Chiar în timp ce scriu aceste rânduri a început înregistrarea pentru prima din Zilele BIZ 2013, cea dedicată Antreprenoriatului, şi sper că sunteţi acolo sau în drum spre, în orice caz, fiindcă vorbitorii sunt aleşi cu grijă – ca, de altfel, în fiecare dintre cele cinci zile ale evenimentului. Mai mult, azi o să aflăm (mai mult voi, că eu ştiu deja, dar încă nu am voie să spun!) care este topul antreprenorilor români.

Dar nu despre antreprenoriat am vrut să vorbesc cu Marta Uşurelu de data asta, ci despre inovaţie, fiindcă revista pe care o conduce a pus accent pe inovaţie anul acesta, parcă mai mult decât în alţi ani. Şi pe bună dreptate, aş zice, pentru că ideile şi curajul de a le duce mai departe, dincolo de prejudecăţi, bugete şi alte oprelişti sunt, dincolo de utilitatea lor, un exemplu de curaj într-un peisaj în care, de câţiva ani – deja! – cei mai mulţi preferă să nu-şi asume riscuri. Iar cei care vor vorbi în ziua de Inovaţie, departe de a reinventa apa caldă, au fost un pic mai atenţi la ce se întâmplă în jur, au avut idei pe care le-au şi transformat în realitate. Idei care fac bani, nu doar idei premiate!

Marta Uşurelu, owner &  redactor şef, revista BIZ

Marta Uşurelu, owner & redactor şef, revista BIZ


De ce puneti voi, cei de la Biz, atat de mult accent pe inovatie?
Ati facut o campanie in vara, iar acum dedicati o zi din programul Zilele Biz acestui segment.

Ziua dedicata inovatiei este deja o traditie la Zilele Biz. De cinci ani dedicam o zi  inovatiei J Este mai mult decat explicabil, avand in vedere faptul ca lumea se schimba cu o viteza accelerata in jurul nostru datorita inovatiei. Daca stai pe margine si nu te implici, risti sa ramai in urma. Apoi, Biz a fost dintotdeauna o revista a premierelor in presa de business. Copertele noastre, felul in care abordam subiectele si proiectele speciale (Biz New York & Silicon Valley), evenimentele create in jurul brandului Biz sunt tot atatea inovatii.

Mai reinventam roata si apa calda?

In stilul Steve Jobs, nu reinventam roata, ci o facem mai performanta, si rafinam apa calda pana cand utilizatorul ­­e foarte multumit. Inovatia e un proces continuu, care nu presupune doar schimbari radicale, ci si imbunatatirea continua a unui serviciu sau produs.

Nu e mai sigur sa mergem pe o cale batatorita?

Desi e e cea mai sigura, calea batatorita e foarte aglomerata. Decat sa ramai blocat in trafic, mai bine iti croiesti tu singur cararea spre telul pe care ti l-ai propus. Ai sanse mai mari sa ajungi primul acolo. Si arati in acelasi timp ce fel de om esti.

Dar bugetul? Cat e bugetul? Inovatia costa. Implementarea solutiilor noi de asemenea…

Inovatia nu trebuie niciodata trecuta la capitolul “costuri”, ci la “investitii”. Iar investitia in inovatie se va intoarce de multe ori. Si aici nu vorbim doar despre imagine, ci si despre venituri si profit.

Ce e inovatie la Zilele Biz 2013?

In fiecare an, pornim de la zero cand incepem planificarea pentru Zilele Biz. Analizam ce s-a intamplat pe plan global, dar si local in ultimele 12 luni si incercam sa alegem teme si speakeri relevanti pentru ce se intampla acum si ce se va intampla maine.

In prima zi vom avea o premiera – un Top 50 al antreprenorilor romani realizat de Unlock Market Research, care ne va arata cum ii vad romanii pe cei care au curajul sa faca business pe cont propriu in jungla economiei locale.

In ziua dedicata inovatiei oferim participantilor sansa de a se intalni cu Mircea Tudor, dublu laureat al Marelui Premiu la Salonul de Inventii de la Geneva, un om care si-a propus sa ajute inventatori romani sa-si concretizeze proiectele. Tocmai de aceea l-a cooptat in echipa lui pe Ionut Budisteanu, romanul care a uimit lumea la competitia globala Intel dedicata liceenilor cu proiectul unui automobil fara sofer la un cost foarte mic. Ionut va fi si el la Zilele Biz.

Ziua de management va aduce prezentarea unui Top 10 al companiilor din Romania in care liderii se pot dezvolta cel mai bine, realizat in premiera pentru Biz de Hay Group Romania.

La CSR avem o abordare inovatoare, invitand nu oameni care vorbesc despre implicarea sociala, ci cei care fac lucruri pentru a schimba lumea din jurul lor. De exemplu, Oana Toiu, antreprenor Social, care de trei ani conduce Romano ButiQ, o retea de afaceri sociale pe baza mestesugurilor traditionale romani si a designului modern.

Iar ziua a cincea, cea de media si marketing, ne va conecta la pulsul viitorului in comunicare: goodvertising, science of engagement, cultura fericirii si ideea ca moneda de schimb vor fi doar cateva dintre temele principale. Iar la final vom prezenta “Cele mai inovatoare branduri in perceptia consumatorului roman”, un studiu realizat de Ipsos Research in exclusivitate pentru Biz.

***

Speakeri Inovaţie, zilele BIZ 2013

Speakeri Inovaţie, zilele BIZ 2013

A. Ziua dedicată Inovaţiei e mâine. Programul e pe site, speakerii îi vedeţi mai sus. Şi să nu ziceţi că n-aţi ştiut! :)

Share: