Mi-e tare drag de oamenii care au curaj să-şi transforme pasiunea în business, în aşa fel încât să muncească fericiţi iar satisfacţia să fie munca în sine, bine făcută, nu neapărat beneficiile de ordin material. Nu ştiu prea mulţi astfel de oameni dar pot să vă spun că Dhaniel Nora e unul dintre ei.

L-am cunoscut la FITS, acum doi sau trei ani, ca pasionat de teatru şi unul dintre cei care vedeau cele mai multe spectacole în Festival dar nu ştiam că e atât de pasionat şi de flori. Ce-i drept, aşa, la o cafea pe pietonala sibiană, dacă mi-ar fi zis că îi e atât de drag de flori, aş fi crezut că exagerează. Dar ieri, în Bucureşti, m-a convins!

Ieri Dhaniel şi-a lansat site-ul care e “vitrina” business-ului lui făcut din şi cu pasiune. Cum pe seară n-aş fi lipsit nicicum de la Gala Ideo Ideis, i-am spus că nu pot ajunge la lansare, dar o să trec pe la locul faptei înainte de eveniment când, din proprie experienţă, ştiu că orice organizator e băgat în priză şi stresat. Ei bine, la Dhaniel, deşi sunt convinsă că era contra cronometru, se vedea doar dragul de flori.

Pe perete, la intrare, un comitet de întâmpinare format din zambile îţi atrăgea privirea… Flori aşezate altfel decât ai văzut până acum. Tabloul era întregit de o cadă şi multe recipiente cu apă ce urmau să găduiască alte şi alte minuni florale

Adică ceva de genul ăsta (am furat poza de la Dhaniel de pe FB):

Dhaniel face buchete, deocamdată se “luptă” cu nişte cale frumoase şi elegante. Alţi oameni robotesc prin spaţiul cu pricina (e un magazin de fiţe de Dorobaţi, decor minimalist, ca să se vadă bine Louboutin-ii cei minunaţi!), aranjând, mutând, umplând pahare şi alte recipiente cu apă, numai bine să aştepte florile.

Eu, ca să nu mă simt chiar aşa vinovată că stau pe capul lor chiar atunci, îl ajut să prindă buchetele şi între timp îl întreb ce i-a venit cu site-ul ăsta.

Păi e simplu, zice, în timp ce adaugă noi fire de cală în buchet. Tu ai văzut că am ajuns să oferim flori aşa, dintr-un soi de obligaţie şi că, mai mult, alegem să dăm ce flori ne plac nouă, fără să ne gândim neapărat la destinatar ori la ocazie, ca şi cum n-ar însemna nimic! Noi o să facem buchete personalizate, e şi un mic chestionar pe site, o să vezi, în funcţie de câteva criterii.

– Am învăţat multe despre flori, despre combinaţii, texturi… Uite, îmi zice, în timp ce a trecut la trandafiri roşii, sunt nenumărate variante de lungime a cozii şi gramaj pentru flori, şi…
– Gramaj?!, l-am întrerupt, neceromios.
– Da, eu iau flori de la Bursa de flori din Olanda, acolo ai şi gramaj, aşa îşi dai seama cât e floarea de mare, cam pe la 35 de grame, aşa, e ceea ce caut eu, şi cozi de diferite lungimi…

Ţin buchetul de trandafiri şi, recunosc, mă gândesc cum ar fi să mă duc la florărie să cer 300 de grame de trandafiri cu coada lungă! Sau ce moacă ar face florăreasa din colţ la o astfel de cerere. Habar n-aveam că există astfel de detalii la flori, ca să vezi!

– Dar există aranjamente care se fac şi care nu se fac, adică să nu combini niciodată o anumită floare cu o altă anumită floare?
– Nu, eu nu cred în aşa ceva. Uite, de exemplu, poţi să combini până şi [insert denumire latinească de floare aici] cu [insert altă denumire latinească de floare aici], iar buchetul poate ieşi fabulos! Nu există aşa ceva. După cum şi chestia aia cu soţ şi fără soţ… Uite, noi avem un buchet special care se numeşte chiar “O duzină de trandafiri”, sunt 12, normal, şi se comandă deja. Afară se cumpără flori cu duzina.

Din stradă, o doamnă elegantă (chiar şic, aş zice!) e atrasă de “ExpoFlora” şi intră în magazin. Admiră florile, întreabă ce-i cu ele, povesteşte cât le iubeşte, cere o carte de vizită. Printre buchete şi pachete, Dhaniel face un buchet mic pe care îl leagă cu rafie naturală şi îl oferă doamnei. Aaaah, ce fericită a fost, cât a mulţumit!

Mă gândesc că aşa ar trebui să fie, să nu mai luăm florile “de bune” să le oferim cu emoţie, ca pe vremuri, când aveai bani doar de-o garoafă, dar o alegeai roşie, ca să însemne ceva :)

Site-ul nou lansat e aici: Purple Flowers.

PS am aflat şi denumirile latineşti cu pricina: e vorba de Germini, care e o mini gerbera, împreună cu orhidee Cymbidium, care e o maxi orhidee! :)

Share: