Îmi place mult ideea celor de la Easyjet de promovare a teatrului şi a pieselor lui Shakespeare dar şi faptul că se străduiesc ca ziua de 23 aprilie să devină, oficial, Ziua Shakespeare, acum, când se împlinesc 450 de ani de la moartea dramaturgului. Prin urmare, au găsit cel mai în vârstă domn (91 de ani) care se numeşte William Shakespeare, au vopsit un avion cu portretul celebrului scriitor şi vor organiza spectacole de teatru în aeroporturi dar şi o reprezentaţie specială a piesei Romeo şi Julieta chiar la bordul cursei lor către Verona – cât de drăguţ e asta?!

Mai mult, promovează semnarea unei petiţii prin care 23 aprilie să devină Ziua Shakespeare, considerând că la aşa moştenire culturală se cuvine măcar o zi dedicată. Spre uimirea mea, în câteva zile, de când au pus petiţia online, nu sunt decât 555 de semnături. Cam puţine… Ei au nevoie de 10.000 pentru ca guvernul să ia in considerare petiţia şi să publice un răspuns oficial (de endorsare sau… nu!) şi 100.000 de semnături pentru ca iniţiativa să intre în dezbatere parlamentară.

shakespeareDacă vă nimeriţi prin UK în perioada următoare, iată unde puteţi vedea spectacole după Shakespeare în luna aprilie: London Gatwick pe 12 şi 13, London Luton pe 14 şi 15, Edinburgh pe 14 şi 15, London Stansted pe 14 şi 15, Manchester pe 16 şi 17, Bristol pe 16 şi 17.

Noi ne-am mulţumit să-l punem pe Caragiale pe o bancnotă. Dar, la naiba, avem festival Shakespeare la Craiova! Chiar ăla la care făcea referire fostul ministru al culturii când a spus că programele de tratare şi prevenire SIDA manâncă prea mulţi bani în dauna unor astfel de evenimente. Festival Caragiale n-avem. Doar o serbare urbană (ca să nu zic bâlci) la Capitală care face trimitere la numele marelui dramaturg român.

Şi o veste bună: Gigi Căciuleanu pune curând în scenă la Bucureşti, cu autorul Art Production (producătorul Festivalului Enescu) un spectacol pornind de la Shakespeare: Shakespeare, Folia & Co. Avanpremiera are loc pe 23 aprilie, la Metropolis, şi vă recomand să fiţi pe faţă când s-or pune biletele în vânzare.

Share: