Am avut și eu, ca tot omul, zile de 1Mai sărbătorite la malul mării, cu cântări și chitări, cu gașca de prieteni. Mai apoi am dat litoralul în zilele cu pricina pe ”viața la țară”, tot în gașcă, tot cu muzică și cântări, vin, râsete și povești.
Anul ăsta suntem cuminți, acasă. Dar asta nu înseamnă că nu se poate cu muzică și prieteni. Eu taman ce-am văzut un concert live by Tudor Chirilă pe platforma Vodafone.
Tudor, chitara și poveștile lui, și oameni care s-au uitat și au aplaudat, ca mine, de acasă, și au comentat, și chiar mă gândeam că la un concert în formula clasică sigur n-aș fi avut cum să aud atâtea comentarii ale celorlați spectatori și poate că e și ăsta un fel de silver lining la concertele online. Adică… sigur că e, nu? Trebuie să fie.

Poate așa s-au gândit și oamenii de la Vodafone cu platforma asta, că se cheamă Împreună Suntem Mai Puternici, adică să ne adunăm cumva, live, public și artiști, stiliști, instructor, bucătari și… stați, c-o iau înainte cu informațiile și fac spoiler!


Adică, da, nu e doar despre muzică, e și despre teatru, clase de sport și masterclasses pentru dezvoltare personală și profesională – creativitate & utilitate, parenting, storytelling, actorie, magie (da, magie!) și de altele. Și toate live, ceea ce mi se pare foarte mișto, pentru că există această interacțiune între cei din fața camerei și cei din fața ecranelor, de oricare fel are fi ele, ecranele.

Mai mult decât atât, însă, platforma, curatoriată de Tudor Chirilă, ne dă posibilitatea nouă, celor de acasă, să susținem artiștii și profesioniștii care se vor prezenta în fața noastră prin intermediul ei. Da, accesul este gratuit pentru toate cursurile și concertele, dar cine dorește, poate dona, iar banii cu pricina ajung la cei care susțin cursurile și concertele.

Și mi se pare minunată ideea asta, pentru că, în caz că nu v-ați gândit la asta, artiștii n-au perspective foarte grozave acum, fără concerte la orizont. La fel și toți ceilalți care erau împlicați în activități ce presupun interacțiuni fizice, tot ce înseamnă showbiz, instructori de toate felurile. Unii s-au putut adapta și fac cursuri online, dar cea mai mare parte fac lucrul ăsta gratuit. Și, cumva, tocmai pentru că îi îndrăgim și apreciem, tocmai pentru că ne gândim că un concert presupune nu doar biletul ci și alte cheltuieli, o băutură, un taxi, pe care nu le mai facem acum, ar fi drăguț din partea noastră să plătim, fiecare cât și dacă poate.


Spre exemplu, mâine, pe 2 mai, vin la cântare Alina Manole și Luna ei Pătrată, de la 8 seara, și, mai apoi, de la 8 și jumătate, Irina Rimes și Visele Le Le Le Le ei, iar duminică, de la 8 seara, vine Dorina Chiriac cu un monolog, să vă uitați!
Programul e aici și se fac mereu actualizări, așa că nu strică să vă puneți la curent. Info despre evenimente mai găsiți și pe pagina FB a Vodafone, la Events.

***

Nu știm și cred că nimeni nu știe ce va urma și poate că ăsta e un gând deranjant pentru mulți. Pentru mine este, cu siguranță. Cred, de asemenea, că încă nu am asimilat toate lecțiile pe care o asemenea situație ni le livrează. Pentru mine, deocamdată, e despre solidaritate, despre înțelegerea faptului că e important să avem grijă de noi dar, în egală măsură, asta se întâmplă și prin a avea grijă de cei din jur, prin a dona ca să ajutăm spitale și oameni în situații dramatice pe care nu-i vom întâlni niciodată. Și despre încredere că, așa cum noi îi ajutăm și protejăm pe alții, și ceilalți ne vor ajuta și proteja pe noi, chiar și prin simplul fapt că înțeleg să stea acasă. Poate sunt naivă, dar mie îmi place să cred că vom fi învățat lecția asta. Măcar pe asta.

Altfel, la bună cântare de 1Mai când s-o putea! Aveți grijă de voi și de ceilalți!

Share: