Îmi place România şi nu găsesc vreun păcat în faptul că e locuită ci mai degrabă în faptul că uneori pare să ne pese mai mult de capra vecinului decât de vecin şi nu realizăm că atunci când spunem că românii sunt aşa şi aşa (nu de bine) ne includem şi pe noi în această descriere. Noi suntem ţara asta. România e atât de frumoasă şi abia dacă ar fi nelocuită ar fi păcat. Ar trebui s-o iubim mai mult, atâta tot, şi să ne susţinem declaraţiile de dragoste cu fapte.

Una dintre cele mai frumoase campanii la care am participat a fost Redescoperă România, un tur de forţă prin care Petrom şi partenerii săi, dimpreună cu mulţi bloggeri români, şi-au propus să refacă harta locurilor minunate pe care le avem în ţară. Sunt sigură că sunt încă şi mai multe decât cele surprinse de noi, dar dacă răsfoiţi paginile scrise atunci găsiţi suficiente motive să iubiţi România.

Anul ăsta, cei de la Petrom au organizat în staţiile lor un loc dedicat produselor româneşti, o colecţie de reuşite, şi mi se pare foarte tare că ni se reaminteşte (şi) despre ceea ce producem bun. Ba, mai mult, de prin septembrie încoace (şi până pe 15 decembrie) dau câte un Logan pe zi celor care alimentează de minim 50 de lei. Şi promovează, cum spuneam, produsele româneşti: vinuri, dulciuri, dar şi muzică, literatură, film.
Iar cu ajutorul unor colegi din blogosferă şi cu participarea lui Titi Aur, au scris, la propriu, o declaraţie de dragoste pe harta României. Călătorie care are, însă, şi o componentă educativă: conducerea defensivă, pentru mai puţine accidente rutiere.

ro

Mai multe imagini, aici

Tot Petrom construieşte Ţara lui Andrei, mai multe decât un simplu proiect, o platformă prin intermediul căreia sprijină cu bani iniţiative pentru o Românie mai bună. O să vă rog să intraţi acolo şi să citiţi poveştile celor care au ales varianta Se poate! în locul clasicului “Asta-i România, n-ai ce să-i faci!”, poate vă conving că ai ce să faci, fiecare dintre noi poate contribui la o schimbare în bine. De altfel, tocmai au fost anunţate cele zece proiecte de afaceri sociale care vor primi finanţare – scriam acum opt luni de această provocare. De la colectare de plante medicinale până la microferme şi chiar o stână, prelucrarea lemnului, apicultură – cu ajutorul acestei finanţări oamenii din comunităţi sărace au şansa unui loc de muncă.

Darul de azi

Şi pentru că ieri a fost ziua României, vă invit să-i faceţi propria voastră declaraţie de dragoste, mai jos, la comentarii. Gândiţi-vă şi găsiţi motivele pentru care vă e dragă ţara asta, locuri, fapte, oameni sau întâmplări. Cadoul acestei prime zile din Săptămâna darurilor pentru cititori, la trei ani de teamcomm.ro, e un pachet maaaare cu produsele pe care le găsiţi şi în staţiile Petrom, colecţia Reuşite Româneşti, de la producători mari, dar şi de la afaceri sociale pornite din Ţara lui Andrei.

Aveţi o săptămână, până pe 9 decembrie când vom afla împreună cine a câştigat :)

gondola
And the winner is… Vienela! :)

Share: