Anul ăsta am avut parte de multe gânduri, daruri și surprize de ziua mea, dar cele mai prețioase două daruri au venit din familie. Unul dintre ele e o carte miniatură cu fabule franțuzești; are copertă de os și margini ale filelor aurite. N-am reușit să stabilesc exact anul apariției, dar e estimat cândva în a doua parte a secolului al XIX-lea. Îmi aminteam de ea din copilărie, în casa lui Darly, dar crezusem că s-a pierdut. Am plâns când mi-a dat-o mama, a fost ca și cum aș fi primit-o de la Darly, chiar dacă ea e acum prin alte zări.

Este exact ca asta, doar că mătasea de pe cotor e roșie.

Este exact ca asta, doar că mătasea de pe cotor e roșie.

Celălalt dar, primit azi, e ediția jubiliară a ziarului Universul apărută în 5 iunie 1933. Mi-am petrecut ultimele ore răsfoind și parcurgând pe repede înainte toate cele 132 de pagini ale publicației și, în perioada următoare, am de gând să vă povestesc despre ce-am găsit acolo. Sunt multe editoriale și gânduri primite de la oameni mari ai țării cu ocazia aniversării, dar și o dare de seamă a României la acel moment, o odă pentru rotativă (mașina la care se tipăreau ziarele) și una a corectorilor, multe detalii despre cum se face un ziar ori un reportaj și multe reclame care m-au făcut să zâmbesc.

universul
Știu că starea presei la noi e jalnică acum, iar rolul acesteia în societate a pălit extrem de mult în ultimii ani. Personal cred că e aproape exclusiv vina managementului și a faptului că ziarele s-au apropiat prea mult de interese politice și, prin urmare, de manipulare, și s-au îndepărtat de educarea și informarea cititorilor, de povești. ???Vezi aici??? n-o să fie niciodată mai mult decât o expresie urâtă și tristă a ceea ce a fost odinioară jurnalismul…

… inclusiv la noi, așa cum o să aflăm împreună răsfoind acest ziar aniversar. Și sper să vă placă și vouă să citiți tot atât cât o să-mi placă mie să scriu!

Share: