Pentru că Festivalul Toamna Orădeană a început deja, chiar dacă eu nu sunt încă acolo (abia luni o să ajung), nu înseamnă că nu am ce să spune, de la faţa locului. Abia aştept să vă aduc şi eu poveşti de la festival, alături de Cosmote, partenerul printrerânduri pentru acest eveniment, însă, până atunci, m-a ajutat Alina Gâdoiu, căreia îi şi mulţumesc foarte tare pentru guest-post-ul ei! Mie mi-a plăcut mult cum a scris, şi sper să vă placă şi vouă! Lectură plăcută!

Nu știu alții cum sunt, dar eu, de cum începe toamna, parcă înfloresc. Știu, ciudat ce spun, dar exact asta simt. Toamna – contrar a ce înseamnă ea pentru toată lumea – pentru mine e un fel de revenire la viață, bucuria de a vedea lucruri minunate în jurul meu.

În orașul meu de pe Crișul Repede, Oradea, toamna aduce, în fiecare an, o mulțime de evenimente. Și, în mod evident, cel mai cunoscut și mai așteptat dintre ele este Toamna Oradeană, festivalul care ne încântă de mulți mulți ani încoace.

La finalul acestui septembrie, ne-am luat rămas bun de la Festivalul de Teatru Scurt, când actori mari ai teatrului românesc precum Căramitru sau Mălăele ne-au povestit câte-n lună și în stele, iar acum suntem în plină Toamnă Oradeană. Orașul începe să simtă!

Încă de la început de septembrie, agitația de festival se simte la fiecare pas. Fie că e pe Corso, în mall-uri sau în diverse zone din oraș, această atmosferă caldă nu o găsești oriunde. Piese de teatru în aer liber, concerte, artiști și trupe deja consacrate, evenimente IT, evenimente business, cultură, artă și divertisment, toate își fac loc în Oradea Mare. De pe 1 octombrie și până prin 12, când celebrăm Ziua Orașului.

Anul acesta, mai mult decât oricând, am fost foarte aproape de tot ce înseamnă Toamna Oradeană. O parte dintre artiștii care vin la festival sunt cazați la hotelul LivingIn, unde mă ocup de partea de Marketing. Dacă anul trecut, i-am văzut pe Florin Piersic Jr, Petre Cătălin Fumuru sau Horațiu Mălăele în hotel, venind la ediția precedentă a festivalului, anul acesta am avut ocazia de a-i vedea pe alții. E un lucru mare să constați că acești oameni, atât de mari, pot fi atât de calzi și de prietenoși.

Moment special cu Ada Milea

Și merită să vă povestesc o istorioară draguță. Zilele trecute, când mă îndreptam spre hotel, de la geamul unei camere, o doamna șarmantă mă salută. Eram atât de plăcut surprinsă de gestul ei încât … Ajung la recepție, iar colegele îmi spun că era însăși doamna Ada Milea. În acel moment, mi s-a aprins un beculeț. Eleganța-i m-a copleșit. Un artist de alura Adei Milea te salută înainte ca tu să îl saluți! Iar gingășia de pe chipul ei mi-a ramas întipărită în minte. A fost un moment minunat.

Așadar, sunt în plin sentiment al revederii cu Toamna Oradeană. Și mă bucur de fiecare dată și cu fiecare an. Tot mai mult. Pentru că am amintiri frumoase de la fiecare ediție. Pentru că deși pare ca în fiecare an se repetă, este de fiecare dată altfel. Așteptat de mine, în fiecare octombrie. Dorindu-mi mereu forfota din aceste zile. Pentru că vrem să recunoaștem sau nu, astfel de evenimente nu se întâmpla prea des în Oradea. Iar când vin, se iau la întrecere.

Octombrie a debutat la Oradea cu o temperatură de 30 de grade. Parcă și vremea se bucură de venirea festivalului. Pe centru, pe podul care traversează Crișul Repede, au apărut grafitti sugestive cu Toamnă Orădeană. Teatrul este și el pregătit de sărbătoare. Localurile, de asemenea. Afișele ce promovează festivalul sunt la fiecare pas. Bloggerii ori ziariștii scriu deja despre acest suflu. Se iau la întrecere care anunță mai repede evenimentele. Și noi la fel. Încă din primele clipe, am găsit loc pentru afișe ori pliante și ne-am pregătit să îi întâmpinăm cu mult drag pe artiști și în acest an.

Toamna caldă, primitoare

Ca în alte toamne, și în acest an, orașul nostru va fi gazda unor artiști și trupe consacrate în următoarele două săptămâni. Aștept cu nerăbdare să mă bucur, încă o dată, de Toamna Oradeană. De concertele in sau outdoor, unde se adună lumea bună din oraș, de focurile de artificii de Ziua Orașului, să fiu înconjurată de zâmbetele oamenilor care participă la evenimentele pregătite pentru ei. Așa se întâmplă an de an la Oradea. Și de fiecare dată e mai fastuos. Mai plin de bun gust. Mai plin de evenimente. Mai bine promovat. Mai mult înconjurat de oameni dornici de cultură, de spectacole, de manifestări diverse. Cu alte cuvinte, două săptămâni în care Oradea trăiește intens. La maxim, am putea spune.

Și oriunde altundeva ai merge, orădean de ești, nicăieri nu e ca acasă. Aici e atmosfera de toamnă orădeană caldă și prietenoasă.
A venit, a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac, sau poate chiar cu… Toamna Orădeană! :)

foto: dreamstudio (2, 3) & Liliana Ianculescu (4)

_________________

Toamna Orădeană

Organizatori: Casa de Cultura Oradea, cu sprijinul Primariei Municipiului Oradea.
Sponsori: Ciuc, Golden Brau, Siemens, Vandana, Farmacia 3, Organique, Total Clean, Proges, Graf.
Parteneri: Digi 24, Zile si Nopti, Magic FM, Crisana, Jurnal Bihorean, Bihari Naplo, Bihor Online, Erdely Online, ImperoZelist Monitor, Window Pub, DreamstudioUtopiumThe 4thFloorStandout.
Masina oficiala: Mercedes prin ATP Exodus

Share: