Pentru mine, empatia e una din valorile pe care încerc să le cultiv fiindcă, într-o pornire aproape egoistă, dacă vreți, mi se pare că atunci când mă pun în locul celor cu care interacționez (chiar și în situații conflictuale), înțeleg mai bine realitatea (lor) și, prin urmare, reacționez și iau decizii mai bune.
Tocmai din acest motiv, n-aș fi putut rata întâlnirea Creative Mornings de septembrie, care a avut-o ca invitată pe Leslie Hawke iar ca subiect tocmai empatia!
Leslie ne-a spus din start că nu e un om perceput drept empatic de cătrei cei din jur și a continuat încercând să definească empatia, din dicționare sau prin câteva studii care s-au făcut, ori teste care să-ți calculeze coeficientul cu pricina. Apropo, mi-am facut si eu un test din ăsta și sunt pe la 87 din 110. Mai puțin decât aș fi crezut…
Dar nu e ușor să te pui mereu în pantofii celuilalt și, uneori, așa cum a subliniat și Leslie la Creative Morning, nici nu e prioritar. Pentru că empatia presupune (și) emoție, iar în cazul celor care se ocupă cu ajutatul oamenilor (și, in extenso, cu clienți, în general), trebuie să aibă o empatie mai degrabă rațională decât emoțională, pentru că, în cazul unui medic, de exemplu, să simți cu adevărat spaima și durerile unui pacient ar fi total nefolositor!
Ce ne face empatici? Păi, conform unui studiu, mai ales ???negraba???, dacă-mi permiteți termenul. Nu că antonimul strică treaba, că la ce ritm au viețile noastre în ziua de azi, răbdarea devine o virtute rară. Însă când vine vorba de a fi empatici, negraba asta e esențială, fiindcă altfel rămânem fiecare în papucii lui, iar înțelegerea celuilalt e aproape ratată. Spui că îl asculți, dar de fapt nu prea o faci, fiindcă tu ȘTII sigur că tu ai dreptate și e ca tine. Ntz!
Leslie lucrează cu categorii defavorizate, în special cu romi, în special pentru a-i convinge să-și trimită copiii la educație, și știm cu toții că avem prejudecăți în ceea ce privește categoria asta. Cu toate astea, lumea poate fi mai bună dacă cei despre care credem că nu sunt suficient de buni devin mai buni – cu ajutorul nostru. Iar pentru asta, ar trebui să începem prin a ne privi (cunoaște, înțelege, schimba) mai întâi pe noi. Și uite-așa am ascultat, la Creative Mornings, Man in the Mirror, faimoasă piesă a lui Michael Jackson. Ceea ce vă propun și vouă acum, cu rugămintea de a da atenție (și) versurilor. Fiindcă dacă vrei ca lumea să fie mai bună, trebuie să începi cu tine:
***
Am participat la Creative Mornings la invitația UniCredit, iar empatia e unul dintre lucrurile prețuite (și) de ei, după cum am mai povestit în Jurnalul de Festival, FITS 2015.
Foto: Cătălin Georgescu | Creative Morning București
Leave a Comment