Aducerea pe lume a unui copil e o decizie importantă în viața fiecărei femei, a fiecărui cuplu. Cu toate astea, vârsta la care femeile decid să devină mame a fost împinsă tot mai mult după 30 de ani. Motivele sunt multe și de înțeles, iar cariera, condiții economice, existența unei relații stabile sunt doar câteva dintre ele. Nu în ultimul rând, suntem atât de prinse încât, de multe ori, nici nu mai auzim alarma ceasului biologic, ori poate că stresul, zgomotul și presiunile la care suntem supuși ne fac mereu să apăsăm un imaginar buton de snooze.
Doar că anii trec și, uneori, când simți că, Gata!, acum e timpul!, constați că nu mai e atât de simplu să aduci un bebeluș în viața ta. Și ce-i de făcut? Păi, în primul rând, te informezi! Și, între noi fie vorba, ar fi fost foarte bine s-o faci cu niște ani în urmă! Povestesc mai jos de ce.
Fiecare femeie are un număr limitat de așa-numiți foliculi ovarieni (încerc să scriu asta cu termeni cît mai simpli, sa știți) care pot deveni sarcină sau care sunt eliminați, rând pe rând, lunar. Diverse motive pot face ca această rezervă ovariană să fie epuizată mai repede, de la caz la caz, de la femeie la femeie, și există studii care spun că, după 30 de ani, scade mai repede. Iar când s-a terminat, s-a terminat.
Partea bună e că acum există o investigație, simplă, care vă ajută să aflați care e această rezervă și, astfel, să puteți programa o sarcină în timp util, și că am un voucher pentru o asemenea consultație. Dar despre asta mai la final, că între timp mai sunt multe de spus despre infertilitate și soluții, așa cum am văzut și ascultat în cadrul unui tur la Centrul Medical Columna, cu ocazia lansării Academiei de FIV.
Poate n-o să vă vină să credeți, dar infertilitatea este, din păcate, foarte des întâlnită: unul din cinci-șase cupluri au această problemă din variate motive. Organizația Mondială a Sănătății a tras – de ceva vreme, deja! – un semnal de alarmă în sensul ăsta: infertilitatea este considerată, oficial, o boală, iar Parlamentul European îndeamnă statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva ei. Firește, în România nu știm, nu am auzit. Nu avem nici măcar legislație suficient de avansată pentru astfel de probleme, dar măsuri și tratament suportat de Casă! Avem, în schimb, specialiști care au un procent mai mare decât media europeană la sarcini reușite prin fertilizarea in vitro: 43.8 % față de 33.8%!
Semnele de infertilitate se manifestă în diverse forme, de la comportamentul în timpul actului sexual, factori culturali, stare psihică, tulburări endocrine, probleme de nutriție sau sănătate, iar viciile precum fumatul, alcoolul sau drogurile sunt factori care influențează capacitatea de concepere atât la femei cât și la bărbați, cauzând daune pe termen lung. Și, înainte să arătați cu degetul unii spre alții, problemele de infertilitate apar atât la femei cât și la bărbați în procente sensibil egale. Nu e o vină. E o boală, și e important să rețineți acest aspect dacă sau când vor apărea astfel de probleme în viața voastră sau a celor apropiați. Și există soluții!
Din întâlnirea cu specialiștii de la Columna am aflat că cel mai simplu e să testezi bărbatul, spermograma fiind, firește, mai simplu de obținut și analizat, că multe cupluri ajung să pună atât de multă presiune și stres pe ideea de a avea copil încât fix asta devine motivul (psihologic) pentru care nu reușesc o sarcină, că poți fi și single mom, cu donator de spermă (noi nu avem nici bancă de spermă; importăm!) și că legislația pentru cazurile cu cu mamă purtătoare e înfiorător de complicată! Nu insurmontabilă, totuși!
Există tratamente cu pastile, pentru stimulare hormonală, uneori chiar cu pilule contraceptive, culmea!, și există fertilizarea in vitro. Care și ea, la rândul ei, e de mai multe feluri. Ce anume funcționează, depinde de la caz la caz, de la cuplu la cuplu și e important de știut că nu există nimic standardizat. Ce a mers la prietenii din liceu când încercau să aibă un copil, s-ar putea să nu meargă și la voi.
Nu voi insista cu detalii precum pregătirea ireproșabilă a medicilor pe care i-am întâlnit la Columna, n-o să vă spun nici despre curățenia exemplară sau decorațiunile faine, cabinete sau că au nutriționist și psiholog și că acesta din urmă are drept de veto pentru demararea oricăror tratamente în clinică. O să vă spun, în schimb, că am fost în locul magic în care se întâmplă alchimia și în care AM VĂZUT cum se divide o celulă, iar un viitor embrion (sau, în fine, unul aflat la o vârstă foarte foarte mică, avea, parcă 48 de ore) tocmai se transforma dintr-o floricică cu patru petale într-una cu cinci! E uluitor și e unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am văzut în viața mea! Arată cam așa:
iar peste câteva zile urma să fie transferat în uter și să facă o familie foarte foarte fericită. Mi-a plăcut așa de tare că m-aș duce din când în când în vizită, pentru o infuzie de optimism!
De asemenea, în cazul nefericit în care descoperiți o boală al cărei tratament face sarcina dificilă sau imposibilă (chimioterapia face asta, de exemplu), puteți preleva ovule sau sperma pe care le puteți păstra la Columna pentru o sarcină viitoare.
Pe scurt, mi se pare important să rețineți ca da, infertilitatea e o boală, dar că există tratamente și soluții pentru a avea copii. Totul e să vă informați, indiferent dacă plănuiți un copilaș acum sau cândva, într-un viitor indefinit. Și puteți porni cu informarea via Academia de FIV, pe site sau pe pagina de FB. Inclusiv pentru o a doua opinie medicală, pentru că la Columna se oferă și acest serviciu.
Concurs
Voucherul despre care vorbeam vă oferă o consultație pentru sănătatea reproductivă și o ecografie sau spermogramă la CM Columna. Îl puteți folosi voi, îl puteți da mai departe și sper că nu e un subiect tabu. Problemele nu dispar dacă nu discutăm despre ele ci tind să se accentueze tocmai pentru că nu vorbim și nu ne informăm. Așa că sper că această consultație să vă fie de folos. O voi oferi, prin tragere la sorți, dacă e cazul, cui îmi spune ce cuvinte stâlcea când era mic/ă și cum. Eu, de exemplu, mă recomandam Susanda. Că R era prea complicat la 2 ani!
Puteți comenta pentru voucher până duminică, 3 august.
Imi doresc foarte mult un copil si in curand se face un an de incercari. Mi-ar fi foarte util voucherul pentru investigatiile necesare. Foarte util articolul, Ruxandra!