Acum vreo trei săptămâni, m-am întâlnit prin oraș cu Vlad Bălan, unul dintre tinerii actori pe care i-am cunoscut la Ideo Ideis. Pe-atunci, cand l-am cunoscut, era încă elev de liceu, acum se pregătește de ultimul an la Actorie și, între timp, a câștigat experiență și niște premii, asta ca să fac un rezumat foarte, foarte scurt – citiți unul mai lung la finele acestui text.

Chiar a doua zi după ce ne-am întâlnit, Vlad pleca la Timișoara la T4T, un festival de teatru tânăr, pentru a susține o serie de traininguri cu aspiranții la actorie. L-am rugat să-mi scrie câteva rânduri-gânduri despre asta și le-am primit ieri, la Ideo, împreună cu o introducere și autoprezentare pe care vă invit să le citiți cu bucuria de a afla că ???tineretul din ziua de azi??? are și reprezentanți demni de toată lauda!

Și mulțumesc, Vlad, pentru rânduri și gânduri!

La 14 ani, am nimerit intr-o trupa de teatru. A fost un mare accident, nimic mai mult. Niste colegi mai mari m-au rugat sa dau doua replici intr-un spectacol pe care ei il pregateau pentru un festival de teatru dintr-un oras de provincie. Am acceptat pentru ca ma tenta ideea de a pleca fara parinti sau doamna profesoara pe capul meu.

Atunci, acolo a inceput tot. Am cunoscut niste oameni luminosi, frumosi si deschisi si am vrut sa traiesc ca ei. Am venit acasa, obosit si i-am zis mamei ca odrasla ei o sa se faca actor. Am continuat sa merg la tot mai multe festivaluri, sa repet tot mai mult. Acum, cand mai am un an si termin facultatea de teatru, nu regret nici o secunda decizia pe care am luat-o la varsta la care aveam buletin de o luna.

Azi merg la festivaluri sa tin ateliere de teatru cu copii pentru care sper ca intalnirea noastra si toata experienta asta frumoasa, cu festivalurile, sa fie tot atat de plina de sensuri pe cat cat a fost si pentru mine la varsta lor. Si ceea ce urmeaza sa scriu e ceea ce cred eu ca m-ar fi ajutat sa citesc la varsta lor. Copii, prieteni si viitori colegi, sper sa va placa.

VB sala

Inchideti ochii. Nu exista decat acum, aici. Nimic altceva. Tot ce e altceva e ori o minciuna, ori ceva mult prea metafizic ca sa poata fi inteles.

Nu va fie frica. O sa fie bine. Multi vorbesc despre cum viata devine mai grea si mai complicata si oamenii devin mai rai si mai meschini. Ei mint. Viata devine tot mai frumoasa iar oamenii devin tot mai buni si mai luminosi. Atata este. Atat.

Nu va grabiti sa faceti nimic: nici sa cresteti, nici sa deveniti mai intelepti, nici sa imbatraniti, nici sa ajungeti mari si sa aveti glorie si putere. Credeti-ma, toate sunt iluzii, tentatii menite sa va piarda. Nu va blocati in inainte sau inapoi.

Nu fugiti. Fuga e buna doar dimineata. Sau noaptea, dupa ce ai baut, cand alergi pe un pod necirculat si auzi doar doua respiratii de oameni, si intelegi puterea lui aici.

Stati, nu leneviti. Statul e bun pe scaunele obscure ale unui teatru dintr-un oras mic de provincie, despre care 95 la suta din oamenii de pe glob nu stiu, dar in care se intampla minuni.
E o poveste, o poezie, un imn, e viata noastra.
E ceva ce trebuie iubit si onorat, e o minune, un miracol.
E o sansa rara de care va invit sa profitati.

VB urs

Despre Vlad Bălan

2008-2012, membru în trupa Brainstorming.
Premii: Cel mai bun actor in rol secundar la Ideo Ideis în 2009, premiul Coca Blos la ID Fest Bacau, 2011 premiul cel mai bun actor la festivalul de teatru Florian Pittis din Bucuresti plus alte zece premii si nominalizari la alte festivaluri.

2010 – membru la scoala de actorie de film a lui Dragos Bucur, Alexabdru Papadopol si Dorian Boguta

2010 (clasa a XI-a) – rolul Vitea în spectacolul Draga Elena Sergheevna, in regia lui Alexandru Mazgareanu, la Teatrul de Comedie din Bucuresti

2012 – selectat in proiectul ???10 pentru film??? din cadrul TIFF

2012 – admis la UNATC, al doilea, cu media 9.56

2012 – colaborare cu Ideo Ideis si Indygen pentru o serie de spoturi educationale despre importanta educatiei non-formale in dezvoltarea tinerilor

2013 – spectacolul Noaptea ursului dupa Ignacio del Moral in regia Magdei Catone (inca se joaca)

2014 – spectacolul Elevator de Gabriel Pintilei in regia lui Dorin Boca (inca se joaca)

2014 – de doi ani bursier la facultate, repetiții pentru Nunta, un musical sprijinit de Teatrul Metropolis, repetiții intr-un alt proiect la Teatrul Mignon, licenta.

____

Puteţi citi mai multe despre Festivalul de Teatru Tânăr din Alexandria pe FacebookTwitterInstagram şi blog. Ideo Ideis mulţumeşte sponsorilor şi partenerilor din acest an.

Share: