De câteva zile mă tot gândesc cum să spun drăguț că ar trebui să nu mai vindem și să nu mai promovăm toate prostiile ridicate la rang de ???conținut???, dar cum nu găsesc nici o modalitate, repet, subtilă, de a face asta, mai amân un pic postarea aia în care o să scriu cum o fi, că nu mai pot!

E mult gunoi pe net, pe paginile de FB, pe bloguri (chiar așa, mi-aș dori recomandări de bloguri mișto, altele decât cele consacrate) și chiar și în unele comunicate de presă. A zis-o cu subiect și predicat Mugur Pătrașcu la SMS București – apropo, a fost, după mine, cea mai bună prezentare a zilei – a arătat-o Alex Negrea și în prezentarea lui dar și în e-bookul cu Cele mai populare mesaje publicate pe paginile de FB din România în 2014.

Te uiți în cartea aia, ???spuma??? statusurilor de pe FB, și te iei cu mâinile de cap. Poze care n-au legătură cu brandul sau cu statusul, trântite acolo pentru că-s mișto, vorbe postate alandala, fără să spună ceva legat de brand, fără să aibă vreo legătură cu universul acestuia, cu un fir roșu de comunicare, o unitate, o… ceva!

Sigur, problema e că astfel de postări strâng tone de like și share, pentru că Mark n-a băgat teste de IQ la intrarea pe FB, așa că nici nu trebuia sărit gardul, grădina e pentru toată lumea. Dar te-ai aștepta ca, mai ales acolo unde știi că nu secretara se ocupă de conținutul pe rețelele sociale, să vezi ceva mai mult, mai bine, niște eforturi. Nu de alta, dar fanii care apreciază genul de postare poptămășiană pe o pagină de brand nu aduc nici o valoare paginii, puteți să nu vă mai lăudați cu ei că vă lăudați degeaba.

Luați, de exemplu, imaginea de mai jos, postată cu ocazia noului an pe pagina unui asigurator:

asigurari
O putea posta oricare brand. Ca dovadă, iată o imagine similară, postată pe pagina unei companii de curierat, de asemenea cea mai populară imagine:
nemoÎntrebați-vă, când postați pe rețelele sociale, dar și pe bloguri, dacă ce ați scris e relevant, dacă e important, dacă are legătură cu povestea pe care o construiți și pe care încercați s-o spuneți. Și dacă nu are, nu postați. Sau, după caz, nu mai dați like, descurajând gunoiul de pe internet.

Știu, e cale lungă, e muncă multă, bugetele nu sunt pe măsură, iar clienții sunt fericiți când au Like și Share pentru că există niște ???specialiști??? care le spun că asta e măsura succesului. Dar în timp ce unii se mulțumesc cu așa ceva, alții fac lucrurile așa cum trebuie, construiesc povestea brandului și adună în jurul lor fani care îi apreciază pentru ceea ce fac și comunică, nu pentru poze drăguțe care s-ar putea regăsi pe orice pagină. Iar când fanii ăstia vor avea nevoie de produsul sau serviciul vostru, cine o să fie ???top of mind???? Cine postează poze drăguțe sau cine a construit o poveste despre produs sau serviciu? Cred că știți răspunsul…

Share: