Sunt – deja! – de patru zile la TIFF, un pic musafir și un pic mai mult parte din echipă. Văd mult mai puține filme față de câte mi-ar plăcea să văd, fac interviuri și reportaje, scriu, fac Q&A-uri și apoi mai scriu nițel.
Apropo de Q&A-uri, fac o paranteză mică:

Să ai șansa să întrebi autorul* unui film una-alta despre filmul pe care tocmai l-ai văzut este realmente ofertă specială de vizionare, o experiență pe care majoritatea spectatorilor, care văd filmul altfel decât la festival, n-o au. Mi-e greu să cred că sunt experiențe cinematografice care nu nasc întrebări, curiozități, deci tot ce trebuie e să le dați glas, acolo, la microfon – vin eu sau colegii mei cu el la voi, trebuie doar să ridicați mâna! Sunteți norocoși, profitați, curaj! Invitații se bucură să vă răspundă, să știți!
*nu contează dacă e regizor, actor, scenarist, producător. A fost parte din proces!

TIFF nu e doar despre mers la film și petreceri, e și despre întâlniri memorabile care îți oferă un context mult mai generos decât o simplă vizionare. Bunăoară seria de conferințe speciale, toate cu intrare liberă, eu aș zice că e de neratat.
Sper, deci, că dacă sunteți la Cluj n-ați ratat discuția lui Mihai Chirilov cu Timothy Spall de ieri și că în nici un caz n-o s-o ratați pe cea cu Oliver Stone de sâmbătă, 17 iulie.

Sunt trei masteclass-uri care îi au ca protagoniști, pe rând, pe Simon Perry, Michel Franco și, da, pe Geoffrey Rush! Păi să fii actor și să ai șansa să-ți spună Geoffrey Rush live care e treaba cu actoria! E cum aș putea eu să mă duc la un atelier de scriere cu John Fowles, care e romancierul meu preferat (dar nu mai pot, decât dacă se face cu ședință de spiritism inclusă) și nu m-aș duce, pentru că meh. Nu se ratează așa ceva!
Pe lângă acestea, mai există și TIFF Lounge, zilnic, la amiază, în Piața Unirii, tot cu acces gratuit, unde aveți ocazia să asistați și participați la discuții pe diverse teme inspirate din filmele prezente în program sau realități despre care e util să discutăm deschis, cum ar fi sănătatea mintală, rolul artistului în societatea contemporană, religia sau producțiile românești care au bătut recorduri de spectatori. Și asta nu e tot, că tot din programul festivalului face parte si seria de conversații InspiraTIFF unde, tot așa, aveți ocazia să aflați mai multe despre filmele pe care le vedeți la TIFF și oamenii din spatele lor.
Programul complet de discuții e aici, nu le lăsați să treacă neparticipate, ca să zic așa!

De la Cluj, unde nu e soare, dar e bine, atât pentru moment. Aveți legătura!  

Share: