Dacă unul dintre cele mai așteptate filme de la TIFF s-a concentrat asupra vieții lui Curt Cobain, solistul și liderul trupei Nirvana, la FITS am avut parte de un spectacol polonez construit în jurul soției sale, Courtney Love.
Venit în festival cu recenzii foarte bune, se pare că a făcut și aici impresie. Eu nu l-am văzut, dar am pentru voi un guest-post scris de bunul meu prieten Cristi Clita (supranumit, cu drag, ???dictatorul cultural???) în care povestește ce și cum la Courtney Love.

Ieri am vazut spectacolul “Courtney Love – O iubire nemaivazuta??? in regia Monikai Strzepka de la Teatr Polski Wroclaw, Polonia. Ca fiecare experienta poloneza de la FITS, si aceasta se inscrie in categoria “Ce s-a intamplat aici????

Foto: Adi Bulboacă | FITS 2015

Foto: Adi Bulboacă | FITS 2015

De ce? Pentru ca spectacolul nu este despre Courtney Love. Sau este. Din cand in cand. In rest, este un exercitiu de critica: de la realitatea industriei spectacolului din Polonia anilor ’90, la maternitatea excesiva, familia moderna lipsita de repere, finalizandu-se cu un monolog despre petrol (de ce nu). Pentru ca de la un punct incolo, Courtney este “vinovatul???, indiferent ca era vorba despre sinuciderea lui Kurt Cobain, nevoia de benzina, batranetea decripita, extremele capitalismului polonez la inceput de drum.

Teatrul polonez – cel putin dupa ce am vazut pana acum – este un teatru special. Teatrul polonez nu este o replica a realitatii, este realitatea pe LSD, beata, consumand energizante, conducand cu o viteza uriasa in cerc pe scena. Teatrul polonez este o experienta, dar va previn, nu pentru incepatori.

Foto: Adi Bulboacă | FITS 2015

Foto: Adi Bulboacă | FITS 2015

Ce ramane dupa ce incepatorii parasesc dupa cel mult prima ora epuizati sala este un public ce are complicitatea similara betivilor care stiu ca vodka se poate numara si la sticla, nu doar la pahar. Spectacolul de aseara a fost o minunata betie.

***
Și rezumatul întregii zile de ieri:

Share: