Ieri, Mădălina și Manafu au făcut publice rezultatele finale ale studiului privind salariile în Social Media, ediția 2015. Studiul a fost prezentat și la Webstock, dar cum panelul respectiv a reprezentat doar o treime din temele propuse în partea a doua a conferinței, nu toată lumea a putut fi prezentă.
Reacțiile de ieri s-au consumat, în mare parte, în jurul salariului mediu, 713 euro, în creștere cu 33 față de anul trecut, dar au vizat și salariul-record, de 3400 de euro. Sumă, pe care, apropo, cam toată lumea o consideră aproximativ paralelă cu realitatea. Alex și Hoinaru, ca să nu zic Alex și Alex, au scris mai pe larg despre subiect, dar dacă sunt și alte opinii, vă rog să le lăsați în comentarii. În masura în care mi se par relevante, o să adaug linkurile în text.
Între timp, pe site-ul Time a apărut știrea despre un cont de Twitter ținut de o găină! For real! Găina are la dispoziție o tastatură, iar producțiile ei ajung tweet-uri pe contul Chicken Treat care aparține unui restaurant din Australia. Prin urmare, de ce să plătești 700 de euro pentru jobul pe care îl poate face și o găină, nu?
Ei bine, pentru că pasărea cu pricina și munca sa de copywriter reprezintă un instrument de marketing (genial, if you ask me!) care a fost gândit de… ați ghiciiiiit! Cineva care știe cu ce se mănâncă puiul și comunicarea online, editează textele găinii, are grijă să-i facă poze, caricaturi și tot tacâmul (pun intented) și se ocupă să promoveze toată distracția.
Pentru că dacă neglijezi Social Media nu înseamnă că nu exiști acolo, și dacă tot exiști acolo, prin consumatori, parteneri, angajați, ai face bine să monitorizezi discuția despre business-ul tău, asta fiind chestia de minim bun simț. De mai mult bun simț ar fi să înțelegi că e cazul să te duci unde consumatorii, partenerii și angajații tăi sunt deja, să faci o strategie de comunicare, s-o implementezi și să nu tratezi chestia asta superficial, altfel publicul o să se prindă. Poate nu foarte repede, dar, credeți-mă, o să se prindă.
Și toate chestiile astea nu le poate face o găină și cred că nici nu vreți un om slab pregătit care să nu înțeleagă – ori să nu-i pese! – cât de importantă e compania pentru voi și cât de importantă e imaginea pentru companie. Nu? Ei bine, oamenii care știu despre ce vorbesc, în SM sau în orice alt domeniu, costă! Și uite încă o veste proastă: să faci SM cum trebuie costă, de asemenea, și nu mă refer doar la resursa umană!
Din păcate, însă, la noi joburile și responsabilitățile în SM nu sunt încă înțelese și valorizate așa cum trebuie și încă există o mulțime de manageri care cred că să ai un cont de FB cu poze și citate e tot ce trebuie. E drept, și publicul încă apreciază așa ceva pentru că nu e educat suficient, dar, curând, o să fie!
Să privim împreună un anunț de Social Media Specialist publicat de o agenție de la noi:
Trec peste greșelile din text și mă rezum la calitățile căutate: glumeț, pozitiv, cu ceva experiență… Le are orice student care a făcut un pic de internship, orice blogger care s-a apucat de scris acum un an (și publică trei posturi pe lună), la naiba!, le are și Maxine Jazz, pisica mea cu cont de Facebook. Errr… exceptând partea cu persoana. Și cine o să ia jobul ăsta, care, apropo, nu e plătit cu mai mult de 5-600 de euro, o să-și spună Social Media Specialist, iar clienții agenției chiar vor crede că știe ce face. Voi ce credeți? Știe?!
Și acum să vedem ce caută companiile la un Social Media Specialist (nu mai fac print screen, dați direct click pe numele companiilor): Canon, Estée Lauder, Bose, Columbia Sportswear, Amazon.
Eh? Nu-i așa că vi se pare un pic diferit? Nu-i așa că v-ar plăcea mai mult să vă puneți imaginea business-ului de care sunteți responsabili în mâinile unuia care se potrivește job-description-ului de la companiile menționate decât în mâinile unuia care e glumeț, pozitiv și are abilități de creare conținut?
Așa mă gândeam și eu!
Leave a Comment