Am citit câteva dintre opiniile celor care pun la zid Casa de Cultură pentru că a ales să încredinţeze sarcina finală de a decide cine câştigă premiul literar “Augustin Frăţilă” unui grup de 20 de bloggeri. Sigur, asta după ce un juriul de specialitate va fi stabilit lista scurtă de finalişti din cele 59 de romane selectate. Altfel spus, se încearcă alegerea unui roman valoros dar care să aibă şi premisa de a deveni popular în rândul publicului larg, care nu ştie neapărat să definească metafora!
Cei care critică acest format de jurizare sunt oripilaţi de faptul că nişte oameni care scriu şi despre cosmetice ori despre un proiect de reciclare a telefoanelor mobile au tupeul nemăsurat să se dea cu părerea în ceea ce priveşte o carte sau cinci, în cazul nostru. Ca şi cum să-ţi placă şi să recomanzi un produs ori să comunici o iniţiativă bună de protejarea mediului reprezintă teme incongruente cu cititul şi aprecierea unei cărţi. Ca şi cum dacă e blondă e proastă sau dacă e balet nu are cum să fie matematică.
Bloggerii nu sunt critici literari, au dreptate criticii! Dar ştiţi ceva?! Nici cei care cumpără cărţile nu sunt! O, la naiba!, hai să-i punem la perete şi pe cititori pentru că topurile de vânzări ale librăriilor şi editurilor nu includ, în primele trei locuri, romane scrise de autori români contemporani! Să-i împărţim pe puţinii români cititori de carte în două cete: “de smintiţi şi de mişei pentru că aleg scriitori străini în locul celor români!
Nu, insist! E mai simplu aşa, oricum, decât să fim constructivi şi să ne întrebăm şi noi, USR, de ce ultimul eveniment care apare la Noutăţi pe site-ul nostru e vechi de câteva luni, să ne întrebăm care sunt proiectele concrete pe care le desfăşurăm pentru promovarea şi încurajarea autorilor români neconsacraţi!
Faptul că o companie privată alege să promoveze romanul românesc contemporan sub forma organizării unei competiţii dublu-jurizate, atât de critici cât şi de bloggeri, ar trebui să fie un motiv de încântare pentru orice persoană preocupată de literatură şi de cultură, în general. Dar, evident, de ce să-i aplauzi pe alţii care fac ceva, în loc să-i susţii sau măcar să… nu-i critici? (întrebare retorică, desigur!)
meh, doar prostalaul ala de rogozanu a scris asa ceva. iar ala e prostalau. punct
nu, nu doar el. eu am parcurs patru texte despre asta. ala din adevarul, costi si inca doua. din motive obiective nu le dau link, sa nu ne lungim in polemici, ca eu mai mult de’atat nu vreau sa spun :)
Cred ca discutiile nu isi au rostul. Daca asta a fost alegerea companiei care ofera premiul… va trebui sa fie respectata. Iar testull final va fi dat poate nu atat de vanzari, cat de reactiile ulterioare.
BTW – da, daca este balet, NU este matematica! :-)
si eu as fi zis la fel, ca nu’si au rostul, dar nu pentru ca asta e alegerea celor care organizeaza ci pentru ca nu e deloc atat de gresita pe cat vor criticii sa vada.
BTW – nu tot baletul. dar… https://printreranduri.eu/2011/09/baletul-matematic
Am citit si eu niscavaia reactii negative la faptul ca vor fi implicati si bloggeri in decizie. Da, sunt de acord ca bloggerul e si el om care trebuie sa-si castige existenta dintr-o reclama si ca daca e blonda nu inseamna ca e si proasta. :) Pe ce cred eu ca s-a suparat unul dintre critici (mentionat si in comentarii) cel mai tare e felul in care unii dintre bloggeri, adicatelea nu prea avizati, vorbesc despre carti de parca ar fi stirile de la ora 5. Atitudinea asta de “eu le stiu pe toate, iar daca eu zic ca nu-i buna cartea asta, am dreptate!” cam poate sa doara un iubitor de literatura. Cam cum doare pe un blogger un articol prost de genul “un prost arunca o piatra in apa si zece bloggeri nu stiu s-o scoata.” :)
Citindu-te destul de des, eu am incredere in tine ca stii sa jurizezi un astfel de concurs, dar poti spune la fel despre toti cei implicati?
Mi-a placut articolul si impartialitatea de care dai dovada. :)
nu’i cunosc pe toti cei din juriu, dar cred ca selectia s’a facut, totusi, pe niste criterii, si am incredere in organizator.
atitudinea de care zici e pacatoasa, da, si eu ma mai molipsesc uneori de ea. insa eu dau rareori verdicte negative pe blog, fiindca, exceptand problemele educatiei si politica, atunci cand scriu despre asta, prefer sa bucur oamenii cu idei si ganduri bune, nu sa’i incarc (si) cu neplacerile mele.
altfel, multumesc de votul de incredere :)
eu, una, abia astept sa citesc cele cinci romane!
Da, nici decizia nu este gresita. Este o decizie si a avut o intentie la baza. Daca altii nu o inteleg, este problema lor.
Am vazut materialul video si raman la parerea mea. Baletul nu este matematica. Am iubit matematica o buna bucata de vreme. Asta pana in momentul in care am realizat ca ne poate ajuta sa construim poduri, cladiri sau mai stiu eu ce dar in ceea ce priveste modelarea fenomenelor naturale nu poate da raspunsuri aproximative. In anumite conditii, hai sa spunem ideale. In prezent, sunt si ingrozit dar ma si distrez vazand cata amploare se da in lucrarile de psihologie statisticii. Pe langa faptul ca nu surprind un fenomen in exactitate, asa cum se doreste, cei care fac uz de instrumetul acesta habar n-au cele mai mici notiuni despre subiect si se bazeaza doar pe rezultatele date de un program (SPSS). Dar asta este o alta discutie. Dupa cum vezi, controverse sunt peste tot. Orcum, datorita discutiilor din jurul premiului, banuiesc faptul ca juriul, indiferent din cine este format, va fi cu atat mai mult responsabilizat.
hm.. .dar sirul lui fibonacci? :D
Nici el si nici taietura de aur nu sunt decat serii de numere, respectiv un numar, care doar aproximeaza natura. Pe scurt, natura, implicit oamenii, este/sunt definita/definiti prin impredictibilitate si tocmai asta le da frumusetea! Ca oamenii se mai lamenteaza in rutine si asta ii indeparteaza de ceea ce i-ar face sa se dezvolte… Promit ca nu mai scriu… :-))
e ok :)
mie imi place amestecul matematicii in teatru-dans, sa stii
Nu, nu e vorba despre tupeul blogărilor sau despre ce și cât citesc. Problema e că mulți dintre ei nu înțeleg literatura. Simplu.
Oricine poate avea o părere despre un text citit, indiferent de care gen aparține, dar asta nu înseamnă că părerea e pertinentă. Nu e vorba de recomandare aici, ci de jurizarea unui concurs. Atunci când se acordă un premiu, e normal ca juriul să fie cel puțin la fel de competent ca participanții.
cum poti aprecia intelegerea literaturii? cu criterii, pls, ca sa inteleg ce vrei sa zici
(nu e o polemica, sa stii, chiar sunt curioasa ce criterii ai)