Nu sunt fan Blackberry, nu am folosit niciodată, habar n-am dacă performanţele sunt mai bune sau mai puţin bune decât în cazul celor două branduri de care m-am bucurat până acum (Nokia si Samsung), dar cred că picajul de la 20% marketshare la doar 6% în ultimii trei ani e mai mult decât grăitor în termeni de performanţă, iar acţiunile lor sunt în scădere chiar şi după anunţarea noilor telefoane.

Booon! Ce face compania? Păi face aşa: îşi schimbă numele din Research in Motion în Blackberry, lansează, cum ziceam, o serie nouă de BB, dar care, înţeleg, n-a dat pe nimeni pe spate, o anunţă pe Alicia Keys (Alis Taste, cum ar veni, nu?) drept noul Creative Director, iar MD-ul lor european, Stephen Bates, răspunde incredibil, dar incredibil!, de prost la întrebările unui reporter BBC, după cum urmează:

Pricep că afară managementul chiar ascultă de PRi şi nu face după cum îl taie capul, dar, frate, când ţi se pune o întrebare, răspunde, naibii, ceva, nu recita aceeaşi poezie cu castravetele care e un fruct dicotiledonat. Da, bad luck, fix iPhone e concurentul tău (dacă se poate spune aşa!), dar e de bun simţ să poţi vorbi despre piaţa la care ai pretenţii! Avea loc să se laude şi s-o întoarcă în favoarea lui, să se lege de orice chichiţă naşpa de la iPhone şi să spună că BB nu face prostia asta, ah!, cât loc avea!

Apropo, agenţia de PR pentru toată campania BB10 e Brodeur Partners care se laudă cu “o viziune multidimensională a relevanţei” – how funny is that?!

Şi de parcă asta n-ar fi suficient (Bates s-a ales cu mult PR negativ în urma acestui minunat interviu, în chiar ziua lansării BB10), Alicia Keys, noua creativă, s-a dat pe twitter de pe iPhone chiar acum câteva zile:


Apropo, în caz că vă întrebaţi ce-o să facă artista la BB, iată, chiar cu cuvintele ei:
–  I will continue to enhance and involve the creative and female side of the company. When I think of BB, I think of a male dominated space. There needs to be growth in female space. (…) As creative people, we want to access so much, so I want to help with that access.

Şi cu mâna în buzunar, ca o divă! Pe bune! Se poate mai rău de-atât?!

Campania pentru lansarea BB10, estimată la 200 de milioane de dolari, este o coproducţie a şase agenţii şi conţine, printre altele, şi primul spot al producătorului ce urmează să fie difuzat în cadrul SuperBowl, un spot de 30 de secunde. Funny thing, şi Samsung Mobile o să fie acolo, dar cu două minute! :))))

Pălăria creativă sub care se întâmplă toată această desfăşurare de forţe este “Keep moving” şi, dacă vă sună cunoscut, există cel puţin un motiv pentru asta! Hai  noroc! Ştiu că e abia ianuarie, dar aproape aş putea pune pariu că toată tevatura asta va fi fost una dintre gafele majore de PR ale lui 2013!

Surse: 1, 2, 3, 4, 5

Share: