Hello, world! Sunt la PR Forum, asa cum am promis, si incerc sa fac live blogging de pe un Galaxy Note 2, ceea ce e o experienta noua chiar si pentru mine.
Dupa un start un pic decalat al conferintei, Adina Vlad de la Unlock Market Research, prezinta mult-asteptatul studiu despre PR asa cum e perceput el de agentij si de clienti. As pune versus intre perceptii, dar inca nu e cazul. In fine, nu apasat.
Exista o perceptie diferita intre comunicator si receptor/canale asupra a ceea ce inseamna mesaj relevant.
PR-ul are nevoie de PR!
Imi place metafora folosita de Adina pentru a arata diferenta intre PR-ul traditional si cel “nou”: o oglinda in care se vede brandul (proiectul, clientul), respectiv o sala a oglinzilor.
Clientii spun ca e liniste in PR, agentiile spun ca nu e neaparat liniste, dar este o eleganta a competitiei in piata. In piata, nu ca la piata!
In ceea ce priveste nevoia de inovatie, clientii par mai dispusi (eu cred ca par mai dispusi doar in declaratii) sa “se arunce” in medii noi, iar agentiile sunt mai preocupate se strategie si componenta de securizare a mesajului si abia apoi de canale noi de comunicare.
Clientii si agentiile au sensibil aceeasi perceptie despre ceea ce inseamna un on bun de PR, dar clientii isi doresc sa lucreze doar cu seniori, iar agentiile isi doresc un pic mai multa incredere si in cei care nu sunt – inca – seniori.
Toti invitatii din panel sunt de acord ca in PR dureaza mai mult sa ajungi senior decat in alte tipuri de agentii, cum ar fi cele de publicitate, de exemplu.
In ceea ce priveste consumatorii si ceea ce-si doresc ei, clientii vor ca agentiile sa stie chestii despre cobsumator, si subliniez asta pt ca am impresia ca li se pare firesc sa stie asa, puf!, uneori, de multe ori, fara sa ofere ei insisi detalii si/sau studii relevante.
Agentiile spun ca know-how-ul de consumator e mai degrama un deziderat decat un fapt pentru ca in realitate nu exista suficienta cercetare, nu se folosesc suficient diverse instrumente (pagina de FB, de exemplu), si nici nu se fac mereu evaluari pre si post campanii.
Creativitate si inovatie. Clientii vor mai multa indrazneala si adaptare la comportamentul celor din ATL, BTL si digutal. Agentiile, pe de alta parte, considera ca cele doua sunt doar valori adaugate in PR: creativitatea de dragul creativitatii poate compromite focusul pe mesaj.
Este mediul digital un must in PR? Ei bine, clientii par mai sedusi de acest mediu decat agentiile. Acestea sustin ca nu orice proiect sau nu pentru orice client online-ul este o componenta a strategiei de comunicare. Mediul (digital) nu e un scop in sine, e un canal.
[Pauza, dar o sa revin cu concluziile fiecaruia dintre vorbitori, pe seara]Hello, world! Partea a doua a conferintei de la PR Forum acum, cea despre tendinte in 2013.
Primul vorbitor este Keith Yazmir, Managing Director EMEA, Maslanski & Partners.
Aceasta femeie e tanara sau batrana? – ne intreaba el. Well, depinde de perspectiva si asa e si cu eficienta unui mesaj.
Cu toate ca nu au fost niciodata atatea canale de comunicare, niciodata n-a fost mai greu sa comunicam. Comunicatorii continua sa comunice cu valori ca logica sau adevar, dar adevarul e ca, pentru public, asta nu mai functioneaza oricand si oricum. Comunicarea functioneaza atunci cand ceea ce vrem sa comunicam se intalneste cu ceea ce vrea publicul sa auda.
(Stiu, old news, dar cati chiar tin cont de asta?! Aham, exact!)
Mai departe Keith prezinta o metoda de masurare a impactului mesajelor si limbajului, in functie de sexe si cuvinte cheie si, atentie, masurare ce se poate face in real time!
It’s not what you say, it’s what they hear Amin to that!
(a trebuit sa ies ca sa dezbat lucruri la telefon, asa ca am ratat prezentarea despre impactul CSR, dar revin cu ea)
Ioana Manoiu (GMP) vorbeste acum de tendinte in comunicare. Consumatorii nu mai au incredere in vocile oficiale, scortoase (CEO) ci in ceea ce le recomanda prietenii lor pe facebook sau pe alte canale (hint: blogs!), e nevoie de atentia indreptata asupra a ceea ce comunica angajatii despre brand si companie, de CEO care au autoritate dar si carisma nu doar in cadrul companiei ci si in public.
Consumatorii au devenit mini-publishers, What’s in it for me? e noua lor religie, si multe branduri incearca sa se adapteze la asta.
Si, daca se poate, sa ne si distram in timpul asta:
Exemplar! Bravo, Ruxa! astept continuarea! :)