Cineva întreba zilele trecute pe FB cine ce nick-uri avea pe mIRC, chestie care m-a aruncat în preistoria personală și relația mea cu netul și facturile uriașe care veneau la telefon și cum stăăăăăteaaaaaaai să te conectezi la dial-up-ul ala de-ți venea rău!

Am râs, cu atât mai mult cu cât fix ieri am semnat contract pentru cablu și internet în casa nouă. Îmi și imaginam cum fac coadă pentru acces la net toate chestiile conectate din casă. Bunăoară, mașina de spălat haine ar avea o urgență și ar discuta omenește cu TV-ul să-i permită să se bage în față la net, dar tableta ar obiecta pentru că are de facut updates pe care nu le poate amâna și, în timpul ăsta, soundbar-ul mi-ar reda muzică cu țîrîita. Mă rog. E un întreg scenariu acolo, că de imaginație nu duc lipsă!

Totuși, o să rămână doar în mintea mea, fiindcă fix azi, da, după ce oricum semnasem contract, rețeaua pe care o s-o am în casă, Vodafone Supernet Fibră, a primit certificarea pentru cea mai bună experiență de utilizare a internetului fix din România. M-am scos, cum ar veni!

Certificarea vine pe baza scorului general obținut în urma evaluării de către auditorul german independent umlaut a peste cinci milioane de eșantioane de trafic de internet colectate în perioada martie-august 2021.
Mai mult, socoteala asta s-a facut după o formulă pe care o înțeleg până și eu, probabil printre cele mai atehnice persoane din lume, ca având cu adevărat sens: metodologia folosită este una de tip crowdsourcing. Adică n-au calculat viteza într-un terminal, la un anumit moment, până un server de calcul, ci au analizat sesiunile de internet efectuate de clienți, în variate momente din zi, către destinații de internet pe care aceștia le accesează zilnic. Adică au testat, cum ar veni, fix utilizarea, nu netul care vine la ușă, apoi în router și pe urmă se împarte între toate device-urile conectate din toată casa. Au testat the real deal – viteza de descărcare, de încărcare, și latența. Și a ieșit rezultatul ăsta, respectiv un scor total de 866 puncte dintr-un maxim posibil de 1.000 de puncte, cu un avans de 24 de puncte față de următorul clasat și de 239 de puncte faţă de operatorul situat pe ultimul loc.


Cu alte cuvinte, calitatea router-ului de internet instalat de operator în casă, precum și calitatea access point-ului de Wi-Fi, contează teribil când vine vorba de experiența reală cu serviciile de internet fix, nu e vorba doar de cât duce fibra. Sau cum ar fi cazul la un boiler pe care îl cunosc eu personal. El, boilerul, poate încălzi apa la temperaturi foarte mari, iar apa astfel încălzită vine la cadă și chiuvetă prin niște țevi de pexal. Care, teoretic, ”țin” și apă de 90 de grade. Doar că, practic, de pe la 60 de grade încep să miroasă nasol a încins!

Acestea fiind zise, aș zice că am făcut alegerea corectă pentru cablu și net în casa nouă, iaca, net premiat! A! Iar nick-urile mele erau pisica_albastra și vixen. Atâta s-a putut!



Share: