Apărut pe la mijlocul secolului trecut, circul contemporan a luat amploare în anii ’80, odată cu apariția companiilor mari care au pariat pe acest stil artistic, precum Cirque du Soleil.
Include multe elemente din teatru – mimă și pantomimă – acrobații, uneori magie, și aproape niciodată animale.
Pentru că e nu doar un festival de teatru, FITS include în program și spectacole de circ contemporan, și-mi fac un obicei din a încerca să ajung măcar la unul în fiecare an.

Ieri am fost la Oh Oh, de la compania elvețiană Baccalà, un pas de deux haios și ritmat, în care momentele de umor s-au împletit foarte armonios cu cele de acrobații, muzică live și alte giumbușlucuri.
Cei doi protagoniști, Camilla Pessi și Simone Fassari, sunt un cuplu atât pe scenă cât și în viața personală, și, deși la momentul în care am văzut spectacolul nu știam asta, cumva mi s-a părut evident din încrederea totală și reciprocă pe care momentele lor de echilibristică o cereau.


Nici unul dintre ei nu vine dintr-o familie de circari, iar Camille a fost în echipa națională de schi a Elveției până la 16 ani, deci rigoarea și excercițiul fizic constant fac parte din programul ei de când se știe.
Spectacolul are momente ilare, simple, din mimică, multe dintre  ele – Fassari e fantastic la pantomimă! – presărate cu echilibristică și alte elemente specifice acestei arte. Plus interacțiune – și, mă repet, știu – cred că asta contează foarte mult pentru public, în special pentru copii, să simtă cumva că magia aia trece de scenă și îi include, îi face parte din spectacol, nu doar o simplă și inertă audiență.


Dacă veniți la FITS o să remarcați asta mai ales la spectacolele de stradă, dar uite că se mai întâmplă uneori și în săli. Și e foarte bine așa!

Share: