Vă rugăm să nu veniţi aici. În UK plouă, salariile sunt mici iar străzile nu sunt pavate cu aur – cam ăsta e mesajul pe care conservatorii britanici se gândesc să-l decline prin intermediul unei campanii publicitare destinată descurajării imigrării românilor şi bulgarilor în Anglia. Exclusiv pentru români şi bulgari, da?

Îngrijoraţi de potenţialul exod româno-bulgar estimat în acest an, după ce legislaţia antiimigrare se va fi înmuiat niţel (şi nu de la ploaie), britanicii s-au gândit ei mai bine şi au decis că o campanie negativă de imagine ar putea să-i convingă pe nedoriţii de români şi de bulgari să renunţe la a emigra în Anglia, “că e naşpa”.


Nu contează că s-a investit masiv în ultimii ani în imaginea Angliei şi a monarhiei, că JO de la Londra au fost parte dintr-o campanie impresionantă de cât de tari şi mari şi jmecheri suntem noi, englezii, şi cât de cool e regina, ştiţi voi, amica lui Bond. James Bond, şi Spice Girls şi, în fine, tot ce au arătat în ceremoniile de deschidere şi închidere de la JO şi toată campania Come to Britain, such a lovely place!

Mi se pare nu doar greşit ci şi dezgustător, trist şi jenant. Şi nu, nu pentru noi. Ci pentru oricine a gândit o asemenea campanie, indiferent dacă o să devină sau nu realitate. Asta ca să nu mai spun că le-ar folosi o campanie pozitivă pentru supuşii reginei. Şi una pentru prinţul Harry care scoate perle pe bandă rulantă!

***
În timpul ăsta, săptămâna trecută, ambasada UK în România şi foarte simpaticul ambasador ES Martin Harris organizau – cu succes! – un seminar de bune practici în Social Media fiindcă în alte ţări oamenii nu sunt atât de deschişi ca pe la noi.

Şi tot în timpul ăsta, o româncă, poate aţi auzit de ea, Gabriela Lungu, se duce la Londra să fie VP la Weber Shandwick, cea mai creativă şi cea mai mare reţea de PR din lume. Ha!

***

In England, brains are optional but a sense of humour is compulsary – din Ghidul xenofobului, English, la Nemira :D

foto 1, 2

Share: