November 28

Câştigă cartea Sanctus cu autograful autorului!

Când am primit Sanctus de la Editura All, am pufnit întrucâtva superior cu gândul la tristul cod al lui Da Vinci scris de Dan Brown, carte care mi s-a părut muuuuult prea comercială, lipsită de substanţă şi de veleităţi scriitoriceşti. Fiindcă e scrisă fără patimă şi fără drag de cititor însă cu gândul la drepturile ecranizării, probabil.

Am zâmbit, de asemenea, ironic, când am găsit în carte un cartonaş perforat, de pus pe clanţă în afara uşii, pe care scria “Nu mă deranja. Citesc Sanctus” – să mă ierţi, Loredana, pentru aroganţă! Dar când am terminat cartea, aş fi vrut să pun semnul pe o uşă iar domnul Sony să fi ştiut să citească şi să nu mă bârâie la cap în timp ce eu savuram romanul lui Simon Toyne.

Mi-a plăcut foarte mult, în primul rând pentru că e bine scrisă, documentată, are ritm iar personajele evoluează de-a lungul cărţii, ceea ce, de obicei, nu prea se întâmplă în cărţile de acţiune deoarce caracterele par a nu fi deloc afectate de acţiunea prin care îi pune autorul să treacă.

Sanctus, în caz că mai e cineva care nu ştie, e prima parte a unei trilogii ce tratează un subiect vechi de când lumea, respectiv fundamentele religiei creştine, lucrurile în care societatea ne educă să credem. Totuşi, e departe de a fi un roman istoric, nicidecum, e un roman de acţiune, cu acţiune. În engleză i-ar zice thriller, cred, dar prefer să nu folosesc termenul, fiindcă ar fi “de groază”, şi nu e cazul aici.

Pentru cartea asta mi-am luat o zi liberă în mijlocul săptămânii, iar pentru că e atât de bine scrisă (fiindcă la o carte nu e vorba doar de subiect ci şi de firul narativ, de vorbe şi, nu în ultimul rând, de traducere!), m-am abţinut – cu greu, ce-i drept! – să nu trişez şi să nu mă uit la finele cărţii pentru a-i descoperi cheia.

Acţiunea se petrece în Ruina, un oraş vechi din Turcia, legat de multe civilizaţii, un oraş creat în jurul unui munte ce adăpăsteşte Citadela şi loc de pelerinaj pentru mii şi mii de turişti. În Citadela funcţionează, de când lumea, un ordin religios, Sanctus, protectorul textului original al Bibliei şi al Sacrementului. Nimeni nu intră şi nu iese din Citadelă, nu poate fi vizitată, iar secretul ei e bine păzit… până într-o zi, când sinuciderea, publică, a unuia dintre călugări porneşte acţiunea cărţii.

Samuel, călugărul, moare, aşadar, în condiţii misterioase. Cei din Citatelă se luptă să-şi apere secretul cu orice preţ, dar sora lui Samuel, Liv, vrea să ştie ce s-a întâmplat cu adevărat fratelui ei şi porneşte pe urmele mesajului trimis de acesta după moartea sa.

Ce descoperă Liv vă las pe voi să descoperiţi fiindcă Editura All mi-a dat pentru voi un volum Sanctus cu autograful autorului pe care vă invit să-l câştigaţi. Pentru asta, vreau de la voi o recomandare de carte din Strada Ficţiunii. Cu motivaţie cu tot! Şi promit să iau cartea, s-o citesc şi s-o recenzez, aşa cum am mai făcut aici. Fiindcă cititul, se ştie, e obicei sănătos!

Şi ca să avem şi cireasă pe tort, mâine public un interviu cu Simon Toyne, autorul, pe care am avut plăcerea să- cunosc şi să-l iau la întrebări vinerea ce tocmai a trecut. Odată cu interviul, aflăm şi cine a câştigat.  Deal?


Tags: , , , ,
Copyright © 2014. All rights reserved.

