Uite, domnii ăștia sunt imenși în toată lumea, dar la noi nu prea. Deși, băi, nene, avem niște trupe d-astea de fanfară de stă pisica în coadă. Nu mi-e clar dacă le prețuim mai puțin fiindcă-s din Zece Prăjini (Ciocârlia) sau Clejani (Mahala Rai Banda) sau pentru ca ne dăm culți în cap și strâmbăm din nas savant la muzica de chefuri… care nu e manea.
Bref, au turneu și prin România, de Fanfare Ciocărlia, zic, după cum urmează: București (8 noiembrie, Arenele Romane), Cluj-Napoca (10 noiembrie, Zazen. Street Food Garden), Brașov (11 noiembrie, Kruhnen Musik Halle) și Iași (12 noiembrie, Sala Unirii).

Ia luați nițel cu sunet, cât mai citiți ce-i mai jos:


Așa. Acum, că avem și fond sonor, am cetit mai demult un interviu cu ei în care spuneau că p-aici nu prea-i bagă nimeni în seamă și că inclusiv Ministerul Culturii le-a închis telefonul în nas, că, na, cică nu promovează, mă iertați, țigani.
Ceea ce, firește, e o tâmpanie cât casa, pen’că e și asta tot o etnie de p-aici, iar ce fac ei ca meșteșugăreală și muzică mie, una, mi se pare demențial. Mai ales că-și păstrează tradițiile, nu ca, ma rog, ca alții, care nu știu cum să se spele mai repede de tradiții, că acuma-s la oraș, de.

Deci, iaca, domnilor, scriu io de voi, na, de-aici, din sufrageria mea. Și o să iau din prezentarea turneului, că mi-a plăcut mult. Nush cine a scris-o, și nu zic des asta despre scriituri, da’ chiar mi-a plăcut mult! Chiar dacă n-are diacritice! 😊

Dar între timp mai poftiți niște muzică:



Legendara formatie de muzica balcanica Fanfara Ciocarlia, formata din 12 lautari de origine roma din satul Zece Prajini, nord-estul Romaniei, a aniversat 25 de ani de activitate in anul 2021, pornind apoi intr-un turneu extensiv de promovare a albumului „It Wasn’t Hard to Love You”, pe care il continua anul acesta in orase din Romania. Pe harta turneului au fost confirmate patru orase pentru aceasta toamna: Bucuresti (8 noiembrie, Arenele Romane), Cluj-Napoca (10 noiembrie, Zazen. Street Food Garden), Brasov (11 noiembrie, Kruhnen Musik Halle) si Iasi (12 noiembrie, Sala Unirii).


Povestea Fanfarei Ciocarlia a inceput in urma cu peste 25 de ani, pe un drum aparent fara sfarsit, intortocheat si accidentat, ce trece printre dealuri care nu-si doresc sa fie numite munti – undeva in nord-vestul Romaniei, aproape de granita cu Moldova. Se vad ultimele case, ce par aruncate la intamplare intr-o pictura de Chagall, stand in noroi, crapate si colorate cu indrazneala, cu ferestrele lor larg deschise, holbandu-se la trecatori. Pe undeva, calatorul face brusc la stanga si, dupa ce traverseaza alt drum pietruit, ajunge in sfarsit la locul de origine al celui mai recent si incredibil fenomen in muzica de alama: Zece Prajini, unde a inceput totul pentru pentru Fanfara Ciocarlia.

Aici, in 1997, 12 muzicieni au pornit sa cucereasca lumea cu sunete profunde de tube si cornuri tenor, amestecate cu note din trompete si saxofon, totul pentru a transmite muzica de alama est-europeana catre intreaga lume. Seriozitatea misiunii lor a fost parafata odata cu lansarea primului album, in 1998, cu o vorba a seniorului trompetist, Radulescu: “Asteptati voi si vedeti – la un moment dat vom ajunge sa cantam pe Marte!“ Si, din acel moment, trupa a calatorit milioane de kilometri, in turnee fara de numar, in incercarea de a ajunge pe Planeta Rosie.

Un sfert de secol mai tarziu, dupa nouă albume lansate si nenumarate spectacole, nu a ramas nimic de rescris legat de muzica lor. Talentul ireal al celor din Fanfara Ciocarlia de a face alamurile balcanice sa atinga note de jazz, pop si rock, toate executate cu o precizie nebuna de tempo-uri nestapanite, le-a oferit statusul cultural si i-a pus permanent pe scena muzicii, de la punk, la clasic.

Albumul “It Wasn’t Hard to Love You” (lansat in 2021), oda muzicala adusa ascultatorilor Fanfara Ciocarlia din intreaga lume – reprezinta cel mai recent capitol din povestea marii trupe din micul sat, o trupa ce doreste sa readuca zambetele pe fetele oamenilor, o trupa ce tanjeste catre un viitor plin de concerte palpitante ce se prelungesc in noptile tarzii.

Și încă o piesă, hai, de drum bun, să fie!

De-a lungul anilor, muzica Fanfara Ciocarlia s-a auzit pe coloana sonora a filmelor „Borat – Subsequent Moviefilm” (USA, 2020, r. Jason Woliner), „Hotel Beograd” (Rusia, 2020, r. Konstantin Statskiy), „Becoming Bond” (USA, 2017, r. Josh Greenbaum), „Borat – Cultural Learnings of America” (USA, 2006, r. Larry Charles) si „Head On” (Germania, 2004, r. Fatih Akin) iar trupa a avut aparitii si in documentarele „The New Gypsy Kings” (UK, 2016, r. Liviu Tipurita), „Gypsy Caravan” (USA, 2007, r. Jasmin Dellal) si „Iag Bari – Brass On Fire” (Germania, 2003, r. Ralf Marschaleck).

Au colaborat, printre altii, cu Eugene Hütz – Gogol Bordello (USA), Adrian Raso (Canada), Socalled (Canada), Bassement Jaxx (UK), Transglobal Underground (UK) Erran Baron Cohen (UK), Boban & Marko Markovic (Serbia), Esma Redzepova (Macedonia), Dzambo Agusevi Orchestra (Macedonia) si Dunkelbunt (Austria) si au primit numeroase premii: Top of the World Music Charts Europe pentru albumele „Baro Biao” (1999), „Iag Bari” (2001), „Gili Garabdi”(2005), „Queens and Kings” (2007), „Balkan Brass Battle” (2011), „Devil’s Tale” (2014) si „It Wasn’t Hard To Love You” (2021), Best Worldmusic Album pentru „Iag Bari” dar si premiul BBC Radio 3 pentru Best World Music Act from Europe.

Mdeci, kudos, emagic, că faceți turneul ăsta cu ei, sper să fie sold-out și sper să vină mai des pe-acasă!
Bilete aici: https://tickets.emagic.ro/

Share: