu el punându-l în situaţii dificile în interviurile de probă pe care acesta trebuia sa i le ia:

De fapt, îmi venea să-mi scot microfonul şi să-i zic vreo două! A ridicat glasul, a ocolit întrebările, a făcut scandal, a făcut, de fapt, orice nu mi-aş dori să-mi facă un invitat vreodată!

– Şi cum trebuie să procedezi? Ce ai învăţat?

– Că-ţi iei La revedere! de la astfel de interlocutori, nu-i laşi să facă spectacol la tine în emisiune. Trebuie să rămâi ferm. Şi politicos, mai adaugă Adrian după câteva secunde. Politicos, da. Bine, Adi a exagerat mult, tocmai ca să mă pregătească pentru orice situaţie. Am şi râs după aia, dar, da, am învăţat multe în aceste săptămâni de pregătire.

– Dar tatăl tău ce spune?

(Adrian este fiul regizorului şi scriitorului Mihai Măniuţiu)

– Tata e încântat, i-am mai cerut si lui sfaturi despre aventura asta. E un tip foarte deschis, nu m-a forţat să fac nimic în viaţă, în schimb m-a sprijinit să fac ce am vrut eu. O să-i trimit nişte probe video, să văd ce-mi spune.

Îşi cere scuze, trebuie să plece să mai lucreze, încă mai are de învăţat cum să “vorbească” cu plasmele. Cum ziceam, viaţa în televiziune nu e uşoară! Totuşi, Adrian Măniuţiu e optimist şi, lucru oarecum curios pentru un începător, nu pare să aibă prea multe emoţii. Prima probă e sâmbătă, la ora 13, în direct, şi nu se anunţă o ediţie prea simplă: are, ca invitaţi, doi miniştri!

Succes, Adrian! Iar vouă vă urez “Vizionare plăcută!” şi, nu uitaţi, există viaţă după business! Şi, apropo de asta, Adrian e pasionat de fotografie. Găsiţi o parte din munca lui aici. Enjoy!

Share: