După cum am tot povestit aici, la ediția asta de FITS, cu foarte puține excepții, am vazut doar spectacole bune și foarte bune. Am avut noroc, am mers pe pariuri mai degrabă sigure și pe recomandări pe care le știam de încredere – n-am idee. Dar mie mi-a plăcut!

Cu toate astea, nu am găsit momentul de pumn în stomac, ăla care să mă emoționeze foarte tare, până la lacrimi (dacă nu punem la socoteală bonusul cu public de la Imagine All the People), ceva suficient de puternic încât să-mi schimbe o perspectivă, de exemplu.

Am găsit lucrul ăsta în chiar ultima seară, la finalul ultimului spectacol văzut la festival: Coada de la Bulandra.
Un spectacol oricum foarte bun, cu un Tudor Chirilă în mare formă și cu chef de joc și joacă, într-o alcătuire grozavă semnată Iarina Demian. Mi-a plăcut mult, am râs și am zâmbit, am avut favoriți printre cei care stăteau la coadă.

Foto: Adi Bulboacă

Foto: Adi Bulboacă

Fiindcă, da, spectacolul e despre o coadă și cele cinci personaje care o compun, fără scenografie pretențioasă: de fapt, cel mai important element e o fâșie albă care definește linia dincolo de care e coada. S-a jucat bine, toți cei cinci protagoniști și-au livrat povestea fără sincope, cursiv, convingător. Și-ar fi fost cu siguranță unul de pe lista celor mai bune spectacole de la FITS anul ăsta dacă nu era… finalul!

Foto: Adi Bulboacă

Foto: Adi Bulboacă

Finalul spectacolului a fost exact momentul ăla puternic și super emoționant pe care îl așteptasem, când am zâmbit larg și am zis ???Băi! Asta e foarte tare???, apoi am mai zâmbit un pic și-am înțeles că, de fapt, ar putea fi și o concluzie mai largă, (cumva potrivită (și) în contextul FITS) și în cele din  urmă am râs. Și am tot râs. Fiindcă finalul ăla ne ridiculizează orgoliile și o face atât de fin și de simplu încât e implacabil. Și tot ce poți face e să zâmbești, să-ți dai o palmă după ceafă și apoi să te rogi să nu mai uiți ce contează, de fapt!

IMG_0341
Iar un ego supraevaluat, făcut din vorbele meșteșugite, rece și rațional, fără pasiune, fără empatie, nu contează și nici nu face diferența. E doar o biată impostură. Și atât.

Mergeți la Coada!

Share: