Azi i-am urmărit pe Tudor Giurgiu (Preşedinte TIFF) şi Mihai Chirilov (Director artistic TIFF) pe AdevărulLIVE povestind despre o parte din momentele speciale de la ediţia 2014 şi m-am amuzat cu viziunile lor despre tiffari, fanii… să le zicem înrăiţi ai festivalului. Mihai zicea că sunt mai degrabă tineri, că văd filme toată ziua, iar noaptea (poate chiar după proiecţiile cu filme de groază), ies pe străzi, animă oraşul, cam ca nişte zombi, aşa, că tot au văzut filme horror. Tudor a descris un alt fel de tiffar, respectiv doamna trecută de 60 de ani care vede conştiincioasă 2-3 filme pe zi, îşi notează în carneţel diverse detalii şi, când îl vede prin oraş (mai ales că e peste tot – nu ştiu cum face!), îl ia uşurel de braţ (pe Tudor) şi-l întreabă frumos despre respectivele detalii, un fel de “oare ce a vrut să spună autorul”?

confe

Mihai, Tudor şi Cristian Hordilă, Festival Manager TIFF

Probabil că eu sunt pe undeva pe la mijloc, că văd cam două filme pe zi, dar nu mă duc la alea de groază, după care merg la petreceri, dar îmi iau şi notiţe, la filme şi la conferinţe şi alte întâmplări TIFFeşti pentru că, da, şi în acest an am bucuria de a mă afla la Cluj în perioada regalului cinematografic!

Aşa cum FITS nu e doar despre văzut spectacole de teatru, nici TIFF nu e doar despre văzut filme, aşa că, în loc să vă fac recomandări cinematografice, mai bine vă atrag atenţia asupra celorlalte lucruri minunate care se întâmplă an de an la TIFF. Asta dincolo de oraşul care ştie cum să se bucure şi să întâmpine acest festival, cu mic, cu mare, inclusiv în detalii: anul trecut, un manechin amplasat în vitrina unui magazin oarecare din centru purta cu mândrie un tricoul oficial al Festivalului. Inutil să spun, magazinul cu pricina nu avea nici o (altă) legătură cu TIFF, ci pur şi simplu cei de-acolo au ales ca, în loc să facă reclamă produselor pe care le vând, să-şi arate susţinerea faţă de ce se întâmpla în oraş. Mi s-a părut foarte tare!

Dar să vedem ce altceva în afară de filme se mai întâmplă la TIFF anul ăsta. Azi, vă povestesc doar despre muzică, altfel o să iasă un post de citit numa’ bine până începe festivalul! (pe 30 mai, apropo!)

pian

Uite, de exemplu băieţii ăştia din Polonia, Male Instrumenty, care cântă la instrumente mici, că, în traducere, aşa se şi cheamă trupa lor. Cântă la instrumente mici, de jucărie, dar şi la tot soiul de invenţii, mai mult sau mai puţin muzicale şi, cumva, din toată harababura, reuşesc un rezultat care gâdilă plăcut urechea. Başca, pun muzică în documentare şi spoturi (mai ales legate de copii şi jucării) şi au un album făcut cu diverse cântece din cutii muzicale! Mai jos vedeţi o bucată clasică (Chopin) reinterpretată în stilul lor:

Şi mai fain mi se pare că băieţii vor merge în Weekend la Castel, la Bonţida, şi sunt foarte interesaţi să descopere noi “instrumente” producătoare de noi sunete! O să aflu şi o să vă spun ce-şi adaugă în colecţie! Îi puteţi auzi la Casa Tiff, pe 31 mai, la ora 22.

Următorii pe listă sunt cei de la Bălănescu Quartet, cu Maria T, o întoarcere în trecut ce are la bază cântecele Mariei Tănase dar care se (şi te) transformă. Sunt neapărat de ascultat (şi de văzut, pentru că, pe lângă muzică, proiectul are şi un adevărat show vizual făcut de Klaus Obermaier) pe 2 iunie la Casa de Cultură a Studenţilor. Iar concertul lui Alexandru Bălănescu e marţi, 3 iunie, de la 22, la Casa Tiff. Şi nu cred că mai e nevoie de prezentări sau recomandări, nu? Dacă vă trebuie, însă, o să spun doar că a lucrat, printre mulţi alţii, cu Michael Nyman sau Pet Shop Boys, iar Pina Bausch i-a ales, de asemenea, muzica. Şi ascultaţi mai jos:

(Uf, deja e lung postul ăsta! Da’ dacă-s lucruri aşa mişto, eu ce vină am?!)

Tot de la Maria Tănase ni se întâmplă şi spectacolul Hai Iu Iu NU Hi You You, semnat Radu Afrim şi Vlaicu Golcea, cu 13 piese remixate şi cu Maia Morgenstern ca invitat special. Cum sună? Altfel! Dar foaaarte foarte bine! La Casa de Cultură, joi, de la 22.

De domnii ăştia (şi doamna, ok) de la Russkaja n-am auzit, recunosc, până să răsfoiesc stufosul program TIFF, dar a fost amor la prima ascultare. Ei spun că e vorba despre fat Austrian Polka beats, ca să vezi!, un amestec de trash metal, world jazz, funky stuff and Frank Zappa-esque Rock.

russkaja

Nu că m-ar interesa prea tare să-i aşez în vreun sertar de stil muzical, de vreme ce sună cum o să auziţi imediat după ce apăsaţi Play, dar zic să vă spun, poate vreţi să ştiţi. Iar dacă data trecută revelaţia a fost trupa Sofa Surfers, a cărei fană am rămas, la ediţia asta cred că sunt domnii săriţi de mai jos:

(Nu, nu cântă coveruri. Se distrează cu ele!)

Tot la capitolul muzică ar putea fi trecuţi şi londonezii de la Teeth Of The Sea cu spectacolul The Last Man, o reinterpretare muzicală şi vizuală a celebrului 1984, de George Orwell, redând, prin propriile expresii artistice, universul totalitarist al Oceaniei, cu Big Brother cu tot. Pe 4 iunie, la Casa de Cultură, ora 22.
Pe 1 iunie, de la ora 11, la Cinema Florin Piersic, avem cineconcert şi ne distrăm cu Chaplin, Stan şi Bran şi Buster Keaton,  “acompaniaţi” la pian de Tony Berchmans. Spectacolul dedicat familiilor e adus în cadrul EducaTIFF, în deschiderea celei de-a doua zile a programului Weekend la Castel.

cinepiano
În fine, tot cu muzică e şi proiecţia filmului Faust din 1926, şi nu cu orice muzică ci cu unul dintre cei mai cunoscuţi organişti, Martin Schmeding, şi nu în orice loc, ci în Biserica Evanghelică-Luterană! Se întâmplă miercuri şi joi, 4, respectiv 5 iunie, de la 10 seara, şi cred că va fi fost o experienţă cel puţin inedită!

Hai că mai e cam o săptămână şi ne vom bucura de toate acestea plus încă foarte multe altele! Promit!
Mai multe detalii despre TIFF găsiţi pe site, Twitter, FB şi YouTube, Instagram, iar in partea dreaptă, jos, a site-ului, găsiţi şi linkurile pentru descărcarea aplicaţiei festivalului, atât pentru Android cât şi pentru iChestii.

FZ
De final, ca să nu uitaţi, vă mai spun doar că în acest an premiul de excelenţă ajunge la domnul (I heart!) Florin Zamfirescu! Mai sunt şi alte premii şi multe altele de spus încă dinainte să înceapă Festivalul, dar despre toate astea, într-un episod viitor!

 

Share: