Conferinţele de genul Zilele BIZ nu presupun doar un efort al organizatorilor şi o pregătire a celor care se vor afla pe scenă, ci şi una a celor care participă şi, eventual, pun întrebări. E una din concluziile acestor zile. O alta e că poţi spune chestii de bun simţ pe care lumea ar trebui să le ştie (dar nu le ştie) şi totuşi să reuşeşti o prezentare memorabilă şi, invers, să spui lucruri foarte interesante într-o prezentare (eufemistic spus) lipsită de atractivitate.
Aş minţi dacă aş spune să toate prezentările de la Zilele BIZ au fost memorabile însă toţi vorbitorii pe care i-am văzut eu au spus câte ceva din care puteai să înveţi. De la unii mai mult, de la alţii mai puţin – şi cum nu se face o prezentare, apropo, e tot un punct bifat!

Azi s-a vorbit despre goodvertising, fericire, creativitate, idei şi poveşti – a fost ziua de Media & Marketing

Mi-a plăcut prezentarea lui Thomas Kolster de la Goodvertising – un concept pe cât de simplu pe atât de mişto. Putem noi, ca branduri, să ne promovăm DAR să facem şi o chestie bună, constructivă, în acelaşi timp?! Nu de genul “mai mulţi bani pentru noi” – asta e foarte constructiv, aham! – ci ceva cu adevărat util, valoare adăugată, ştiţi voi, pentru consumatori, pentru public. Mi-ar plăcea să văd treburi d’astea şi la noi.

A urmat Liz Wolstenholme, Head of Planning, UK Consumer Marketing la Weber Shandwick, care a prezentat metoda lor de a măsura implicarea în funcţie de 19 valori-cheie la care s-a ajuns după lucrul cu un neurolog, un psiholog şi un antropolog. Aveţi aici mai multe detalii, şi e un instrument pe care WS îl oferă cui doreşte. Contra cost, desigur. Totuşi, dacă urmaţi linkul, găsiţi câteva resurse utile şi interesante despre asta şi măcar vă convingeţi, încă o dată, dacă mai e nevoie, că publicul ar putea valoriza alte lucruri decât companiile*..

Gabriela Lungu şi Liz Wolstenholme

Gabriela Lungu şi Liz Wolstenholme

Gabi Lungu, tot Weber Shandwick (sic!), a vorbit despre diferenţele între România, UK şi restul ţărilor în care WS are birouri. Am reţinut că, în context şi prin comparaţie, românii sunt foarte creativi şi că ar trebui să scoatem în evidenţă acest lucru şi să ne mândrim, că avem de ce. Kudos! A mai zis Gabi şi alte lucruri, despre etică, despre importanţa acordată de clienţi consultantului, despre earned şi paid media. Inclusiv pe bloguri. Aş spune mai multe despre acest ultim subiect, dar cum astă vară am citit chestii aberante pe tema dată, poate că e mai bine ca discuţia să nu fie reluată. Deşi eu am fost aia curioasă să afle cum se lucrează cu bloggerii afară :D

Am reţinut şi mi-a plăcut prezentarea cu fericire făcută de Semida şi Liviu, creativii de la Next, despre promisiunea atâtor branduri că fericirea (vezi clip ↑) vine via produsul/serviciul lor. Ia pastila X şi te simţi mai bine, eşti fericit. Spală cu dero cutare şi, puf!, eşti o gospodină fericită. Din decenţă, presupun (sau poate au clienţi din zona cu pricina), au lipsit exemplele cu absorbante. Pe bune, cine poartă pantaloni albi şi ţopăie de fericire în zilele cu pricina?! Advertiserii n-au auzit de PMS?!
Un pic m-am amuzat şi că prezentarea lor a urmat după cea făcută de Nicoleta Eftimiu de la Coca-Cola (fabrica de fericire, hm) despre campania “Împarte o Cola cu…” – mişto campanie, apropo! Şi, desigur, Eugen şi Tudor de la Fredo & Pid’jin care au vorbit despre ce şi cum fac ei.

fredo pidjin
După amiază mi-a plăcut mult prezentarea lui Michael Conrad de la Berlin School of Creative Leadership, felul în care a livrat-o, cu implicarea celor din sală, dar şi felul în care a fost construită şi ideile pe care le-a dat mai departe. Dacă aveţi ocazia să-l întâlniţi, nu ezitaţi! De asemenea, azi aproape că mi-a plăcut fotbalul :D

Pe final de zi şi de ediţie, BIZ şi Ipsos au făcut public Top 50 cele mai inovatoare branduri, aşa cum sunt ele percepute de români:
1. Google
2. Microsoft
3. Sony
4. BMW
5. Nokia
6. Yahoo
7. Samsung
8. Mercedes
9. Nike
10. LG

Şi gata! Mai am ceva de scris din ziua de management, dar cam asta a fost săptămâna BIZ 2013. Mulţumiri şi felicitări, Marta & Team BIZ, o echipă de marţipan! :)

zilele biz
* eram ironică, da :)

Share: