Nu e un secret pentru nimeni că destinația mea favorită presupune mare sau ocean. Poate că e zodia de apă, poate că e potrivirea cu firea neastâmpărată, habar n-am! Dacă mă întrebi unde vreau să merg, aproape oricând eu vreau la mare.

Totuși, liniștea mi-o găsesc mai degrabă la umbra și solitudinea copacilor dintr-o pădure.

E ceva în felul în care se strecoară lumina printre ramuri, florile sau fructele pe care le descoperi ascunse prin tufe, foșnetul frunzelor. Când am mult de lucru sau nu reușesc să adorm, ascult ploaie sau pădure, nu mare. Se aude cam așa:



Nu e un secret pentru nimeni, însă, că prin paduri se aude, prea des, și sunetul drujbei. Suntem martori, cu toții, la defrișări masive și, adesea, ilegale, cu urmări pe care le știm deja prea bine, de la poluare, alunecări de teren și inundații la punerea în pericol a unor specii de animale și plante, dar și a unor comunități ale căror surse de venit se bazau pe păduri care azi nu mai sunt. Citiți aici detalii despre LEMN, un reportaj care a făcut furori și pe care vă recomand, din nou, să-l vedeți, la fel ca și reportajele pe tema asta, pentru o privire de ansamblu.

Sunt probleme, da, dar uite că se înmulțesc și soluțiile, cu ajutorul tehnologiei. Un start-up, Rainforest Connection, a dezvoltat un sistem deștept de monitorizare audio a pădurilor, iar Vodafone l-a implementat și în România. Pe scurt și pe înțelesul tuturor, este vorba de un gadget cu sim și baterie solară care ascultă, la propriu, zgomotele pădurii pe o rază de aproximativ 3kmp și care transmite alerte în timp real atunci când înregistrează sunete de drujbă, de exemplu. Prima pădure inteligentă este  în Covasna, și sistemul a fost deja testat vreme de patru luni, cu succes.
Dacă aveți întrebări despre sistem, lăsați-le în comentarii – am participat la conferința de presă și am răspunsuri, iar dacă n-am eu, vi le aduc mintenaș de la sursă.



Și mi se pare fantastic, la fel ca de fiecare dată când tehnologia ne poate ajuta să reparăm sau să îmbunătățim tot felul de lucruri pentru o viață mai bună sau mai sustenabilă – remember DreamLab? Și aia e o soluție care funcționează foarte bine!

Acum, ca să revenim la păduri, dincolo de a aduce și implementa acest sistem în România, Vodafone și-ar dori să arate că pădurile sunt importante pentru fiecare dintre noi și să facă un audiobook cu poveștile noastre despre pădure.
Iar provocarea este către oricine dorește să scrie sau să spună o asemenea poveste. Sunt câteva considerente tehnice, vi le las mai jos, dimpreună cu mulțumiri în avans dacă vreți să faceți parte din proiect.


Pentru a fi selectate, poveștile trebuie să nu fie scrise sub forma de dialog, să fie personale și originale, corect scrise din punct de vedere gramatical, să aiba o lungime care poate fi redată în maximum 10 minute de înregistrare și minimum trei.

Foto: Lukasz Szmigiel on Unsplash

Share: