Ieri am fost toată ziua la PR Forum, cel mai mare eveniment al industriei autohtone de comunicare. De altfel, mi se pare că a fost şi cea mai amplă ediţie de până acum, cu sala plină, un panel de start în care s-au spus lucruri pe bune apoi unul foarte puternic cu invitaţi străini şi seminarii cu teme interesante.
Am notat câteva lucruri din conferinţă, pe care le redau mai jos, şi voi reveni cu seminarul despre PR-ul viitorului şi nişte conclzii.
Primul panel le-a avut ca protagoniste pe Crenguţa Roşu (DC Communication), Hortensia Năstase (Golin Harris), Sorana Savu (Premium) şi Oana Bulexa (The Practice) într-o discuţie moderată de Cristian Manafu, organizator al evenimentului şi faimos purtător de şapcă.
Oana: În criză, companiile au fost destul de prudente, dar acum s-a ajuns la o nevoie mai mare de comunicare. Perspectiva comunicării ar trebui să se schimbe, dacă înainte de criză multe se lăudau mai degrabă decât comunicau, acum e nevoie de empatie. Companiile trebuie să fie mai atente la ceea ce relevant pentru consumator.
Sorana: Perspectiva depinde de portofoliul de clienți pe care îl are fiecare agenție. Noi găsim publicurile și căile de comunicare. Dar miezul comunicării trebuie să fie validabil.
Hortensia: nu e o relansare, noi am evoluat tot timpul, nu a existat un moment care să ne schimbe, așa, peste noapte. Lucrurile sunt mai interesante acum decat cu zece ani în urmă. Noi nu ne confruntam cu această democratizare a comunicării, acum publicul are voce. Suntem în mijlocul unui vârtej comunicațional şi suntem gata să găsim problemele clienților clienților noștri.
Crenguța: S-a atins o masă critică. E necesar să trecem la construcție, să nu ne mai concentrăm pe un canal sau altul ci pe ceea ce avem de comunicat. Ne vom concentra pe ceea ce putem face împreună: vânzări, marketing, HR, comunicare, pentru a trata relația companiilor cu stakeholder-ii.
De ce să comunici?
Crenguța: Dacă nu ai un om care să urmărească discuția și să știe ce să facă cu informația, ai ieșit din conversație. Nu bugetul contează ci importanța pe care companiile o dau comunicării. Site-uri lăsate în paragină, conturi pe rețele sociale la fel și, în cele din urmă, clienți ignorați.
Sorana: PR-ul este o funcție de management, nu de marketing. Primul lucru pe care îl faci la începutul unui business e să comunici. Înainte de vânzări. Înainte de orice.
Hortensia: Noi, în PR, avem această știință de a specula oportunitățile. ???Comunică sau mori??? nu e o exagerare.
Crenguța: Putem face un parteneriat, agenții-oameni de comunicare în companii, un dialog pentru a ajuta evoluția companiilor spre noua paradigmă a comunicării. Suntem mai mult decât pregătiți să dialogăm pe ceea ce înseamnă priorități de business.
Bugete scăzute
Oana: e trist să-ți abandonezi clientul doar pentru că nu mai are buget. Soluția nu stă mereu în buget, pentru noi nu asta a fost cea mai mare problemă ci maniera în care demonstrăm că putem oferi (plus)valoare.
Sorana: Putem decela un moment de panică justificată de unul de panică nejustificată. (…) Dar dacă tot ceea ce faci tu e să tai, cum te aștepți să crești?!
Oana: Nu ar trebui să existe o legătură între tăierea bugetului și sugrumarea agențiilor. Sunt companii care, cu pretextul crizei, taie bugetul dar solicită aceleași servicii.
Crenguța: Și noi suntem de vină, că nu am putut să arătăm că oferim mai mult de ???awarness???. Sunt deja instrumente care măsoară reputația, fiindcă, la nivel global, 68% din CEOs declară că sunt interesați de reputație.
Managerii nu înțeleg mereu funcția comunicării. Liderii o fac.
Mixul marketing, branding, comunicare
Hortensia: Cred că ceea ce așteaptă clienții de la agenții azi e ca acestea să devină un partener de business. PR-ul e doar o componentă, iar faptul că stăm la masă cu media, cu digitalul, e un lucru firesc.
Oana: Cel mai mult facem conținut și engagement, sunt procese firești pentru noi. Clienții sunt mai încrezători în ceea ce poate face o agenție de PR.
Social Media – la ce sunt bun?
Crenguța: înainte discutam cu KOL, acum discutăm direct cu consumatorii. Nu există rețete. Dacă e ceva ce trebuie, organizația trebuie să-și îndeplinească obiectivele de business. Dar nu trebuie să folosești un canal de comunicare doar pentru că e cool.
Social Media ne ajută să aflăm ce știe, ce vrea consumatorul. Chiar dacă suntem sau nu prezenți acolo cu mesaje pentru el.
Hortensia: Eu am o mare admirație pentru colegii mei din Brigde pentru că e greu ce fac ei, să fii mereu la curent, să identifici oportunitățile de real time marketing.
Sorana: Empatie. Asta ne ajută să ???navigăm??? în orice apă, să înțelegem segmentele de public, ce și cum trebuie să comunicăm pentru fiecare. Înainte să vorbim, trebuie să ascultăm.
Oana: Azi e SM, mâine cine știe ce e?! Noi stăpânim arta conversației, trebuie să generăm conversații cu clienții clienților noștri. Asta este ceea ce noi facem cel mai bine. Și asta nu se schimbă, nu se va schimba niciodată.
Mesajul către clienţi a fost la unison: Să nu le fie teamă să comunice.
PR Forum este un eveniment Evensys. Detalii despre eveniment pe site şi FB.
Leave a Comment