Cred că trebuie să încep concluziile astea cu un disclaimer, şi anume: atunci când protestez faţă de modalitatea neprofesionistă a unora de a trimite informaţii sau invitaţii pe email o fac în primul rând ca om de comunicare şi doar mai apoi, dacă e, ca blogger. Şi, da, o fac, pentru că militez pentru personalizare, într-o epocă în care chiar avem nenumărate instrumente să facem asta, şi pentru că mailurile autoadresate cu destinatari în BCC sunt atât de passe iar unii par a se încăpăţâna să rămână, (şi) din punctul ăsta de vedere, în secolul trecut.

Punching

Zic asta pentru că la SMS Camp-ul care tocmai s-a încheiat, cineva a avut o observaţie legată de acest aspect, că i se pare aiurea să mai comentăm pe subiectul ăsta.  Ca blogger, pot să înţeleg că poate părea irelevant modul de adresare (deşi nu e!), dar ca PR n-am să scuz niciodată păcatul comunicării la grămadă. “Dragă influencer” nu e o formă de flatare, e o dovadă de neînţelegere a ceea ce înseamnă comunicarea în 2013.

Iar dacă unele agenţii pot să o facă, înseamnă că toată lumea poate! Scuza cu “Vai, dar ştii ce ritm e la noi?!” nu ţine. Ritmul e infernal, ştiu, dar ăsta nu e un motiv pentru ca lucrurile să fie mai puţin bine făcute şi, în ceea ce mă priveşte, cu unele excepţii (că de-aia-i regulă, ca să aibă şi excepţii!), mesajele cu pricina vor cam fi ignorate. Până la urmă, cred că nici celor din agenţii nu le-ar plăcea să trimit RSVP autoadresat cu “dragii mei, răspunsul e negativ”. Deşi poate ar fi amuzant s-o fac, hm… :D

SMS
S-a mai spus, tot la acest SMS, că se aşteaptă proactivitate din partea bloggerilor. Să venim, să propunem proiecte. Mie mi-a ieşit, în câteva rânduri chiar, dar e dificil să propui proiecte agenţiilor dacă nu ştii exact ce clienţi au şi care sunt valorile pe care le comunică strategic pentru fiecare dintre aceştia, oricâtă documentare aş face în prealabil. Aşa că, dragi agenţii, mă aştept să primesc mai multe comunicate despre voi şi clienţii voştri dacă vreţi feedback şi proiecte. Inclusiv mesaje de genul: bună Ruxandra, avem un nou client, Cutare, iar comunicarea pe bloguri face parte din strategia lui. FYI, adresa mea de mail e ruxa la printreranduri. Cu “eu” în coadă. E în interesul tuturor să avem o colaborare cât mai bună şi (HINT!) nu cred că există breun blogger care să nu aprecieze genul ăsta de mesaj.

Bloggerii nu vând s-a mai spus la SMS-ul recent. Eu cred că o fac, totuşi. Poate nu direct, Sună acum şi beneficiezi de 10 la sută reducere şi un sticker gratuit, dar, vorba Monicăi de la The Practice, SC ăla din faţa firmelor vine de la Societate Comercială, iar interesul lor e să vândă. Iar noi, când comunicăm sau endorsăm un anumit produs, ajutăm la acest proces. Sigur, nu văd cum se poate face (contabil vorbind) legătura între un articol despre şuncă şi feliile suplimentare din produs vândute la supermarket, dar ştiu, de exemplu, că nişte cititori au cumpărat o carte pe care am recomandat-o (e cel mai recent exemplu care îmi vine în minte) doar pentru că e una dintre favoritele mele şi tocmai a fost reeditată!

Reţinerea faţă de Social Media şi, în special faţă de bloggeri, a fost, de asemenea, unul dintre subiectele atinse la această a cincea ediţie a evenimentului. E inutil, cred, să mai servesc argumentul cu Dar voi, companiilor, sunteţi în Social Media, fie că vreţi, fie că nu. Cine nu înţelege asta (nici) în 2013, pierde o oportunitate de comunicare directă cu clienţii, actuali şi potenţiali, mulţumiţi şi nemulţumiţi, deopotrivă. Am furat aceste două slide-uri din prezentarea lui Laurenţiu de la Digital Star ca să vedeţi o comparaţie graitoare:

s16
Dar e ok, puteţi rămâne în continuare pe TV, desigur. Încă vinde. Serios vorbesc! Doar că… Targetare? Buget? Aham! Exact. Poate e cazul să încercaţi şi social media, să vedeţi ce merge, ce nu merge şi cum merge.
Nu de alta, dar, aşa cum spuneam, sunteţi oricum acolo. De exemplu:

bcr
Iar dacă voi nu vedeţi genul ăsta de mesaje, cineva o s-o facă. Pornind de la print screen-ul ăsta s-ar fi putut scrie lejer un post pe blog despre oamenii de la BCR Asigurări de Viaţă şi despre cum ar fi o colaborare cu domnul agent sau ce-o fi el. Şi ştiţi ce? Asta nu îl face “rău” pe bloggerul care ar scrie postul. În definitiv şi la urma urmei, îşi anunţă cititorii că experienţa cu compania respectivă s-ar putea să nu fie chiar plăcută pentru că… hashtag!

Încă ceva! Când vă aventuraţi în astă lume, luaţi-vă un consultant şi/sau o agenţie. Altfel o să vă treziţi cu asocieri ca cea de mai jos, în urma căreia lumea se întreabă dacă o săptămână la Jilava costă cât un sejur în Bulgaria:

pgdm
Pe scurt, toată lumea poate să facă această colaborare mai bună. Clienţii să aibă mai multă încredere în ei, în produsele lor, în social media, agenţiile să comunice, bloggerii… să se profesionalizeze în continuare. Iar cu toţii, musai, să nu uităm cine contează, de fapt: publicul!

Ne revedem, aşadar, la următorul SMS Camp, între 28 noiembrie şi 1 decembrie. Conform tradiţiei, o să fie o ediţie şi mai tare decât asta care a fost, desigur, cea mai tare. De până acum! Reiterez mulţumirile şi felicitările pentru Marta şi echipa BIZ, pentru că se ambiţionează să creadă în noi toţi, în faptul că putem face lucruri mai faine împreună decât putem separat!

Sponsorii SMS Camp, ediţia a V-a au fost: Staropramen, Cora, Avon, Danone, Campofrio, UniCredit Ţiriac Bank, Cosmote, Romtelecom şi Renault, dar am fost răsfăţaţi şi cu îngheţată Magnum, cutii de Coca-Cola personalizate şi Jack Daniel’s în combinaţii… ispititoare! :))

Prezentări se găsesc aici, la Cristi şi la Haotik e întrecere pentru strângerea tuturor articolelor şi albumelor foto care apar post eveniment, iar celor care nu au participat la SMS până acum le spun că “tabăra” se prelungeşte, joi seară, fiindcă o să ne întâlnim întru revedere şi revorbiri. Da’ e secret, sic!

Share: