Când v-am povestit, zilele trecute, despre lansările şi evenimentele de la Bookfest, v-am spus că cea mai mare bucuria a acestei ediţii vine de la editura Univers şi constă în reeditarea romanului Ai toată viaţa înainte, de Romain Gary.

M-am întâlnit cu cartea asta acum vreo zece ani când, în vizită la un prieten cu o bibliotecă respectabilă, i-am cerut ceva mişto de citit. Am parcurs-o în câteva ore, cu bucuria de a descoperi o carte pe care am ştiut c-am s-o iubesc mult, dar şi cu regretul că nu e prea groasă şi, deci, se va sfârşi prea repede. Ei bine, am avut dreptate şi, în acelaşi timp, am greşit!
gary
Adică, da, cartea am citit-o repede, dar de terminat n-am terminat-o, fiindcă la fiecare recitire mai descopăr ceva, un fragment, o replică, o aducere din condei care mă încântă! Şi cum a devenit una dintre favoritele mele, am cumpărat, de-a lungul timpului, din anticariate, cel puţin o duzină de exemplare din ediţia scoasă alături de Cotidianul, şi le-am făcut cadoul, în timp, unor oameni la care ţin şi despre care am ştiut ori am speram că vor aprecia Ai toată viaţa înainte cel puţin la fel de mult ca mine.

Prima chestie pe care v‑o pot spune e că stăteam la şase fără lift, şi pentru madam Roza, cu toate kilogramele care atârnau pe ea şi numai două picioare, câte avea, era un adevărat izvor de viaţă zilnică, plină de griji şi necazuri. Tot timpul ne scotea asta pe nas, când nu se plângea de altele, căci era şi evreică. Nici cu sănătatea nu stătea bine şi pot să vă mai spun din capul locului că era o femeie care ar fi meritat un lift. (…) Mă numesc Mohamed, dar toată lumea îmi spune Momo, ca să par mai mic.

momo
Este povestea unui copil arab crescut de o fostă prostituată evreică, supravieţuitoare a Auschwitzului, care avea, într-un cartier rău famat al Parisului, o pensiune pentru copiii altor curve. Sintetizată cu brutalitate, s-ar putea spune că Ai toată viaţa înainte e un fel de Copiii spun lucruri trăzite, adică, da, o să râdeţi, dar, fireşte, e mult mai mult decât atât, căci realitatea lui Momo, copilul matur cu un univers neobişnuit, în căutarea celor cărora să le ofere şi de la care să primească afecţiune, e mult mai amplă: La început nu ştiam că n‑am mamă şi nici măcar nu ştiam că trebuie să ai.

– Nene Hamil, se poate trăi fără iubire?
– Da, zise, şi‑şi coborî capul, de parcă i‑ar fi fost ruşine.
Am început să plâng.
Multă vreme n‑am ştiut că sunt arab, pentru că nu mă insulta nimeni. Am învăţat asta abia la şcoală. Dar nu‑mi plăcea să mă bat, totdeauna te doare când dai în cineva.

N-aş vrea să vă povestesc cartea, fiindcă plăcerea întoarcerii paginilor e depăşită doar de cea a descoperirii unei scriituri care a adus autorului Premiul Goncourt. De două ori, ceea ce e unic în istoria de 110 ani a premiului! Cartea a apărut în 1975, s-a vândut, atunci, în peste un milion de exemplare, a fost scrisă sub pseudonimul Emile Ajar şi a primit premiul, fără ca cineva să ştie cine este, de fapt, autorul. Acesta a fost descoperit, şase ani mai târziu, după ce s-a sinucis: era Romain Gary, scriitor cunoscut, premiat, deja, cu Goncourt-ul pentru Le Racines du Ciel. O ultimă ironie…

Ai toată viaţa înainte a fost ecranizată cu succes în 1977, cu Simone Signoret în rolul lui Madam Rosa, şi a câştigat Oscarul pentru Cel mai bun film străin. L-am văzut, am văzut şi dramatizarea, montată acum câţiva ani la Nottara, mai există o variantă pentru televiziune, făcută în 2010, şi un muzical jucat pe Broadway, Roza, a cărui muzică e scrisă de Gilbert Becaud. Dar cum nici una dintre variante nu-mi pare că se ridică la înălţimea cărţii, azi, de 1 Iunie, vă ofer cadou cartea, noua ediţie, cea lansată ieri.

Ce vreau de la voi e să-mi povestiţi o năzbâtie de când eraţi mici. De bună seamă, cei care erau foarte cuminţi în copilărie nu pot participa la acest concurs. Restul, însă, sunteţi invitaţii mei şi ai editurii Univers. Stabilirea câştigătorului are loc miercuri dimineaţa, pe la 9.30, şi sper ca până atunci să râdem unii de poznele altora. Una de-a mea e istorisită, pe blog, într-un alt 1 Iunie. Spor la povestit şi… La mulţi ani de Ziua Copilului!

Share: