Eu nu prea sunt dusă la biserică. Nici la propriu şi nici la figurat. Ritul ortodox oricum nu-mi spune mare lucru şi, colac peste pupăză, un pic mi se face rău de la mirosul de tămâie şi de la opulenţa din bisericile ortodoxe. Adica, da, sunt unele în care simţi că e ceva special, dar prea puţine ca să reprezinte o regulă sau vreo chemare.

Cum bănănăiam eu festivalier prin Sibiu, miercuri, pierzând vremea până avea să bată gongul pentru Maestrul şi Margareta (a scris Chinezu de acest spectacol) , m-am întâlnit cu Dan Bartha, unul dintre cei care muncesc mult pentru ca FITS să se întâmple frumos pe străzile din Sibiu şi de la el am aflat că în câteva minute începea un concert gospel la biserica romano-catolică din Piaţa Mare. Pentru că anul trecut am suferit că n-a mai venit corul de gospel (ca efect al tăierilor de buget efectuate de ministerul culturii) m-am grăbit să mă bucur de acest concert, măcar un pic.
gospel
E copleşitor. S-a auzit minunat, s-a cântat minunat, uneori chiar şi împreună cu publicul. Mai văzusem biserica pe interior, şi nu o singură dată, dar de data asta era stăpânită de vocile artiştilor, de cântec, de bucurie în stare pură, atât de copleşitoare încât mi-au dat lacrimile. Din loc în loc erau vaze cu crini imperiali, cu miros bogat, ameţitor, mulţi, mulţi crini, lumina era blândă, iar cântecele îndemnau oamenii să fie mai buni. Adică în loc de ameninţările ortodoxe cu iad şi alte prostii, o îndemnare la a te bucura de ceea ce ai, de ceea ce primeşti, de ceea ce eşti.

Pentru un sfert de ceas (n-am putut rămâne mai mult, că începea spectacolul în sală) am trăit una dintre cele mai puternice experienţe de la FITS-ul din acest an. Drept urmare, am repetat-o ieri, la concertul de gospel de la Ursuline (acelaţi cor, alt repertoriu) şi o voi repeta şi azi, de la 17, la Biserica Evanghelică Sf Ioan.

Dacă sunteţi în Sibiu, vă rog să mergeţi. Vă promit că n-o să vă pară rau. Şi dacă nu sunteţi, veniţi. IDMC Gospel Choir au concerte până duminică. Iar de azi Festivalul se mută şi mai mult pe stradă. La Sibiu e soare, aşa că nu nu mai aveţi nici o scuză!

Share: