Cred cu tărie că atunci când mintea capitulează, organismul o să-i urmeze exemplul. Cred că stresul şi grijile pe care ni le facem (că noi ni le facem, da!) ne “ajută” să ne îmbolnăvim mai repede sau mai grav şi, în consecinţă, susţin demersurile prin care ne putem însenina frunţile, indiferent dacă e film, teatru, dans sau pur şi simplu o poveste frumoasă.
Se spune că Râsul e cel mai bun medicament. Nu ştiu cât e de eficient pentru orice afecţiune, dar cred, chiar cred, că, atunci când eşti bolnav, odată ce încetezi să mai speri că o să fie (mai) bine, bine ăsta sigur nu vine. Şi, de multe ori, lucru de înţeles, de altfel, nici singur, ci cu o mână de ajutor!
Vă amintiţi de spălătorii de geamuri din Pittsburg? Cel puţin în ziua aia nişte copii au uitat, pentru câteva ceasuri, că sunt bolnavi.
Terapia prin artă este o metodă prin care pacienţii pot fi ajutaţi să nu se mai gândească doar la boală şi la suferinţele pe care aceasta le aduce, o metodă prin care mintea, ocupată şi preocupată doar cu problemele ridicate de afecţiune, medici, spital, tratament, poate găsi resurse de luptă şi motive de optimism. Uneori sunt suficiente doar câteva ceasuri în care bolnavii nu se simt bolnavi ci artişti, pentru ca terapia prin artă să aibă efect.
În vest, acest gen de terapie e încurajat, pentru că, studiile o arată, are efecte pozitive. La noi… sunt câteva iniţiative, însă nici pe departe suficiente, aşa că, atunci când ele există şi îmi propun să duc vestea mai departe… o fac, exact aşa cum e cazul proiectului Artă pentru viaţă, aflat la a doua ediţie, după ce, în 2012, cinci proiecte au înseninat un pic gândurile pacienţilor din câteva spitale româneşti.
Acum se caută proiecte pentru trei spitale din Craiova, Sibiu şi Cluj-Napoca – puteţi citi pe site detalii mai multe despre spitale. Proiectele propuse trebuie să fie din sfera teatrului, literaturii, meştegugăritului sau a picturii. Există şi finanţare, 3000 de euro pentru fiecare proiect ales pentru ediţia 2013 a programului Artă pentru viaţă. Sunt deja câteva proiecte propuse, dar organizatorii şi-ar dori mai multe dintre care să poată alege, aşa că dacă voi credeţi că pasiunea voastră pentru artă poate bucura câţiva pacienţi, vă rog să vă înscrieţi!
Aşa cum văd eu lucrurile, nu e vorba doar de un spectacol sau un concert la spital, ci de activităţi în care pacienţii (şi aparţinătorii, acolo unde e cazul) să se implice – vedeţi, în sensul ăsta, studiile de caz de anul trecut. În 2012 au fost înscrise 86 de proiecte, dar sper ca anul ăsta să văd mai multe – deocamdată sunt 22, dar înscrierile durează până pe 8 august. Nu în ultimul rând, dacă voi nu aveţi veleităţi artistice care să ajute oamenii bolnavi, spuneţi prietenilor despre care ştiţi că au. E păcat ca cele mai bune potenţiale proiecte să nu câştige doar pentru că cei care ar fi putut să le încrie… n-au aflat!
Campania Artă pentru viaţă este un proiect Servier Pharma şi, deşi voi puteţi să vă înscrieţi liniştiţi proiectele şi fără să aveţi informaţia asta, eu am spus-o pentru că mi se pare corect să se ştie şi cine are iniţiative bune!
Leave a Comment