N-am mai fost la Astra până acum. Nu știu de ce, că îmi plac mult documentarele – eu sunt printre cei care văd documentare – multe! – și pe canalele de streaming. Mi se pare că-ți deschid mintea într-un fel foarte mișto, că-ți dau idei și iți ridică cortina spre unele părți de viață și lume la care cum altfel ai putea avea acces?!

Am fost anul ăsta, și nu oricum, doar ca să văd filme (nu că asta ar fi fost un lucru rău, recomand 5*/5!), ci și ca să moderez câteva (vreo 14!) sesiuni de Q&A, adicătelea discuțiile de după.
O șansă extraordinară pentru public și pentru creatori, treaba asta cu Q&A-uri mi se pare că mi se potrivește mânușă, pen’că-s curioasă ca o pisică și în primul rând vreau eu însămi să aflu chestii despre facerea unui film sau poveste sau… în fine, mereu se găsesc ATÂTEA întrebări! Și apoi vine publicul și mi se pare fascinant cum se găsesc printre spectatori curiozități care mie nu mi-ar fi trecut prin minte și care, adesea, dezvăluie un unghi nou din care să vezi filmul pe care tocmai l-ai văzut.
Și, vă rog, dacă aveți șansa să participați la un astfel de eveniment, nu lăsați timiditatea să vă oprească în a adresa întrebări. Creatorii sunt bucuroși de dialog, moderatorul nu mai zic!, și promit că o să plecați de la filmul ăla mai bucuroși dacă întrebați ce vreți să știți decât dacă nu.


Așa! Acum, revenind la Astra, m-am bucurat teribil să descopăr un public absolut mi-nu-nat! Dincolo de sălile pline, a fost fantastic să-i văd pe cei prezenți implicați, curioși, calzi, implicați în conversațiile noastre cu regizori, protagoniști, editori, DoP, producători (cred că astea au fost toate categoriile de invitați), cu întrebări mișto și chef de vorbă.

Și invitații, deopotrivă cei români și cei străini, au fost o bucurie de oameni, toți, au venit cu povești oneste, cu dat din casă, cu istorii extrem de personale, s-au pus pe ei înșiși pe ecran cu o sinceritate și deschidere de care eu nu cred că sunt în stare.
Una peste alta, a fost fabulos și mi-a plăcut la nebunie. Bașca bucuria dimineților mele sibiene: pentru c-a fost nițică răcoare, diminețile am avut terasa de la Conti doar pentru mine! Ha!

Share: