Ieri vă povesteam că în prima zi de FITS am văzut trei spectacole, și toate bune. Ei bine, seria de succes a continuat cu alte două producții excelente: Carmen și Dervish – Dansul călugărului. Dacă primul mi-a fost recomandat de cineva în care am mare încredere, că eu nu plănuiam să merg, pe al doilea n-aveam eu de gând să-l ratez. S-a dovedit că amândouă au fost foarte bune!

Recomandare fiind, nu mi-am bătut capul să aflu detalii despre acest Carmen de la Teatro Stabile Torino – Teatro Nazionale, asa că am fost extrem de plăcut surprinsă, încă din primele momente, de Orchestra of Piazza Vittorio, faimoasă în Italia și nu numai, și de maniera de (re)interpretarea a muzicii lui Bizet. Habarnera parcă n-a sunat niciodată mai bine! Bașca acordurile de muzică populară românească ale violonistului, român, că a și zis câteva vorbe în limba lui natală în spectacol. Montat, jucat, cântat ireproșabil, o nebunie de teatru-operă absolut ireproșabilă! Plus: teatrul din Torino, orchestra de la Roma, povestea din Napoli, compozitor francez. Adică, serios! Ce putea să nu fie bine?!
Am aplaudat în picioare!

Al doilea spectacol al zilei a fost Dervish – Dansul călugărului, iar protagonistul, Ziya Azazi, e, în lipsa altui cuvânt, impecabil. Atât tehnic, cât și artistic. Și, da, așa cum se vorbea deja de ieri, probabil că e unul dintre spectacolele acestei ediții a festivalului!

Secta dervişilor este interzisă de pe vremea lui Atatürk, dar dansul cu rotiri amețitoare a rămas, uluind spectatorii din toată lumea, exact așa cum s-a întâmplat și ieri la spectacol.
Ziya Azazi a început să studieze dansul sufiților în 1999 și aș zice că, în termeni de act artistic, l-a distilat până la perfecțiune.

dervis 2
Pe seară, am stat la povești cu oameni mișto veniți la festival, am ascultat niște Holograf, că eram la o terasă din apropiere – încă știu versurile! – după care am chefuit nițel, popas obligatoriu!, la Clubul FITS! Și uite-așa a mai trecut o zi din festival! Prea repedeeeeee!

Și rezumatul zilei făcut de Video Team FITS:

Share: