Probabil unul dintre cele mai așteptate evenimente de la Comedy Cluj în acest an, spectacolul de teatru-dans al celor de la Kamea Dance Company din Israel a umplut aseară (minunata!) sală a Teatrului Național din Cluj-Napoca spre bucuria mea – știți că sunt fan declarat al acestei forme de expresie artistică iar israelienii sunt buni, frate! Probabil cei mai buni!

Iar înainte de spectacol am avut ocazia să cunosc o parte din trupa de dansatori și pe Tamir Ginz, coregraful, motorul și sufletul acestei companii.

Tamir ne-a povestit la conferința de presă despre spectacol și felul în care l-a conceput, un spectacol gândit mai mult în cheie de balet (neo)clasic și mai puțin cu elemente de dans contemporan, cu toate că nici acestea din urmă nu lipsesc din spectacol.

Mai mult decât detalii concrete despre spectacolul cu care au venit la Cluj, mi-a plăcut ce (și cum!) a povestit Tamir despre echipa de la Kamea, ???care e ca o familie??? și despre ceea ce caută la un dansator, atunci când fac selecțiile: trebuie să aibă personalitatea artistică potrivită mai degrabă decât tehnica. Tehnică au foarte mulți, dar, pentru a fi destul de bun pentru Kamea Dance Company, trebuie ca dansul să vină din suflet, să erupă din dansator și să fie una cu el!

carmina burana 1

Iar lucrul ăsta s-a văzut pe scenă, aseară. Chiar și dacă nu cunoști textele care l-au inspirat pe Carl Orff să compună Carmina Burana, și tot îți poți construi o poveste din mișcările celor de la Kamea, fie că e vorba de orgia din tavernă, de ???fecioara??? care poartă un prunc, o băută strașnică ori transpunerea vizuală a unei iubiri carnale, consumată în seminuditate pe scenă, într-un discret și cald spot de lumină. De altfel, tot spectacol are trimiteri erotice, fără ca acest erotism să fie deranjant, totuși, aruncat în fața spectatorului cu orice preț!

Spre deosebire de varianta pusă în scenă de Gigi Căciuleanu, în viziunea lui Tamir Ginz, roata vieții învârte relațiile de iubire dintre oameni, iar iubirea mișcă lumea. Și, nu știu voi, dar eu nu pot să-l contrazic de vreme ce au pornit mai multe războaie în numele iubirii decât în numele urii!

Spectacolul celor de la Kamea Dans Company a fost adus în România, la Comedy Cluj, în parteneriat cu festivalul de dans contemporan STEPS, care are loc tot la Cluj, și care anul ăsta a fost la prima ediție, cu două propuneri remarcabile: Gigi Căciuleanu cu Amor Amores și Cisne Negro. Mi se pare minunat că Sorin Dan, directorul și motorul acestui nou festival, se străduiește să aducă la Cluj unele dintre cele mai bune spectacole de teatru-dans din lume și e (încă) un motiv de invidiat clujenii!

Share: