În prima seară de Ideo Ideis, Oltea ne-a povestit un episod cu niște dans, unul la care s-a râs mult, iar ideea de dans, mai ales la bărbați, a devenit așa, un soi de glumă internă în grupul nostru. S-a spus, pe drept cuvânt, că un tip lipsit de ritm când vine vorba de dans, nu reprezintă… o premisă de la care să poți constri o coregrafie comună.
Tot la Ideo Ideis am văzut un spectacol de dans, Zic Zac – am scris de el zilele trecute – care mi-a plăcut foarte mult. Și, în general, felul în care cuvintele pot fi transpuse în mișcare mă fascinează.
Însă ieri, la atelierul de coregrafie susținut de Vava Stefănescu la Ideo Ideis, ideea de mișcare a prins noi contururi și sensuri. Așa am aflat că vocala I sună mai bine când o expiri cu mâinile deasupra capului, paralele, închise. Încercați și voi. Iar A e cu mâinile întinse în față, în unghi de 45 de grade cu toracele, iar E umple spațiul din fața noastră, cu mâinile întinse în lateral. Un E vesel, mare, fericit, plenar.
Dar oare cum ar desena corpul nostru un cuvânt simplu, să zicem… pufos? Nu pantomimă ci sonoritate, senzații, percepții. Și alte cuvinte. Și am mai văzut cum e să te percepi prin tapotare, iar apoi să dansezi cu conturul corpului tău, nu cu tine, cu corpul tău, așa cum l-ai perceput prin tapotare. Da, a fost grozav, și la un moment dat mi-a părut rău că m-am limitat la asista, în loc să încerc să mă joc și eu.
Am fost mulți în prima zi, greu de gestionat, cred. N-am înțeles clar ce vrea de la noi, cred că nici ea ce poate face cu noi. A doua zi ne-a pus în cerc și ne-a cerut trei cuvinte despre cum ne-a fost ziua. Pornind de la acestea, le-am rafinat cât mai mult, chiar spre poezie, și pe care le-am transpus în fraze de mișcare. Și nu era nimic forțat, ne-am lăsat corpurile să se exprime.
Asta mi-a plăcut cel mai mult, că nu ne-am impus să facem un dans, oricum, așa, ci ne-am lăsat corpul să se simtă liber” – Silvana Mihai, fostă componentă în trupa Atelierul de Teatru (Botoșani), în prezent studentă la actorie în anul 2, participantă la workshop
Scopul declarat al workshopului a fost cunoașterea și percepția propriului corp și depășirea propriilor limite. Dar mie mi se pare că am descoperit noi motive pentru care să iubesc dansul contemporan și un om pe care deja îl admir mult.
(va urma)
***
La Ideo Ideis, zilele astea, se întâlnesc oameni şi idei, gânduri şi poveşti, teatru şi educaţie. Mai bine şi mai mult, cu greu se poate! Ii (ne) gasiţi peweb, pe Facebook şi pe #ideoideis.
Ideo Ideis este un proiect finanţat de A.F.C.N, realizat în parteneriat cuMinisterul Tineretului și Sportului şi sprijinit de Memo Plus ca parte din proiectul „Români frumoşi???. Evenimentul și-a găsit prieteni la Volksbank, Rinf,Millefiori, Illy, H&M, TelDrum, Pro Invest, EuroCar, Aurelian Săndulescu și SC Brain SRL.
Parteneri: Primăria Municipiului Alexandria, Indygen, BORȚUN•OLTEANU,FITS, UNATC, Godot Café-Teatru, Muzeul Județean Teleorman, Societal,WeAreHere, Conciato, Focus pe Germană, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Catalactica, Consiliul Județean Teleorman, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Teleorman.