Ideo Ideis este cel mai minunat* dintre festivalurile despre care scriu în fiecare an și, înainte să se supere colegii din TNRS & FITS, echipa faină de la TIFF, Plai sau Comedy de așa superlativ, o să spun că e așa pentru că toate celelalte de care am zis mai sus se întâmplă în orașe cu teatru și cinema, cu tradiții culturale și cu autorități care se implică în viața culturală a urbei. La Alexandria, însă, nu existau premisele pentru un festival de teatru fiindcă în oraș nu există o astfel de instituție.
Exista, în schimb, o trupă de teatru de liceeni, iar unii dintre ei și-au spus că nu e prea mult să organizeze un festival de teatru tânăr chiar la ei în oraș. Zis și făcut! Și așa a apărut Ideo Ideis, iar când spun că e minunat mă gândesc că, da, e aproape de-o minune festivalul ăsta, de la simplul fapt că există și cum a pornit, de la oamenii care îl alcătuiesc și-i calcă pragul, an de an, mentori, prieteni, parteneri, gazde până la oricine caere se lasă atins de magie și devine parte din povestea asta!
Între timp, liceenii de odinioară s-au risipit prin țară, însă continuă să vină acasă în fiecare vară, acasă și pentru Ideo Ideis. Anul ăsta se întâmpla ediția a IX-a, între 18 și 26 august, și o să fiu și eu la ei acasă, acolo unde sunt primită chiar și cu aplauze uneori, cu teatru, lectii, energie și gânduri bune, atât de bine încât mă simt ca acasă în cele aproape zece zile de festival. Și cum Alexandria e mică, Ideo devine așa, ca o casă cu câteva camere și o curte mare: Casa de cultură, Conciato și cele câteva spații în care au loc trainingurile, în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea și unde toți cântă când se aude Beautiful Ones:
Anul ăsta Ideo Ideis vine cu câteva modificări, eliminând ideea de competiție din cadrul spectacolelor de teatru prezentate de trupele de liceeni, fiindcă cea mai importantă competiție e cu tine însuți, iar unul dintre scopurile Ideo e să-i ajute pe cei care vin la festival să fie mai buni, să învețe mai multe despre ei și despre nelimitarea lor, așa cum explică și Andreea Borțun, co-președinte Ideo Ideis:
… la Ideo Ideis e ca-n familie, fiecare învață de la ceilalți și îi învață pe ceilalți, și-atunci a devenit clar că la Ideo Ideis nu există competiție. De fapt, nu este vorba de o schimbare în structura festivalului, ci despre o formalizare a unui proces care se întampla deja natural, la nivel informal. Cele zece trupe de liceeni nu concurează într-o competiție în fața unui juriu, ci joacă pe o scenă în fața unor mentori.
La fel ca în fiecare an, Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria include opt secţiuni: Atelierele de Teatru Tânăr, Atelierele de Măiestrie, Spectacolele de Teatru Tânăr, Spectacolele de teatru profesionist, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor, Masterclass-urile Ideo Ideis și evenimentele dedicate comunității din Alexandria: spectacolele de stradă, proiecții gratuite de film, ateliere de dezvoltare personală pentru copii și părinți și reprezentațiile din cadrul terasei Conciato, spațiul inaugurat anul trecut ca scenă de debut pentru studenți sau tineri absolvenți ai facultăților de teatru din România.
Campania e făcută in-house de către echipa festivalului (oare v-am mai spus că sunt voluntari, toți?) și se concentrează pe ideea de revenire acasă, așa cum explica Alexandru Ion, co-președinte Ideo Ideis:
Tot timpul, atât noi cât și cei care participă la festival, vorbim despre întâlniri fericite, despre magia și energia de la Ideo Ideis. Suntem ca o familie care se mărește an de an și în care fiecare membru învață constant ceva nou, e ajutat să crească, să-și descopere și să-și pună în valoare calitățile, dar uneori familia te mai și enervează. De exemplu, imediat ce ai părăsit casa părintească, fiecare conversație se încheie cu “Tu când mai ajungi pe-acasă?”. De-aici a pornit campania de anul ăsta.
Tot la capitolul noutăți intră și blogul festivalului, conturile de Instagram și Twitter și un SM Manager (care nu mai e chiar o noutate, dar eu n-am scris de asta pe blog, așa că aici e): Alexandru Ciucă aka Hoinaru. Iar pentru restul reperelor acestei ediții, intrați pe site și pe Facebook, că încă mai sunt multe de aflat despre această ediție. Firește, fără dubii, eu mă duc acasă la Ideo și anul ăsta! Și poate veniți și voi! Până la urmă, e la doi pași de Capitală iar în Capitală nu se întâmplă mai nimic, că e prea vară! :))
* Discuția despre gradele de comparație pentru “minunat” nu face obiectul acestei postări, și m-am gândit să fac precizarea înainte să se pornească cineva în direcția asta. Și, da, toate sunt minunate, dar Ideo e cel mai cel din punctul asta și al meu de vedere!