Posted 28/11/2011 by ruxandra in category "Obiceiuri sănătoase", "Online stuff", "PR sau piar

10 COMMENTS :

  1. By ruxandra (Post author) on

   Liv e bine, dar pateste o groaza de chestii si descopera inca si mai multe, despre fratele ei, despre sine :)
   daca imi recomanzi o carte, ai ocazia sa afli :))

   all: liv exista, se afla, se gaseste, in realitate, in cercul nostru de prieteni, al adrianei si al meu :)

   Reply
 1. By PANFI on

  Iti recomand cartea ANTICARUL
  de Julian Sanchez. Actiunea romanului se situeaza undeva intre real si mistic, Romanul are cate ceva din toate: istorie, actiune, mistere, toate combinate intr-un mod placut care te tine cu sufletul la gura, sa spun asa

  Reply
 2. By Alexandra on

  Buna!
  Eu iti recomand ‘Magazinul de sinucideri’ de Jean Teule, o carte care pe mine m-a acaparat din prima clipa. Este plina de umor, un umor macabru, dar pe deplin satisfacator! Sfarsitul este absolut perfect, iar dupa ce termini de citit cartea ramai cu un ‘gust placut’ si o alta imagine asupra vietii.

  Sunt sigura ca orice persoana ar pune mana pe aceasta carte, nu ar mai lasa-o jos datorita curiozitatii si uimirii si cu siguranta ti-ar placea si tie!

  Reply
 3. By Saileanu Florentina Isabela on

  Uneori ne intrebam “unde ne duce viata?’ sau unde am fi fara ca existenta noastra sa fie legata de a altor fiinte si de aici intrebarea retorica “Ce-as fi eu fara tine?’ care face titlul unui roman in care o poveste de dragoste se leaga fascinant de scene politiste ; unde traditionalul exemplu de barbat care il are o fata despre tatal ei e inlocuit de portretul iubitului ;unde traditionala discutie dintre un tata care ofera mana ficei si viitorul ginerese se poarta pe un taram neconventional si devine o intelegere tacita .
  Va las sa cititi romanul acesta cu inceput siropos care tinde spre tragic dar revine cu un sfarsit cu totul optimist si plin de sperante .

  Reply
 4. Pingback: Idei de cadou pentru Mos Nicolae |

 5. Pingback: Simon Toyne, primit în România ca un star | ALL Cafe

  1. By ruxandra (Post author) on

   cu influenta nu sunt sigura, ca nu mi’am propus niciodata asta ca scop, dar prieteni cred ca am reusit sa am si fara ajutorul lui Dale :))
   dar iti multumesc frumos pentru recomandare. poate, totusi… cine stie!?

   Reply
 6. By Pauna Oana on

  Iti recomand din tot sufletul Cevengur.Daca as avea bani,as comanda-o in 3 timpi si 2 miscari.Imi place pentru ca prezinta lumea si viata in societatea rusa,pentru ca autorii rusi au un stil deosebit si ador sa ma las purtata in povestile de viata scrise de ei.Nu ma intereseaza ca au fost intemeietorii comunismului in europa,ma intereseaza ceea ce scriu ei,pentru ca din cat am avut sansa sa citesc,fiecare carte citita a fost o minune,o placere,o bucurie ca mi-a fost dat sa o citesc,sa invat ceva din ea.citesc pentru a invata sa imi traiesc viata cat mai bine si prin asta ma refer la faptul ca vreau sa fac bine oamenilor din jurul meu,vreau sa las ceva pe acest pamant,vreau sa am o sursa de venit pentru a-mi permite sa imi achizitionez cartile dorite si visul meu cel mare,sa pot calatori.Daca tot vorbesc de vise,as vrea sa urmez un curs de limba rusa,stiu deja cateva cuvinte si sa vizitez Saint Petersburg.Pana la a-mi implini visele marete si greu de atins,scriu aici pentru a-mi imbogati biblioteca,cu o carte de succes pe care mi-o doresc foarte mult.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *