M-a rugat să nu-i dau numele, pentru că nu e, spune ea, și nici nu vrea să fie vreo ???vedetă??? doar pentru că face ce i se pare firesc. O să-i respect dorința, desigur, dar eu tot cred că e un exemplu de viață activă și de cum vârsta din buletin e mai degrabă o șansă de a-ți capitaliza și extinde experiența și nu vreo piedică.

O să-i spunem D., de la ???doamna profesoară???.
Ar fi trebuit să fie pensionară de-acum, poate una mai activă decât altele, căci îi plac călătoriile. Cu toate astea, a ales să rămână la catedra de economie generală dintr-o universitate bucureșteană de stat. Profit, monopol, monedă, PIB și alte noțiuni de bază în economie nu s-au schimbat de mulți ani, și D. le știe pe toate astea, și cum să le explice.

clasa

Asta, însă, n-a împiedicat-o să fie mereu ???la zi??? cu informațiile din domeniu, cu teoriile noi, cu cine ce mai spune. Nu știa să lucreze pe calculator, dar a învățat. Nu știa să intre pe net, dar acum nu-și mai imaginează viața fără acest instrument.

Caut să fiu mereu la curent cu actualitatea, să știu ce se întâmplă în lumea în care trăim, ce se schimbă și cum ne-ar putea afecta asta. Nu mă joc pe net, nici nu mă uit la filme sau seriale, dar citesc multe articole, mai ales din presa străină

A învățat mai multă pedagogie, ca să știe cum își poate preda materia în așa fel încât studenții să înțeleagă și să învețe mai multe, a făcut chiar și o postuniversitară, ca să înțeleagă profilul tehnic al facultății la care predă, să-și dea seama cum ar putea materia ei să-i ajute pe viitorii profesioniști într-un domeniu tehnic cu care nu era neapărat familiară. Iar asta e mai mult decât fac mulți dintre profesori: majoritatea se mulțumesc cu cele câteva cursuri de pedagogie din facultate (antice, vechi și de demult) și se limitează la a turui un manual fără să aibă nici cea mai mică dorință de autodepășire. Și, desigur, ei ???știu mai bine???. Dar D. nu e așa.

Citește mult, în special literatură economică ori socială, dar nu de puține ori s-a întâmplat ca orele mici ale dimineții s-o prindă captivată de vreun roman. De altfel, îmi cere în fiecare an să citească romanele de la Premiul ???Augustin Frățilă??? și le discutăm împreună. Merge la toate târgurile de carte, la anticariate, la bibioteci și la sesiuni științifice.

carte
De pe net a descoperit o lume întreagă de rețete care pot fi pregătite, adaptate, reinventate, și îi place să facă asta. Și-a reamenajat și decorat singură casa și are o impresionantă colecție de clopoței. Mai mult, merge la expoziții și concerte și, în fiecare sezon, își cumpără câte o piesă nouă pentru garderobă. De altfel, are mereu câte un detaliu cochet, o eșarfă, o broșă sau un colier. Și, pe lângă toate astea, are și doi nepoți de vârstă școlară.

???E comod să fii comod???, îmi explică, atunci când o întreb de ce alege să facă toate lucrurile astea: ???Pentru că doar așa simți că trăiești, intri în contact cu oamenii și faci ceea ce poți și știi să faci, ești util celor din jur și te uiți la soare și stele din afara propriului balcon!???.

I-ar plăcea să ajungă în China pentru a vedea Marele Zid: Mă fascinează lucrările oamenilor care rămân peste veacuri. Și-apoi, nu se știe niciodată când apare vreo gașcă de fanatici si-l distrug, chiar și parțial???.

Nu știu dacă o să ajungă așa departe, dar nu m-aș mira prea tare fiindcă doamna profesoară plănuiește pentru mâine cu grijă, însă trăiește mai în prezent decât mulți oameni ???tineri??? pe care îi știu. Și poate că nu e vedetă, dar model sigur ar trebuie să fie!

____

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!??? este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Share: