Ca om care a făcut multe evenimente, ştiu că, dincolo de punerea la punct a detaliilor organizatorice, lista invitaţilor e foarte importantă, la fel şi modul în care aceştia se raportează la evenimentul pe care îl organizezi, iar dacă pe invitaţie scrie că se impune un anumit dress code pe lista respectivă ar trebui să se regăsească oameni care pricep şi respectă asta. E o chestie de respect reciproc şi (încă o) premisă de la care se poate pleca pentru succesul unui eveniment.

Mai primesc şi eu invitaţii, pe unele le onorez, pe unele nu, în funcţie de program, interes şi ale detalii dar încerc mereu să respect “codul” din motivele de mai sus. Dar care e codul ăsta, cum ne îmbrăcăm în funcţie de ceea ce speciică organizatorul pe invitaţie?! Ei bine, Ailin Ibraim, stilista din Programul Activia, ştie şi ne spune:

Codurile vestimentare nu pot fi ignorate, așadar pentru a nu cădea în ridicol sau pentru a nu arăta lipsă de respect pentru efortul depus de organizatorii unui eveniment, este indicat să știm ce presupune fiecare cod și ce combinații vestimentare se pretează în funcție de tipul de eveniment, ora la care are loc și locația.

WHITE TIE

Este cel mai pretențios și formal cod vestimentar și obligatoriu în cadrul evenimentelor de gală, celor ce implică prezența unor autorități de stat sau figuri regale, în cadrul balurilor de caritate, recepțiilor etc. Pentru domni, presupune: frac, vestă albă, cămașă albă, pantaloni cu vipușcă dublă și papion. Pentru doamne, sunt recomandate rochiile de bal, de preferat într-o singură culoare din materiale precum satin de mătase, brocart, tafta sau muselină. Nu se poartă niciodată sandale la un eveniment de acest nivel, doar pantofi care nu lasă la vedere degetele, obligatoriu dresuri și, eventual, mănuși lungi și albe.

BLACK TIE

Este un cod vestimentar semi-formal și presupune pentru domni purtarea unui tuxedo, iar pentru doamne rochii lungi, deux-pieces-uri elegante sau clasica rochie neagră care este perfect acceptabilă pentru un eveniment de genul acesta. Lasă-te inspirată de ținutele de la Gala Premiilor Oscar și optează pentru rochii lungi din mătase, drapate, în culori pastelate sau în nuanțele pietrelor prețioase, alege maxim trei bijuterii, neapărat prețioase și un cluch din satin cu aplicații. Tocurile sunt obligatorii!

COCKTAIL ATTIRE

Presupune rochii scurte sau midi pentru doamne și costume negre pentru domni. Fiind un cod vestimentar mai flexibil, permite mai multă creativitate în abordarea ținutelor, astfel domnii pot renunța la costum în favoarea unui sacou asortat la o pereche de pantaloni, iar doamnele pot purta topuri din mătase la o pereche de pantaloni eleganți.

SMART CASUAL

Este de fapt o ținută de zi sau de seară casual cu accente elegante. Poți purta inclusiv jeanși cu un top mai elegant sau un top basic din bumbac fin împreună cu un colier statement cu o fustă lungă și o pereche de balerini.

CASUAL

Este cel mai permisiv cod vestimentar, este zona în care poți să experimentezi cele mai creative combinații. Sezonul acesta, încearcă de exemplu un hanorac viu colorat peste o rochie albă semitransparentă sau o pereche de pantaloni scurți cu talie înaltă și o cămașă fără mâneci, înnodată în talie. Definitivează ținuta cu o eșarfă colorată pentru un look pin-up autentic.

Fireşte, în Programul Activia sunt mult mai multe sfaturi despre stil de la Ailin, dar mai sunt şi doi specialişti care îţi spun cum să te hrăneşti sănătos şi ce exerciţii fizice trebuie să faci – chiar şi dacă n-ai chef să te duci la sală. Mai mult, dacă te înscrii în program, intri într-o comunitate cu peste 10.000 de persoane interesate de obiceiurile sănătoase, iar activitatea de pe Forum e chiar intensă, aşa că nu se poate să nu găseşti răspuns la întrebările tale! Enjoy! :)

Share: