Nu pricep care e problema clienţilor care cer sfatul unui consultant (presupus specialist, că de-aia îl angajezi, nu?!) dar fie nu ţin cont de el, fie simt nevoia să-l corecteze tot timpul, după bunul lor plac. Cum ar fi comunicatele de presă în care vreun şef de companie doreşte neapărat să fie citat, şi nu doar atât, dar citatul e din ăla cu limbă de lemn, întreprinderea, colectivul, clienţii, încrederea, superlativele.
Sau Se poate să facem ceva care să fie CSR şi HR şi BTL şi cu nişte social-media şi corporate on top?! Totul, desigur, într-o singură acţiune şi dacă se poate, să aibă şi buget de patru euro + TVA. Sau faimosul Poţi să faci logoul mai mare? din publicitate.
Şi cum? Faptul că avem calorifere albastre noi în fabrica noastră de covoare nu e de comunicat? Dar e o investiţie!
Spre distracţia consultanţilor din lumea întreagă, exasperaţi de acest Eu oricum ştiu mai bine decât consultantul*, doi designeri din Irlanda, Mark Shanley şi Paddy Treacy, au transformat toate tâmpeniile venite de la clienţi în nişte postere foarte mişto, o serie intitulată Sharp Suits.
Creaţiile au fost expuse, până acum câteva zile, la The Little Green Café, Bar and Gallery, designerii au făcut doritorilor printuri A3 la cerere (mare cerere!!!), iar banii strânşi au fost donaţi Spitalului de copii Temple Street din Dublin.
Dragi clienţi, dacă tot plătiţi un consultant, lăsaţi-l să-şi facă treaba, ascultaţi-l, că de-aia aţi apelat la el, de-aia îl plătiţi, pentru că ştie ce are de făcut, are experienţă în domeniul lui, tot aşa cum aveţi voi în domeniul vostru. Dacă nu are rezultate, schimbaţi-l. Dar dacă nu are rezultate pentru că, de fapt, n-a avut încotro şi a făcut ca voi, schimbaţi-vă!
* din nefericire, sunt şi excepţii din astea.
Exact asta e ideea, pur si simplu oamenii considera ca ei stiu mai bine.
Ei au nevoie de consultanta, dar pretind ca se pricep indeajuns de mult cat sa nu mai fie nevoie de consultant..si totusi apeleaza la el…
Asa este oamenii au nevoie de consultanta ,dar decizia le apartine.Asa a fost de cand e lumea.E ca la doctor afli ce ai ,ti se propune un tratament , ti se explica beneficiile si riscurile dar in final tu decizi desi nu esti doctor.
Din nefericire, ca designer, mie mi se intampla asta mereu. De multe ori trebuie sa stau la discutii indelungate cu clientul, sa-i explic de ce ideea lui nu merge – greu sa faci asta cu destul tact si a tnspea oara cand vine cu idei crete.
De multe ori gasesc pe unii care ma fac sa ma simt ca o masina de photoshop – nu ii intereseaza parerea mea, vor doar sa le fac logo-ul/chestia din capul lor (care de multe ori va dati seama ca arata excrecabil), fara sa asculte de sugestiile mele.
Nu inteleg de ce ma mai angajeaza cand ar fi mai usor si mai ieftin sa invete putin photoshop si sa si le faca singuri, tot acelasi rahat ar fi.
Cateodata imi vine sa ii strang de gat :(