Un sondaj realizat de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) arată nişte rezultate catastrofale pentru starea naţiunii: peste jumătate din populaţie nu a terminat de citit nici o carte în 2012. Nici măcar una! Una mică, un manual, o carte de poezii sau una de bucate ori măcar o carte cu sfaturi despre cum să nu mai fim atât de inculţi şi de închişi la minte! Nimic.
Poate vouă nu vi se pare atât de dramatic, poate credeţi că-i o ştire de care putem face mişto, precum perlele de la Bac, dar nu e aşa. Cifrele de mai jos vorbesc despre ce şi unde suntem acum şi, ce-i mai grav, despre aspiraţiile noastre.
Peste jumătate din totalul celor intervievaţi (53%) declară că nu au terminat de citit nicio carte în 2012. 21% afirmă că au terminat de citit 1-2 cărţi. 11% au citit, potrivit propriilor declaraţii, 3-4 cărţi, iar 15% dintre repondenţi spun că au citit 5 sau peste 5 cărţi.
Pe categorii de vârstă, datele arată că nu au citit nicio carte 32% dintre cei cu vârstele între 18 şi 30 de ani, 49% dintre cei din segmentul 31 – 55 de ani şi 68% dintre seniorii de peste 55 de ani.
La capitolul 1-2 cărţi citite se înscriu 29% dintre cei din categoria de vârstă 18 – 30 de ani, 25% dintre cei din categoria de vârstă 31 – 55 de ani şi 13% dintre repondenţii de peste 55 de ani.
Cu 3-4 cărţi citite până în prezent, în 2012, se laudă 20% dintre cei până în 30 de ani, 10% dintre cei până în 55 de ani şi 7% dintre cei peste 55 de ani.
Doar 19% dintre repondenţii cu vârstele cuprinse între 18 şi 30 de ani, 16% dintre repondenţii cu vârstele cuprinse între 31 şi 55 de ani şi 11% dintre repondenţii a căror vârstă depăşeşte 55 de ani s-au înscris la categoria 5 sau peste 5 cărţi citite.
Sondajul a fost realizat pentru TVH 2.0 în perioada 27 septembrie – 3 octombrie 2012, pe un eşantion de 1081 de persoane peste 18 ani, cu o marjă de eroare de +/- 2,9 %
Nu stiu cum au stabilit ei esantionul pentru acest sondaj, dar si mie mi se pare cam absurd.
e reprezentativ pentru populatia de peste 18 ani.
Sa se-nscrie pe Goodreads pentru motivare :). Eu mi-am propus pe 1 ianuarie 50, am citit 45 si sigur trec de 50, abia astept sa vad la ce numar ajung de fapt.
ce e goodreads asta? :)
zi, sa afle si cetitorii de printre randuri!
Nu vreau să cred că are relevanţă sondajul. Se fac multe campanii în online de încurajare la lectură, şi trebuie insistat cât mai mult. Dăunător nu poate fi.
ca nu vrem sa credem, e de inteles. dar asta nu schimba procentele..
http://www.goodreads.com/review/list_rss/7966239?key=3741c127888e9a97cfc32745f68e2332afcf29c0&shelf=read
Ruxandra, Goodreads e Facebook-ul cartilor, it’s like dying and going in a heaven of books :).
E http://goodreads.com – iti faci cont, pui review-uri, dai note, alegi ce carti ai citit, vezi ce carti citesc prietenii tai si te poti inscrie in fiecare an la reading challenge unde iti propui cate carti citesti in anul ala. Eu mi-am propus 50 si de fiecare data cand termin una intru si o `bifez` si mi se arata statistica: cat la suta am citit si cat mai am. In plus, mi se arata ce note au dat prietenii mei la aceleasi carti pe care le-am notat si eu and so on.
Mie mi se pare genial Goodreads asta.
mie mi se pare un imdb :)
nu m’am gandit la statistici de citit. eu nu pot sa adorm daca nu citesc inainte de somn, rare sunt ocaziile cand nu fac asta. altfel n’as avea cand, weekendurile nu sunt nici ele prea generoase cu timpul liber :)
Mmm… nu stiu de ce a ajuns reply-ul jos, ca eu am apasat butonul de la raspunsul initial…
pentru ca e setat doar un comentariu “nested” (de obicei al meu), altfel se fac discutii in mijlocul discutiilor :)
4 carti saptamanal
uneori doar 3, uneori 5
iar acum imi caut MP3 player-ul ca sa pot citi si audio in timp ce merg pe jos, ca sa ajung la 6-10 carti saptamanal
restul e cancan :)
cand ai timp de 4 carti pe saptamana? eu, in saptamanile bune, si cand dau de carti pe care nu le poti lasa din mana, citesc vreo doua :)
Unde au facut sondajul, in Ploiesti, la Triaj, unde exista un singur bloc, plin de rromi care traiesc din furtul fierului vechi din marfarele ce trec zilnic pe acolo?
Am scris vineri un articol despre citit, sperand sa conving macar un singur copil sau tanar sa deschida o carte.
Am votat. ;)
vienela – ma tem ca, desi nu ne place, cam asta e realitatea..
Eu NU cred ca procentele sunt fundamental gresite ceea ce le face si mai tragice. La un moment dat, prin 2009, am vazut o ancheta cum ca spaniolii adulti au citit in medie o carte pe cap de locuitor. Era un fel de semnal de alarma. N-am aplomb sa incerc sa calculez acum daca media iese macar tot atat.
nici eu nu cred ca e gresit. ca esantion e reprezentativ. si, da, nu cred ca se (mai) citeste in romania.
tot la noi, pe plaiuri mioritice, cf unui studiu smark (2009) despre care am scris aici, romanii cumpara, in medie, o carte, una singura!, pe an!
Eu citesc in jur de 5 carti pe luna. Nu inteleg cum nu pot citi oamenii. E relaxant si placut.
nu e vorba de timp, e vorba de prioritati ;)
iar cum cartile joaca un rol important in viata mea, le acord prioritate suficient de mare incat sa pot citi cat mai mult
practic am mereu carti in toate incaperile din casa si in toate gentile cu care ies afara (la intalniri, in parc etc)
nu ratez nici 1 minut in care pot citi
Incerc sa citesc cat de mult pot, sa intampla sa imi ia prea mult (uneori sunt prea obosita dupa orele de la munca cu nasul in calc sa mai stau sa citesc) dar mereu am lg mine o carte (in curs de citire sau care asteapta cuminte)