Până în 2050, se estimează că numărul celor care vor avea peste 60 de ani se va dubla, ajungând la două miliarde de oameni, și 80% dintre ei vor trăi în țări cu venit mic și mediu. Descoperirile medicinei, tehnologia, au făcut posibilă prelungirea vieții populației, dar lumea trebuie să găsească soluții pentru adaptarea la aceste realități, iar conceptul de ???îmbătrânire activă??? este o preocupare constantă în câteva organizații la nivel mondial.

Sigur că avem faimosul proverb ???Cine n-are bătrâni, să-și cumpere???, dar, pe de altă parte, prea adesea ne plângem că-i ???ținem??? pe pensionari, de parcă oamenii ăștia n-ar fi muncit niciodată și de parcă noi vom rămâne pe veci tineri!
Există mentalități care trebuie să se schimbe și să se adapteze vremurilor, atât la felul în care sunt percepuți cei mai n vârstă cât și la cel în care se percep ei. Nu sunt, și n-ar trebui să devină o povară, iar faptul că, biologic, viața e mai lungă, nu înseamnă decât oportunitatea unei noi cariere, a unor noi lucruri învățate, a unor noi pasiuni, a posibilității de a transmite mai departe mai mult.

Am citit mai multe documente, rapoarte și strategii pe care țările civilizate le-au făcut (găsiți aici niște direcții) dar mă bucur că și la noi încep campanii și măsuri concrete în privința asta, una dintre ele fiind cea în care sunt împlicată și eu, ???Fii activ la orice vârstă???.

activ

Am încercat – și o s-o mai fac – să aduc povești în care oameni care nu mai sunt la prima (sau a doua) tinerețe pentru că eu cred în puterea exemplului. Pe de altă parte, e și o formulă egoistă, dacă vreți, de a încerca sa ma asigur că, dacă eu mă defectez și, la vârsta pensiei, o să mă închid în casă cu zece pisici, societatea nu mă va lăsa să fac asta. Pentru că în 20 sau 30 de ani vom înțelege că nu e cazul să ne cumpărăm bătrâni ci doar să respectăm și prețuim experiența personală și profesională pe care aceștia o au, și să le oferim ocazia să le dea mai departe.

Prin urmare, iată clipurile făcute pentru campania asta. Vă invit să le urmăriți și să le dați mai departe, fiindcă toți avem de câștigat dacă schimbăm mentalitatea în privința asta!

Ascultați-le poveștile și dați-le mai departe, iar între timp găsiți mai multe informații pe FB și site.
Și mai am și eu niște povești! Curând!

***
Proiectul „Fii activ la orice vârstă!??? este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Share: