April 15

Am primit… Universul!

Anul ăsta am avut parte de multe gânduri, daruri și surprize de ziua mea, dar cele mai prețioase două daruri au venit din familie. Unul dintre ele e o carte miniatură cu fabule franțuzești; are copertă de os și margini ale filelor aurite. N-am reușit să stabilesc exact anul apariției, dar e estimat cândva în a doua parte a secolului al XIX-lea. Îmi aminteam de ea din copilărie, în casa lui Darly, dar crezusem că s-a pierdut. Am plâns când mi-a dat-o mama, a fost ca și cum aș fi primit-o de la Darly, chiar dacă ea e acum prin alte zări.

Este exact ca asta, doar că mătasea de pe cotor e roșie.
Este exact ca asta, doar că mătasea de pe cotor e roșie.

Celălalt dar, primit azi, e ediția jubiliară a ziarului Universul apărută în 5 iunie 1933. Mi-am petrecut ultimele ore răsfoind și parcurgând pe repede înainte toate cele 132 de pagini ale publicației și, în perioada următoare, am de gând să vă povestesc despre ce-am găsit acolo. Sunt multe editoriale și gânduri primite de la oameni mari ai țării cu ocazia aniversării, dar și o dare de seamă a României la acel moment, o odă pentru rotativă (mașina la care se tipăreau ziarele) și una a corectorilor, multe detalii despre cum se face un ziar ori un reportaj și multe reclame care m-au făcut să zâmbesc.

universul
Știu că starea presei la noi e jalnică acum, iar rolul acesteia în societate a pălit extrem de mult în ultimii ani. Personal cred că e aproape exclusiv vina managementului și a faptului că ziarele s-au apropiat prea mult de interese politice și, prin urmare, de manipulare, și s-au îndepărtat de educarea și informarea cititorilor, de povești. ???Vezi aici??? n-o să fie niciodată mai mult decât o expresie urâtă și tristă a ceea ce a fost odinioară jurnalismul…

… inclusiv la noi, așa cum o să aflăm împreună răsfoind acest ziar aniversar. Și sper să vă placă și vouă să citiți tot atât cât o să-mi placă mie să scriu!


Tags: , , ,
Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 15/04/2015 by ruxandra in category "evenimente

1 COMMENTS :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *