Scrisul are, fără îndoială, efecte terapeutice. Un jurnal poate face minuni. O scrisoare, fie că alegeţi s-o expediaţi, fie că nu, poate să vă scutească de nişte certuri. Plus că e o bună modalitate de a prinde curaj în exprimare. Încercaţi. Scrisul e bun!

Tocmai de-aia îmi pare rău că nu am ajuns la festivalul Scrie despre tine. Am, totuşi, un guest post despre asta. L-a scris Mihaela Mureşanu, un scriitor despre sine dar şi comunicator, atât pentru festival cât şi pentru alte evenimente şi proiecte despre care o să mai…scriem printre rânduri. Eu îi mulţumesc pentru post. Lectură plăcută!:)

mihaela
Festivalul Scrie despre Tine în cifre și emoții

12 dramaturgi și alți câțiva în devenire, 4 regizori, câteva zeci de actori, câțiva experimentaliști, sute de spectatori, o mână de organizatori și încă doi oameni care așteaptă să-și vadă piesa jucată în fața publicului.

În seara asta, de la ora 19.30, la Teatrul Apropo, str. Foișorului nr. 160, se joacă piesa Ancăi Ștefan, Ultimii eroi. Actorii, Cătălina Bălălău, Lucian Teodor Rus, Iulia Verdeș, Marian Olteanu, Sever Bârzan, mare parte dintre ei foarte tineri, unii încă studenți la UNATC, joacă câțiva adolescenți, elevi de liceu într-un oraș de provincie ce visează să plece din orașul lor, dar până atunci își trăiesc dramele vârstei, primele iubiri și contactul de multe ori dur cu realitatea. E o poveste din cele pe care le trăim cu toții, din cele unice, pe care suntem siguri că altora nu li se întâmplă. Iubiri pe care am vrea să  le povestim tuturor pentru că sunt așa cum nu s-au mai trăit, dar se întâmplă într-un mic oraș de provincie, dar și drame de familie, pe care nu am vrea să le afle nimeni, dar ni se întâmplă multora.

ultimii eroi

Anca Ștefan ni  le povestește cu mult curaj pe toate în piesa sa. Se teme doar să nu-și expună foarte mult eroii, să nu le facă rău cumva cu cele spuse în piesă. Împreună cu Ilinca Hărnuţ, regizoarea piesei, trece cu entuziasm prin ce a însemnat adolescenta amândurura și a multor dintre noi, rock, afișe pe pereți, iubiri de liceu, până la ce înseamnă să pui în scenă dramele unor oameni care probabil vor fi în public și vor asista la expunerea lor.

Anca se mai teme că lumea nu va veni la piesă, că sala de teatru e departe, că se ajunge poate mai greu și că totul poate a fost în zadar. Piesa are nevoie de un public nu pentru banii pe care i-ar încasa – “ accesul la toate piesele din Festival a fost gratuit, fiind un proiect finanțat de AFCN  -“, ci pentru toată munca de atâtea luni a actorilor, regizoarei și a ei, a Ancăi. Pentru toate temerile, munca și entuziasmul care a compensat de multe ori alte resurse.  Toată lumea a lucrat foarte multe zile și foarte multe nopți pentru acea oră și jumătate când vor prezenta piesa în față publicului. Cu toată dorința de a da, de a arăta, de a oferi o poveste și bucurie, și pentru care nu au nevoie drept recompensă decât de un public cărora să le ofere toate acestea. Vă așteptăm diseară să va oferiți la schimb prezența și atenția pentru multă emoție și dorință de a oferi un spectacol bun.

Duminică, 9 iunie, Festivalul Scrie despre Tine se încheie cu piesa lui Cosmin Briciu, La bucătărie și la mare. De data aceasta doar doi actori, Ştefan Pătraşcu și Oana Popescu, doi regizori, Vera Ion și Sorin Poamă, și un autor care a asistat din sufrageria lui la toate repetițiile. Asta pentru că pregătirea textului cu actori s-a făcut trecându-i pe aceștia prin multe scene de improvizație menite să creeze între ei energia cuplului pe care îl joacă. De aceea apartamentul dramaturgului a fost spațiul de desfășurare perfect pentru asta.   Textul redă povestea relației de mai bine de 10 ani dintre doi tineri care își promit că nu vor deveni ca părinții lor, că nu se vor blaza, că vor crește împreună. Până la urmă, relația lor devine o construcție mai mare decât ei și nu pot decât să o vadă cum se prăbușește sub ochii lor. Interpretarea celor doi actori care s-au pregătit pentru piesă jucându-se câteva luni ca un cuplu pentru a-și putea juca cât mai veridic rolurile, nu poate fi decât foarte bună. Veniți duminică, de la 20.15, la Teatrul de Artă București, str. Sfântul Ștefan 21 să-i vedeți.

la bucatarie si la mare
NB În spectacolul din str. Sf. Ştefan joacă un foarte bun şi drag prieten şi vă rog să mergeţi să-l aplaudaţi şi pentru mine.  Are emoţii o mie şi a pu mult suflet în proiectul asta! Succes, ble, actolule!

Iar la final, să ne iasă toate cifrele, nu ne lipsește decât o petrecere. Duminică seară, de la 23.00, toți cei care vor să se bucure alături de noi  e așteptat în Club Control. Fanfara Extraterestră o să ne cânte, noi sperăm să vă mai încântam cu alte povești, de data asta din spatele Festivalului, și să facem planuri împreună pentru o a doua ediție de Festivalului de Teatru Independent Scrie despre Tine.

Share: