La fel ca alte domenii, industria organizării de concerte (mai ales cu artiști de afară) e destul de tânără la noi. Astfel, în ciuda faptului că avem și profesioniști care s-ar descurca mai mult decât onorabil în orice țară civilizată din lume,
– în Capitală încă lipsește un spațiu indoor cu sonorizare bună și capacitate care să permită suficient public pentru ca prețul biletului să fie accesibil pentru cât mai mulți,
– lipsesc mai mulți oameni care să se priceapă la promovare,
– lipsesc sponsori pe evenimente culturale de nișă, fiindcă toți vor popor, iar poporul vrea mici și bere, că atâta știe, că atâta educație are.
Avem, în schimb, un realizator TV care, având ca invitat în studio un artist străin, îl pune să spună nici mai mult nici mai puțin decât ???Jos Băsescu!???, fiindcă el are o obsesie cu fostul președinte și i se pare ok să amestece rahatul cu… ei bine, cu orice! Prin urmare, pe pagina cu 3,5 milioane de fani a lui Julio Iglesias, tatăl foarte celebru al artistului străin invitat și batjocorit la Antena 3, apare o declarație oficială, în română, în care ne cam face(m) de cacao pentru că avem un realizator ca Gâdea (cacofonie intenționată, sunt furioasă!): ???Artistul a fost indus in eroare in mod voit de catre prezentatorul emisiunii, Mihai Gadea, intr-un mod absolut regretabil si incalificabil???.

purcei
Și mai e încă una, tot cu artist străin, tot la noi! Citiți și vă minunați!

Invitat într-un concert București (tot România), saxofonistul Kenny Garrett, care a cântat cu Duke Ellington, Sting și Miles Davies (printre alții), s-a trezit pe scenă cu Cornelia Catanga. Care nu a putut fi dată jos pe scenă câteva minute pentru că, ce să vezi, nu era nimeni care să asigure securitatea! Cornelia Catanga s-a dus pe scenă, cum ziceam, în timpul unei piese, în mijlocul concertului, să-i dea flori artistului. Când a fost refuzată, politicos (că el, știți, era nițel prins: cânta în timpul propriului concert!), Cornelia Catanga s-a plimbat pe scenă, a aruncat cu niște petale de flori cu pianist și basist, apoi a fost condusă afară de chiar Kenny Garrett, care și-a întrerupt, în felul ăsta, și din motivul ăsta, concertul.

La final, Cornelia Catanga a revenit pe scenă, tot cu flori, a fost refuzată din nou, dar asta nu a oprit-o să-l pupe pe obraz pe Kenny Garrett și să spună, de pe scenă, la microfon: Toată viaţa mi-am dorit să mă pup cu fraţii mei de culoare. (întreaga poveste, că mai e nițel!, aici)

Cum relatează singurul ziar de la noi care se vinde în peste 100.000 de exemplare? Cu următorul titlu: Catanga, umilită în fața a sute de oameni. Uite cine a îndrăznit să facă asta. Da? I rest my case!

Later update: Mai e și interviul luat de Morar lui Robbie Williams, o mostră de Cum nu se face jurnalism.

Și atunci, vă întreb, de ce să se obosească un artist străin să vină în România? Vânzări de discuri nu prea, că noi n-avem, de fapt, respect pentru munca artistului, prin urmare ne luăm muzica de pe torente, moka, săli nu, publicul e cum știm…

Să nu mai vină. Serios. Nu merităm! Să ne lase cu Gâdea și Catanga, cu Salam și Poptămaș. Suntem dincolo de salvare, vă spun!

(Mâine, sau poate poimâine, o să redevin optimistă, promit. Dar azi… Azi îmi vine să-mi iau câmpii și să nu-mi mai bat capul cu educație, cultură, cu ???prostii??? din astea!)

Share: