Într-o economie de piață atât de bramburită cum e cea din România, există mulți oameni care se tem că vor rămâne fără job, fără ???siguranța zilei de mâine???. Știu că sintagma asta sună clișeistic atunci când n-ai dubii legate de venitul cu care să-ți umpli coșul zilnic și să plătești facturile curente, dar când ai, ei bine, realitatea nu e prea simpatică.
Dacă ești tânăr când rămâi fără job, ai mobilitate mai mare, te poți adapta mai ușor, la o adică te poți reorienta profesional. Dar dacă ai trecut binișor de prima tinerețe, ba chiar și de a doua, e greu, mai ales dacă te lupți cu mentalitățile potențialilor angajatori.

În caz că nu știți, e ilegal să faci discriminări la angajare (inclusiv) pe motiv de vârstă. Cu toate astea, mulți o fac, fără să se gândească, logic, că un om mai puțin tânăr are mai multă experiență profesională și nu numai, a văzut mai mult, a trăit mai mult, și, prin urmare, ar putea avea o contribuție mai importantă la bunul mers al lucrurilor într-o companie.

CSL
Despre cei care au trecut de vârsta la care sunt ???dezirabili??? pe piața muncii (deși asta, repet, e doar o prejudecată!), și pentru ei, pornesc luna asta un serial de povești și interviuri și sper ca rândurile mele să ajute și să inspire. Atât pe cei care se regăsesc în situația de a-și căuta job după o anumită vârstă, și care n-ar trebui să se resemneze într-o retragere timpurie din activitate, cât și pe cei care caută să angajeze oameni care să se achite de sarcinile de serviciu. Indiferent de vârstă.

O mână de ajutor, vă rog!

Așadar, dacă cunoașteți povești cu asemenea protagoniști, vă rog să-mi scrieți la ruxa at printreranduri punct eu. Eu caut – am deja vreo două – în zona Bucureștiului, pentru că îmi e infinit mai ușor să le documentez, normal, așa că ar fi bine să fie de prin preajmă. Cred că e important să arătăm că se poate, că există exemple de succes, dar, la o adică, aș vrea să știu – de la sursă! – și eventualele motive pentru care acestor oameni nu li se dă o șansă să arate ce pot.

Ca idee, Wera Wang avea 40 de ani când s-a apucat de modă, Tom Ford avea 45 când a creat celebrul model T care i-a adus faima, iar Julia Child s-a apucat de bucătărit la 50 de ani!

julia child
Proiectul „Fii activ la orice vârstă!??? este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Share: