TIFF e printre festivalurile de la care pleci, după 10 zile, cu părerea de rău că mai e un an întreg până la următoarea ediție! Și nu doar pentru filme, ci și pentru atmosferă, oraș, oameni faini și toate celelalte evenimente incluse pe agendă. OK, bine, și pentru petreceri!

spot
În fiecare an, înainte de TIFF, provocarea majoră e să aleg câteva propuneri pe care să le recomand înainte să ajung acolo. Fiindcă, oricum, fără programul Festivalului în față, pe print, mie îmi e imposibil să mă decid! Anu’ ăsta, totuși, știu sigur că voi încerca să văd toate filmele din competiție, cât mai multe din cele românești, să ajung la Bonțida și la Depozitul de filme, la expoziții, niște ateliere și, musai, să ajung la o întâlnire EducaTIFF cu ocazia zilei de 1 Iunie! Și să vă povestesc, desigur, ce se întâmplă pe-acolo, cu interviuri și surprize plăcute de care, sunt convinsă, voi avea parte din plin, ca în fiecare an! Și, opțional, să și dorm din când în când! :))
Până să înceapă festivalul și până apuc să scriu povești de la fața locului, am două evenimente din primele zile de care cred că ar trebui să știți și, dacă sunteți din/în Cluj la acest final de săptămână, să le treceți în agende.

Primul dintre ele este spectacolul celor de la Compagnie des Quidams, care revin la TIFF cu cea mai nouă producție a lor, FierS à Cheval din care puteți vedea, mai jos, un foarte mic fragment:

Pe francezi îi puteți vedea așa, ca un teaser, în Piața Unirii, în timpul ceremoniei de deschidere TIFF 2015 (bilete), și, cu spectacolul complet, la Bonțida, pe 30 mai, de la 20.30 (bilete), și cred că o să arate minunat caii în decorul de poveste de la castel – abia aștept!

Celălalt, tot la Castel, e un cine-concert, adică o proiecție cu muzică live, filmul ???Berlin, simfonia unui mare oraș???, realizat în 1927 și despre care autorul, Walter Ruttman, spune: De când m-am apucat de cinema, am avut ideea asta de a face ceva despre viața de zi cu zi, de acrea un film simfonic din milioanele de energii ce se regăsesc în viața unui oraș mare???.
Cine-concertul va fi susținut de francezii de la Zenzile iar bilete vă luați de aici!

cobain
Și, tot în weekend, tot la Bonțida, proiecția documentarului despre Curt Cobain, ???Montage of Heck???, care a adunat atâtea impresii bune încât devine un must-see chiar și pentru cei care nu sunt fani Nirvana… deși eu nu știu pe cineva care să nu asculte cu plăcere măcar vreo câteva piese ale trupei!

Și, de final, în Cluj sau nu, dacă doriți și aveți plăcerea să deveniți star la TIFF, MasterCard vă provoacă să spuneți, pe pagina lor de FB, continuarea la ???Mă simt un star atunci când…???, iar premiul, în valoare de 9000 de lei, e cu ținută de designer, limuzină la scară, make-up, covor roșu… Adică tratament de divă sau, după caz, div! Vedeți că azi e ultima zi în care mai puteți participa!

MC

Share: